Satul, țara și guvernele

Un prieten venit în vizită la mine în sat s-a apucat să cerceteze pictura din biserică și numele oamenilor de pe crucile din cimitir. A observat repede ceea ce noi știam bine dar, luați cu alergăturile zilnice, am început să uităm. Că în față, în stînga și în dreapta intrării în cimitirul din satul meu mic, plătitor de impozite și pe la 1750, se află monumentele funerare ale celor căzuți pe front în Primul și în cel de-Al Doilea Război Mondial.

L-am dus pe oaspetele meu să vadă și Mărtinești, centrul de comună unde, la intersecția a două ulițe principale, se află momnumentul principal al eroilor căzuți pe front. În Primul și al Doilea Război Mondial. Am mers apoi la Geoagiu și Bozeș. În Bozeș, un sat care ține de Geoagiu, la cea mai frumoasă intersecție din sat, se află acealași monument omagial dedicat eroilor din cele două războaie mondiale. Același monument simplu, cu toate numele celor „căzuți” înscrise pe o placă de marmură sau de bronz se află la Turdaș, la Pricaz, la Boșorod, la Romos și în mai toate centrele de comună din județul Hunedoara. Chiar orb să fii și împiediecat la minte să nu te colinde gîndul (și să nu-ți dai seama!) că în mare parte, ambele conflagrații mondiale, în cazul României, au fost duse de tinerii țărani. În prima jumătate a secolului XX, România urbană nu însemna același lucru cu cea de astăzi. Se baza pe țărani. Punct. Și pe sacrificiul lor s-a clădit România Mare și, mai apoi, România pornită în războiul împotriva Rusiei Sovietice și, după întoarcerea armelor, a Germaniei naziste. Adică România anilor noștri.

Ce vreau să spun? Că istoria României din ultima sută de ani este clădită pe sacrificiul țăranilor și al satului românesc. Cu ce s-au ales? După Primul Război Mondial, cu Marea Unire și cu împărțirea de pămînturi celor întorși de pe front, cu reforma agrară, cu așa zisa „comisație”. Iar, după al doilea, cu confiscarea tuturor pămînturilor moștenite de la părinți sau primite de la România Întregită după ”Marea Bătaie”. Așa numea străbunicul meu dinspre mamă, moț din Apuseni, din comuna Ceru-Băcăinți, Primul Război Mondial!

Buuun! Și de ce toată această rememorare a sacrificiilor făcute de neamul țăranilor din toată România? Pentru că satul românesc, în ciuda programelor de asfaltare a ulițelor și de alimentare cu apă, decade văzînd cu ochii. Programele guvernelor românești, indiferent de ce coloratură au fost, cu intenții de salvare sau de relansare a zonei rurale, s-au schimbat de la un mandat poltitic la celălalt și nici un plan nu a ajuns pînă la capăt. Adică nu s-a încheiat decît cu niște beneficii pentru cei mai șmecheri. Și satele României, ca și orașele, au avut clanurile lor de profitori. Unii au murit pe front, ceilalți au tras foloasele de acasă.

Ce vreau să spun? Că monumentele din centrul satelor pe care le-am văzut în aceste zile prin Transilvania afirmă o nedreptate strigătoare la cer. „Leaturi” întregi de tineri țărani și-au sacrificat viața pentru existența României, iar țara n-a fost în stare să pună la cale un singur plan de bătaie pentru acest spațiu social, economic, etnografic și spiritual din care se trage identitatea poporului român. Un program adevărat care să se vadă în fiecare sat!
Asta este tot ce voiam să spun!

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 25

39 de Comentarii

  1. Oare unde se afla monumentul soldatilor nazisti saşi strabuni ai dulapului sas cazuti pe front pentru victoria securitatii in Romania moderna?

  2. @multi romani anti. Cu cititori ca tine,autorului ar trebui sa-i fie rusine. Ce zice editorialul si ce scrii tu. Jenant!
    E RO plina de prosti.

  3. Domnu’ Cornel , pai de toate astea isi bat joc chiar ardelenii domniei tale ! Ia fa socoteala cati ardeleni s-au perindat in fel de fel de functii de decizie la conducerea Romaniei dupa 1990 ! Si care a fost rezultatul ? Ce au facut ? Pai numai rele ! Opinia mea ! Si acum la conducera Romaniei sunt numai ardeleni ! Iti amintesc numai episodul spanzurarii cu cracii in sus a unei papusi care il infatisa pe Avram Iancu de catre cetateanul roman de etnie maghiara Csibi Barna ! Cum au reactionat ardelenii tai ? Dur de tot ! Varza l-au facut pe Csibi Barna bagand nasul in pamant ! Nu-si revine ala nici acum de ce i-au facut romanii ardeleni ! Altminteri tremura chilotii pe pe ei de dragul lui ,, Avramut al nost’ ! ” . Si ii trag ana de an la Tebea cu ,, Noi suntem Romani ! ” . Asa , si ?

  4. @Multi romani anti : Ma , esti chiar tampit ? Cum au contribuit soldatii nazisti la victoria securitatii ?

  5. Romania e tara antifonata de sistemul perpetuat in ultimii 30 de ani, o tara in care adevarurile cele mai grele mor pe buzele celor care le rostesc in momentul in care sunt rostite, fara ecou, fara audienta. Asa ca poti sa tot spui…

  6. România urbană de azi este o catastrofa urbanistica si sociala. Iar Satele din care plecau pe vremuri oameni care reuseau prin inteligenta,vointa si munca lor sa ne scrie sau sa ne faca Istoria demna , sunt la apus. Romania de astazi este o tara aproape abandonata in mainile celor mai ticalosi dintre locuitori si celor mai periculosi dintre strainii care-i dau tarcoale jinduind la resursele din zona. Romania de ieri se baza pe țărani. Sanatosi mintal, fizic si inteligenti de la natura locului. Da, pe sacrificiul fiilor de tarani s-a clădit România Reintregita și, mai apoi, România Regala a purtat războiul împotriva Rusiei Sovietice și impotriva Germaniei naziste si impotriva terorii bolsevice dezlantuite dupa razboi. Aceia au fost OAMENI, altfel de oameni, cum nu cred ca mai putem intalni azi !
    In satele bunicilor mei mergeam in fiecare vara si aveam obiceiul voluntar de a face curatenie in jurul monumentelor eroilor cazuti in cele doua Razboaie. Ma emotionam cand le citeam numele si varsta la care au murit pe front. Nici scolile, nici preotii din zona nu mai au interes sa ingrijeasca aceste monumente. Iar primarii&consilierii localitatilor sunt ocupati cu afaceri imobiliare. Majoritatea sunt niste fatarnici electorali.
    Monumentele, muntii, apele, pamanturile noastre trebuie socotite sacre, asa cum le socoteau stramosii nostri de a caror amintire ne putem mandri !

  7. Nu s-a schimbat nimic satele se depopulează rapid, de fapt nu numai satele din toate localitățile se pleacă de vreo 30 de ani. Nu se va schimba nimic peste 5-10 ani o să fie la fel, identic cu ce e acum sau dacă nu mai rău. După PNL să vină USR ăia sunt și mai și decât liberalii.

  8. Tov. Nistorescu, mai aveti carnetul de partid? Vad ca-i trageti cu ” taranii „. Mai lipsea sa-i ridicati in slavi si pe muncitori, de parca in razboaie n-au luptat si alte categorii sociale. Ardelenii n-au luptat pentru Romania Mare, ci impotriva ei. Au fost si au ramas slugi ale imperiului austro-ungar, iar acum prestatia lor e sub orice critica. Daca noi, regatenii suntem atat de necinstiti, de corupti si de mediocri, dece v-ati pripasit la noi? Adunatura conducatoare din clasa politica inca mai mesteca slana cu ceapa. Tot adunatura asta l-a sustinut pe Basescu, iar acum, pe Iohannis. Securitatea, militia si justitia gem de ” nepotii gornistului „.

  9. Mulți lucrează munci mai mult sau mai puțin sezoniere sau job-uri full time pe salarii bune. Unii vin își consttuiesc case, vile la țară dar tot baza e în străinătate. Până la urmă cine n-ar pleca. Mulți nu se mai întorc deloc sau o fac foarte rar, motive au destule. Copii lor rămâm acolo, nu se mai pot numi români sau bulgari sau altceva că doar fenomenul nu e ceva specific neapărat românesc. La alții e și mai rău sărăcie lucie și depopulare accentuată pe termen lung.

  10. megalomania ,vanitate ,superficialitate si prostie pe fondul unui complex general de inferioritate este ce defineste conducatorul si politicianul romanesc in ultimii 30 de ani…

  11. Și numai gaz metan să fie în toate satele din România și satele ar arăta altfel, ar fi mai atractive pentru tineri. Dacă ar exista un program național pe minim 10 ani pentru promovarea produselor bio consiliat, monitorizat și finanțat de Agriculturii care să organizeze și vânzarea produselor, nu lasați pe mâna unor samsari veroși fața satului românesc, numărul de tineri ce rămân la țară ar crește spectaculos. Și bineînțeles infrastructură. Cuvântarea lui Lucian Blaga la primirea în Academia Română a fost: “Elogiul Satului Romanesc”. “ Satul trăieşte în mine într-un fel mai palpitant, ca experienţă vie. Sunt fiu de preot – toată copilăria, o fantastic de lungă copilărie, adolescenţa, întîia tinereţe(…) le-am petrecut, cu întreruperi impuse de nomadismul sezonier al şcolarului, la sat, sau în nemijlocită apropiere, în orice caz în necurmat contact cu satul natal. (…) Căci, pe cît de adevărat e că mediul cel mai potrivit şi cel mai fecund al copilăriei e satul, pe atît de adevărat e că şi satul la rîndul lui îşi găseşte suprema înflorire în sufletul copilului. (…) Cert lucru, pentru a afla ceva despre viaţa satului şi despre prelungirile ei cosmice, e greşit să iscodeşti sufletul ţăranului matur cu zarea retezată de nevoile vieţii, de mizeriile şi de cele o sută de porunci ale zilei. (…) Mi-aduc aminte: vedeam satul aşezat înadins în jurul bisericii şi al cimitirului, adică în jurul lui Dumnezeu şi al morţilor. Localizam pe Dumnezeu în spaţiul ritual de după iconostas, de unde îl presimţeam iradiind în lume. Nu era aceasta o poveste, ce mi s-a spus ca multe altele, ci o credinţă de neclintit. (…) Să mi se îngăduie mîndria de a afirma, că din punct de vedere uman săteanul nostru reprezintă un tip mult superior mult mai nobil, mult mai complex în naivitatea sa.

  12. (…) Satul nostru reprezintă o aşezare situată şi crescută organic într-o lume totală, care e prezentă în sufletul colectiv, ca o viziune permanent efectivă şi determinantă. Fermierul american, simţindu-se alungat la periferia existenţei, e veşnic abătut de nostalgia oraşului; cu gîndul la bogăţie, cu frica de mizerie, cu Dumnezeul său localizat într-o singură celulă a creierului, el nu se integrează deschis în cosmos, ci se simte doar chemat să exploateze un fragment al acestuia sau să-l părăsească în clipa cînd fragmentul nu mai rentează. (…) Fiecare sat îşi are sub acest unghi mîndria sa, care-l împinge spre o diferenţiere de celelalte sate învecinate, sau mai depărtate. Satele nu ţin să se conformeze toate la rînduielile unuia singur. În port, în obiceiuri, în cîntec, fiecare sat ţine la autonomia şi la aureola sa. (…) Satul e atemporal. Conştiinţa surdă, mocnind sub spuza grijilor şi a încercărilor de tot soiul, conştiinţa de a fi o lume pentru sine, a dat satului românesc, în cursul multelor secole foarte mişcate acea tărie fără pereche de a boicota istoria, dacă nu altfel, cel puţin cu imperturbabila sa indiferenţă. (…) Aş dori ca acest elogiu al satului românesc să nu fie înţeles ca un îndemn de ataşare definitivă la folklor şi ca îndrumare necondiţionată spre rosturi săteşti. Să ridicăm cu o octavă mai sus torentul de lirism, ce curge unduitor în imnul mioritic al morţii, să subliniem şi să monumentalizăm în închipuire aspectul bisericilor de lemn din Maramureş sau din Bihor, sau al caselor ţărăneşti din Ţara Oaşului, să prelungim în mari proiecţiuni metafizice viziunea cuprinsă în aceste versuri populare : Foaie verde grîu mărunt Cîte flori sunt pe pămînt Toate merg la jurămînt. Numai spicul griului Şi cu viţa vinului Şi cu lemnul Domnului Zboară-n naltul cerului Stau în poarta raiului Şi judecă florile Unde li-s miroasele“

  13. a fost baza societatii prin hrana si jertfa, dar omiteti un amanunt: in primul razboi mondial Transilvania facea parte din imperiul Austro-Ungar, taranii nu au luptat pt Romania, eventual daca au fost obligati sa lupte in armata Austro-Ungara sau din propria convingere ca viitorul cardinal Iuliu Hossu care a mers pe front voluntar, din dragoste pt imparat.Ei au luptat IMPOTRIVA ROMANIEI, aparand imperiul Habsburgic de popoarele care-si doreau independenta. Doar in al II lea razboi mondial taranii din Transilvania au luptat alaturi de fratii lor, impulsionati de Dictatul de la Viena din 30 august 1940, cand partea de nord vest a fost data Ungariei Horthyste, care schingiuit romani si ucis la Ip, Trasnea si in alte localitati despre care istoricii nu mai vorbesc. Din pacate nimeni nu vrea sa vada ca o ironie a sortii. In toate miscarile muncitorii si taranii au luptat, iar apoi au ajuns sa fie batjocoriti. De cate ori comentatorii n-au ridiculizat-o pe Dancila, copil de oameni simpli si pe altii. Cand pun verdictul „analfabet” uita ca o parte din acest popor are mai putina carte, dar mai mult suflet si intelepciune, asa au dainuit in veac prin truda si jertfa si mai putin prin buchia unor carti, uneltite de „telectoali” care si-au uitat originea si se dau mari liberali, burghezi, etc.

  14. Degradarea a ajuns in asa hal la mine in sat incat au ajuns sa fure vulturul cu crecea-n cioc!
    Odata cu disparitia satului romanesc puteti constata si disparitia fiintei nationale!
    Clasa politica este execrabila!Mici exceptii pe ici pe colo!
    La”s Fierbinti e toata Romania!Pe ici pe colo cate o scanteiere!
    Bisisica a facut-o uitata pe Veorica!
    Lucovid parca ar fi de la aviatie,toata ziua baga numai avioane!
    Inaintea lor erau cu elicopterele!
    Ce sa stie Bisisica cum au luptat tinerii tarani pentru lot! Romania Mare s-a facut pentru ca cineva a avut idea de a le promite taranilor ca le dau lot si altfel i-au mancat pe nemti si austro-ungari in izmene si camesi la baionete!
    De unde mama naiba sa stie hahalerele astea din politica clasica si neomarxistii cu trotineta!

    Daca e sa fie vreun razboi ne apara NATO!
    Da cine-o fi prost sa se duca la lupta pentru dulapi, martieni si bisisici politic behaitoare!

  15. Poate ca au un plan bine stabilit cu porcariile astea(”) cat si cu alegerile, motiv pentru care insista. Pare ca, cu cat se prezinta mai putini la vot, cu atat pot sa isi aroge certitudinea ca au castigat alegerile, vezi (bis)presedintia si europarlamentarele unde mapa buclucasa a hotarat definitiv „au fost alesi”! Bine, nici nu aveam si chiar nu avem ce vota, un om sau un partid care a fost in slujba cetatenilor romani! Acum chiar ca nu gasesti in politica ceea ce trebuie si este normal, toti au uitat ca sunt in slujba cetateanului induferent de partid sau europarlamentar! Toti se vad mari si tari, mint cetatenii dar nu au nicio treaba cu tara si cetateanul roman! Cat despre tara, vin alegerile si deja au facut in orase pe fonduri europene: drumuri, trotuarelor le-au schimbat fata, parcuri amenajate dar gunoiul e tot pe unde nu trebuie! Doar pentru atat, nu trebuiesc votati!

  16. Despre sacrificarea tinerilor tarani romani in cele DOUA MACELURI BOLSEVICE MONDIALE vorbesc aici de ani de zile demascand
    conducerile bolsevice ale guvernelor si Armatei romane fara un ecou in randul cititorilor!Ce ma doare cu adevarat e faptul ca Dl Nistorescu care provine dintr-un sat mititel nu a dat absolut niciun fel de atentie sustinerilor mele continuand sa afirme senin ca acesti tineri, nu numai tarani, ci si muncitori si intelectuali au fost SACRIFICATI in mod criminal, atat
    prin tararea in cele doua maceluri bolsevice mondiale fara sa fii fost necesar, cat si datorita SLABEI DOTARI a Armatei
    romane, mult sub nivelul Armata Poloniei din a doua conflagratie care fusese mentinuta de NARODNICUL BOLSEVIZAT Pilsudski
    fara armament modern, tancuri, artilerie grea, aviatie, doar cu cavaleria de pe vremea regilor leshi!!! Cu carutze si fara
    artilerie grea si aviatie moderna criminalii din fruntea guvernelor ai Armatei romane au tarat Romania in doua maceluri bolsevice mondiale sa infrunte cu piepturile goale mitralierele, artileria grea, tancurile si aviatia ultramoderna pentru ca taranii reprezentau prin iubirea pamantului pe prelucrandu-l isi intretineau familiile, prin simtul lor de proprietate
    o „clasa de exploatatori”, de „capitalisti ai pamantului”!!! Taranii inceputului de secol XX posedau parcele de pamant pe care-l exploatau, dar fara a asigura excedente comercializabile, ca si case cu gradini!!! Li s-au promis suprafete in plus
    numite pompos „impropietariri” pentru a se crea impresia oficiala ca nu detineau nicio suprafata, de fapt pt a-i inflacara
    sa se lase ucisi dupa bunul plac al comandantilor. Aceste realitati trebuiau sa fie stiute de fiii de tarani care au avut
    forta intelectuala sa se emancipa devenind intelectuali capabili de…analize politice. Destine distruse de descreierati ideologici…

  17. Sunt sate, pe acolo pe unde nu s-a mai putut trece, in care nu mai sunt decat 2-3 babe si-un mosh,locuri unde abia mai poti ajunge, dupa ce pana si transporturile judetene de tip rata au fost desfiintate.
    Partea pozitiva este ca la o viitoare conflagratie nu va mai fi nimeni sa moara, pentru ca niste baieti bine imbracati, aroganti, cu viloace si bemeve la scari -actualizat, sa stea linistiti prin cafenelele Bucurestilor.
    Mai exact sa (ne) fereasca Dumnezeu de vreun Zerdogan cu tupeu, ca nu mai are cine sa lupte.
    Bine, nici nu mai au de ce si pentru ce/cine, aroganta guvernelor este deja peste niste limite acceptabile.
    Oricum patriotismul e desuet, nu ?!

  18. Asa este, oamenii de rand inrolati in armata s-au sacrificat, mai putin militarii de cariera si mai deloc ofiterii superiori, politistii, securistii, etc.Totusi, acestia din urma beneficiaza de privilegii si de pensii nesimtite!

  19. Rectificare: „…Dl Nistorescu…continuand sa sustina senin ca acesti tineri… NU AU FOST SACRIFICATI…”!Dansul sustine
    ca taranii si-au dat viata, iar eu ca AU FOST SACRIFICATI in mod criminal, ceea ce e cu totul altceva!!!Viteza si revolta
    au condus la modificarea mesajului meu, fapt care reiese clar din ce a spus Dl Nistorescu, ca s-au sacrificat pentru tara, nu ca au fost sacrificati cu premeditare. Dl Nistorescu nu a avut cum sa intuiasca deosebirea si nici nu-i puteam cere sa spuna asa ceva stiind cum pandesc urmasii asasinilor de acum peste 100 de ani…Imi cer scuze Dlui Nistorecu!!!
    Profit de ocazie sa-l pun la curent cu faptul ca cineva a scos din pagina brizantul articol al Dlui Adrian Severin de ieri
    „Coalitia mondiala antichineza intre realitate si autoamagire”…

  20. Romania este definita de sat. La noi urbea a copiat crisma occidentala, transformid taranul in Mitica de mai tirziu. Urbea poarta peceta gretoseniei cosmopolite, a imitatiei de fake-uri ca nu-i asa, sa avem si noi falitii nostri. Satul este curatenia spirituala a natiei iar taranul roman a dus tara pe umerii sai milenii la rind fiind gospodar, soldat, pastrator de traditii, leagan al intelepciunii populare. Disparitia satului si a taranului inseamna disparitia Romaniei. Se vede foarte bine ca am devenit un fel de „nechezol” care stafideste pina si kitch-ul occidental (deprinderi, moda timpului etc). Atunci cind taranul roman a fost batjocorit, schingiuit, umilit, omorit, Romania a paimit la fel. Ceea ce a decis statul roman a fost sa-l deposedeze de identitate, de rolul si locul sau in mersul lumii. Sintem o tara lasata de izbeliste pentru ca taranul roman a fost lasat de izbeliste.

    Ai nostri tineri la Paris invata
    La git cravatei cum se leaga nodul,
    S-apoi ni vin de fericesc norodul
    Cu chipul lor istet de oaie creata.

    La ei isi casca ochii sai nerodul,
    Ca-i vede-n birje rasucind mustata,
    Ducind in dinti tigara lungareata…
    Ei toata ziua bat de-a lungul Podul.

    Vorbesc pe nas, ca saltimbanci se strimba:
    Stilpi de bordel, de crisme, cafenele
    Si viata lor nu si-o muncesc — si-o plimba.

    S-aceste marfuri fade, usurele,
    Ce au uitat pin’ si a noastra limba,
    Pretind a fi pe cerul tarii: stele.

    Va implor mutati capitala unde vreti. Lasati Bucurestiul sa respire, sa-si revina din acest miraj al kitch-ului. Poate intr-o zi se va putea respira si aici.

  21. Vezi,”cata”, multi dintre feciorii plecati la Paris si Berlin sau Viena au fost stipendiati de Confrerie inca de peste un secol, iar odraslele de latifundiari au fost prelucrate la fata locului de specialistii Confreriei marxist/bolsevice!!!
    Acei indivizi, recrutati sau nu de Confrerie aduceau in tara ceea ce spun sublim versurile redate de tine. Nu-mi fac vreo
    iluzie ca ai forta sa intelegi si sa accepti ce sustin si nici ce ilustreaza versurile, ca indivizii, chiar netransformati in instrumente ale Confreriei, au contribuit la stergerea trasaturilor de limba, traditii si nationale si nici nu te voi
    intreba ce ideologie stipula renuntarea, distrugerea traditiilor si a Natiunilor inconfundabile!!! Deasemenea, nu voi face
    presiunea de a te determina sa vezi paralela intre indivizii plecati romani de diferite etnii si intorsi internationalisti
    marxisti/bolsevici, adica insi fara nationalitate si stipendiatii/recrutatii de azi ai miliardarilor bolsevici gen Söros.
    CONTINUITATEA e vizibila pe toate planurile, nu si pentru dogmaticii care prefera sa se jeluiasca si sa implore, in loc sa
    spuna lucrurilor pe nume…

  22. Văd că sunt nişte comentatori, care una-două îi trimit pe alţii ba la ruşi, ba la nord-coreeni, dacă nu le place în România lui Johanus, Orban, Turcana, Cîţu, Anisie, Isărescu , de ce nu şi „Băse, care la perfecţionat” ( şi e vorba de sistem aici…)
    Dar tot aşa, cu tra-la-la şi jigniri cît îi duce capul şi lipsa bunului simţ, lichelele astea nu se sfiiesc, pentru câţiva verzişori să spele fundurile unor străini precum Soroş şi ceilalţi criminali, cu propriile limbi înmuiate în parfum de lichelism şi trădare de neam şi Ţară, fără să priceapă dobibocii că după ce-şi duc la îndeplinire sarcinile trasate, ajung şi ei pe centura serviciilor străine, vânzându-şi, ca orice prostituată, nu doar trupul (ţării), adică semenii lor ( cei care-s români, că restul , ca orice rest nu prea contează!), ci şi ce le-a mai rămas din ceea ce trebuia să fie cel mai de preţ dar al uma(divi)nităţii – propriile conştiinţe ! !
    Infame creaturi, rebuturi umane fără pic de conţinut patriotic, dar pline de trădare şi nimicnicie, un fel de Iude moderne !

  23. ” 1945. E Ajunul maine. Merg în pădure cu bunicu. La anu am 10 ani. Aducem lemne.. Am adus. Pe umeri. 2 lemne. De doue ori cât mine. E cald. Și Mama și sora dorm. Mâine mergem la Tata. La cimitir. La cufărul lui. El a rămas la Odesa. Așa mi-a spus domnul cre a adus crucea. Din partea Regelui. Ducem și o lumânare. Mai avem 2. E frumoasă crucea. Și Tata. Era frumos. Avea 30 de ani. „

  24. Acum de vina sunt si astia care au stat la tara toata viata si de la primar n-au emis vreodata vreo pretentie. Vino si astupa gropile din drum, ca noi te votam la al enspelea mandat. Ce-o fi fost acum 150 de ani sau acum 50 de ani nu prea mai conteaza. Ce-a fost in ultimii 25 de ani conteaza foarte mult. S-au schimbat generatii nimic nu s-a schimbat. Nici orasele nu sunt prea departe. In Bucuresti e aceiasi harababura in trafic care era si acum mult timp, aceiasi coruptie perpetua, coruptii s-au schimbat cu unii ceva mai tineri la praduit. Ce e o primarie de sector sau una de la sat tot cam aceiasi marfa se gaseste.

  25. Sistemul ăsta de (e)numărare precum cel care dă numărul de infectaţi şi chiar decedaţi, bă !, cifrele astea aiuritoare, prea aduce cu cel din Caragiale, majoritatea din burtă ?! Oare dacă nu se comandau atâtea milioane de măşti, mai era obligatorie purtarea lor !
    S-ar părea că unii dintre noi o să le purtăm, că vorba aia Iohanis, Orban, Turcan , Isărescu sau Cîţu le poartă de mult, încă de la ajungerea la putere, şi uite că n-au păţit nimic ( ei, că noi….); de bine , de rău, ne spălăm şi pe mâini, dar ei să se spele pe cap cu toate echipamentele astea achiziţionate la preţuri şi de 10 ori mai mari , dar cu parandărătul pe măsură , başca miliardele de dolari pentru alte echipamente, cică de strictă necesitate pentru trecerea Stixului, adică rachete , bombardiere şi mercenari străini, de s-a umplut Deveselu de prostituate care luptă pentru eliberarea de sub jugul la alde Dincă !
    P.S.
    Ce pretenţii să ai de la un pârlit de subinginer, care înainte de a ajunge în politică n-a lucrat decât 3 (trei) ani într-o uzină ! Acum în schimb lucrează la o „fabrică” de făcut bani nemunciţi şi part time la una de făcut Ţara praf, avâdu-i colegi pe Iohanus, Cîţu, Isărescu, Ţurcana , Anisie, şi încă mulţi, prea mulţi alţii ( străinu Cercel, Neluţu tătarul, Arafat, cel prea des ameninţat ş.a.) !

  26. George Ţărnea

    1975

    MAI VINE ŢARA PE LA NOI

    Mai vine ţara pe la noi
    Într-un vagon cu saci cu turtă
    Chiar dacă unii dintre noi
    Au mai făcut puţină burtă.

    Şi ne mai lasă lîngă porţi
    Scrisori de lapte şi colastră,
    Chiar dacă viţa celor morţi
    Am fi dorit-o mai albastră;

    Cîte-un ţăran numit poştaş
    Pe care nimeni nu-l cunoaşte,
    Aduce ţara la oraş
    Într-un pachet cu sfinte moaşte.

    Bătînd umil de zece ori
    La cîte-o uşă încrustată
    Ne aminteşte prin scrisori
    Că-n ţară mai avem un tată.

    Şi chiar de sîntem iritaţi
    Citindu-i slovele de-o şchioapă
    El cel mai simplu dintre taţi
    Ne-ndestulează şi ne-adapă.

    Maşini umplute cu pămînt
    Şi grîu expediat de-acasă
    Ne amintesc pe unde sînt
    Ţăranii fiilor de rasă.

    La care osie de car
    Îşi fac durerile ochete
    Ca noi să preţuim măcar
    O-ntreagă ţară de pachete.

  27. George Ţărnea

    1980

    DESPRE CÎMPIA DE FLOAREA-SOARELUI

    Întruchipare a unui tezaur devastat
    prin care umblă ziua şi noaptea
    nestingheritele cohorte zornăitoare
    ale greierilor

    Cîmpia de floarea-soarelui
    îmi sugerează dimensiunea abominabilă
    a stării de pioşenie
    care urmează obligatoriu
    tuturor acelor bătălii
    descrise în cuvinte de laudă
    de către cei înfrînţi mai ales

    O cîmpie de floarea-soarelui
    şi tot atîţia soldaţi
    cît se întinde pămîntul
    între o zare şi alta
    lance lîngă lance
    scut lîngă scut
    flamură lîngă flamură
    coif lîngă coif
    şi nici o adiere de vînt
    care să pună în mişcare
    acest dogorîtor mecanism infernal

    O cîmpie de floarea-soarelui
    şi tot atîtea făclii împietrite
    peste întinderea de pămînt
    dintre pereţii zărilor
    amintire lîngă amintire
    lacrimă lîngă lacrimă
    disc vegetal lîngă disc vegetal
    sau mai degrabă
    ochii purtători de nimb
    ai atîtor ţărani sacrificaţi
    în numele unui imaginar păcat
    de la obîrşia învrăjbirilor

    Şi nici o adiere de vînt
    care să mute gîndul celui înlănţuit
    în această privelişte dogoritoare
    spre o mai blîndă şi mai lumească
    închipuire

  28. Scrieți mai mult in ziarul dumneavoastră despre situația satelor și comunelor din țara, cei care locuiesc in ele sunt fie izolați din motive bine stiute(infrastructura) sau victime ale unei “emancipări” rapide și dezastruoase in principal pentru copii și tineri. Comuna in care m-am născut eu a fost o vaca de muls pentru perioada comunista, tot ce se producea in CAP lua drumul silozurilor, pietelor , bugetului statului. Noi copii fiind ne temeam ca se scufunda șlepurile încărcate cu grâu , secara, porumb, oi, vite, porci, păsări, legume, struguri, vin, peste mult și bun și alte produse. Din toată aceasta bogăție obținuta prin plata cu zile munca a țăranilor , o bruma de bani care nu ajungea pentru micile nevoi ale unei familii,
    nu se întorcea nimic in folosul comunei, viața decurgea ca la 1800, nu străzi măcar pietruite, nu electricitate, nu școala noua, nu mijloace de transport către satele, comunele din jur. , venirea iernii aducea izolarea totala pana primăvara după ce se topeau sloiurile de gheata pe Dunăre. Sa nu credeți ca acum lucrurile stau mai bine, tineretul a plecat , politicienii se folosesc de cei rămași sa strângă voturi după cum bate vantul in politica.

  29. Nici aranii nu mai sunt ceea ce au fost odata. Putem vorbi de taranii ceapisti, multi, foarte multi fiind alterati in fiinta lor de acel trai la ceaunul ceapist. Cativa lucrau cinstit, majoritatea insa profitau fiind la intelegere cu sefii colectivului. Se fura cu convingerea ca se ia din ce-i a lor, dar acel furt scuzabil pe undeva le-a deformat mentalitatea in ceea ce priveste hotia. Lor dar mai mult copiilor lor care plecati la oras pe langa meseriile si scolile dobandite au devenit ciorditori permanenti. Ala care lucra in constructii nu pleca seara cu mana goala din santier, ala ajuns universitar ciugulea si el ce putea din ceea ce-i oferea autoritatea profesiei. La fel soferii, militienii, medicii, inginerii etc etc. Cei care nu puteau ciordi sau capata ceva material, furau timpul ce era pe bani. Asa erau vremurile iar cei care au trait acele timpuri nu ma pot contarzice. Sigur ca erau si exceptiile, dar nu reprezentau majoritatea. Un Videanu, un Blaga, un Coldea ce sant? Nici cei tineri gen Ciolosh nu trebuie omisi. Chestia asta idilica cu satul romanesc nu-si mai are sensul desi cei batrani ajunsi la varsta intelepciunii si autoreconsiderarilor merita aceasta imagine livresca. Este insa corect, satul romanesc aflat in paragina si descompunere are nevoie urgenta de un program. Un program care sa reuseasca sa invinga in primul rand prejudecatile actuale, prejudecati care culmea se datoreaza tot ‘fiilor’ satelor.

  30. RADU HUMOR : Bai naucule ! Tu ai citit articolul lui Nistorescu … despre ce este vorba in el ? Si tu despre ce comentezi ? Impropriu spus ” comentezi ” , ca tu bati cimpii vraiste !

  31. Da, ne slăvim eroii de te doare mintea! Am văzut ieri la tv un polițist care a oprit o mașină ce avea prins pe geam cu o clema, steagul nostru tricolor, în genul purtat de mașini pe 1 Decembrie, de Ziua Natională. A vrut să o amendeze pe soferiță pentru că circula cu gabarit depășit!!! PS: Nici măcar nu era steagul Ungariei !

  32. Câte discuții aici despre cum era odată pe timpuri, comple complet irelevante despre viitor. Un viitor în care la sat fie există numai moși fie unii tineri și âia proști rău ca tineretul cu minte mai luminată vede că nu există sorți de izbândă și se care unde îi e mai bine. Copii să înlocuaiscă generațiile de moși, la sat, prea puțini. Nașteri cu atât mai puține sau total inexistente.

    Cine să mai stea la țară orice se poate face e pe bază de pile, relații, șpăgi și munca pentru fraieri.
    Până la Satul, țara și guvernele e primarul prim șpăgar, vătaf peste sat, dar mai praf ca mandolină.

  33. Le-o fi „luat” pamanturile comunistii( in realitate, colectivizare), dle Nistorescu, dar dupa 1991, le-au reprimit! Insa a venit apoi „justitia” romana, mai ales in Ardeal si-a luat din nou o parte din acele pamanturi, dindu-le grofilor unguri, fie ei optanti sau cu pamanturi nationalizate pentru infaptuirea reformei agrare din 1923! Vorbiti de monumente in satele ardelene, pentru wroii din primul razboi mondial! Cu regret o spun ca au fost putini romani ardeleni, care au luptat pentru Romania Mare, ca militari! Au facut-o putini, aia fugiti peste munti sau din prizionerii luati de rusi sau italieni! Cind il vad pe Klaunus Magnus Stupidus ca nu a sarbatorit cum se cuvine Centenarul si a respins legea Trianon, e simplu, il inteleg!! El si neamul lui au facut parte din tabara adversa, dusman al Romaniei! Cam acelasi lucru il face si azi! PS. S-n satele din regat sunt astfel de monumente, dar in alea mai bogate!

  34. de patriotism si de cel mai important document al unei natii: limba. Scrie cineva: „2 lemne…o lumânare. Mai avem 2”. A ratat „1 lumanare”.

  35. Chestiunea poate fi privita din diferite unghiuri.Comunismul a influentat viata rurala. Prin optzeci si ceva, am trecut din intamplare printr-o tabara agricola amenajata in camp. Mecanizatorii erau la masa sub un sopron improvizat. Mancau ciulama facuta din spate si aripi de porumbei, din niste castroane turtite de aluminiu. O mancau cu lingurite cu coada rupta, din alea de plastic, ramase de la paharele de inghetata de pe atunci. Pe altii, regimul i-a atras la oras, s-au facut portari sau paznici. Tinerii au plecat la scoli profesionale, insa calificarile erau slabe, au avansat mai tarziu in categoriile profesionale superioare, cu o bucata de branza, o damigeana de vin, o traista de malai ori o pasare. Unii au mers la scoli militare(baietii) ori sanitare(fetele), visul lor fiimd sa stea la bloc, la oras. Altii la facultati, unde s-au descurcat cumva, de ex, „Garcea”.

  36. II. Ca prea multe alte sate, satul meu, pe care mi-l închipuiam în copilărie centrul lumii, va muri, probabil, iar pământul va fi acaparat total de niște ciobani și niște străini ziși ,,elvețieni,, Situația este la fel în toate satele din zonă. Să mă ierte Blaga, dar dacă veșnicia s-a născut la sat, ar putea în curând să moară tot acolo! Nu am nostalgia CAP-ului, dar exista o ordine, o viață socială cât de cât, fiecare avea un rost și o siguranță alimentară și se producea chiar foarte mult. Sigur, sătenii primeau f puțin de la colectiv față de cât munceau și fiecare ar fi vrut să aibă măcar o jumate de hectar ,,pentru ei,, nu mai mult, chiar ei ziceau. Dar Nea Nicu a fost zgârcit, n-a înțeles și a pătit-o ! Pe urmă a venit Rivuluția și nenorocitele de legi agrare care au făcut harcea-parcea toată țara și s-au îmbogățit niște porci, profitând de ticăloșia justiției. Țărăniștii s-au dovedit a fi pur și simplu cretini cu Restituțio in integrum-ul lor! De acolo a pornit jaful pădurilor, acapararea pământului de străini și ruina agriculturii. La mine în sat, oamenii nu au sărit în sus de bucurie că li se dă pământul înapoi, că de unde plug, grapă, căroaie, animale de lucru etc. că de tractor…plus îmbătrânirea sătenilor. Sigur, soluția corectă și dreaptă trebuia să fie forma asociativă plus manufacturarea produselor în centre apropiate , cum există în Franța și în alte țări europene, dar unor cretini le mirose a comunism, măi să fie !

  37. III. Domnu Charlie, lasă dracului paranoia matale cu bolșevicii, distrugerea economiei au făcut-o capitaliștii matale interni și externi. Da, or fi fost unii înainte prin PCR, dar din moment ce au început după Rivuluție să fure și să se îmbogățească, ăia nu mai e comuniști ci capitaliști, toarșu! Aproape în nicio agricultură din fostele țări socialiste nu s-a întâmplat ce s-a întâmplat la noi! Am cunoscut concret situația din fosta RDG, din Cehia, unde nu a fost nicio restituțio de factură românească. După Rivuluție am revenit în țară și am avut prilejul să-l întâlnesc , prin 1992, pe un secretar de stat de la Ministerul Agriculturii din Germania, pe care îl cunoșteam, venit în vizită să vadă care e situația din agricultura românească. După un tur prin toată țara, revenit la București, m-a întrebat dacă nu cumva românii au înnebunit distrugându-și CAP-urile și GAS-eurile ! Doar grajdujrile, vacile , crescătoriile de tot felul etc. nu erau comuniste ! Cine o să vă asigure hrana, cât mai puteți conta pe ajutoare și pe ce o să importați ? Noi, în fosta RDG n-am distrus aceste unități productive ci le-am reformat pe acțiuni, dar nu le-am distrus ! Da, așa este, niciun partid n-a avut nicio idee ce să facem cu satul, cu agricultura, în afară de goana după îmboierire ! Dar parcă de industrie, transporturi…s-a acupat , se ocupă, cineva serios ? Toți cum ajung în vreun post politic mai ales se ocupă de el și de ai lui, să se îmbogățească !

  38. VI. Acapararea pământului de către străini și jefuirea resurselor naturale și umane ale țării după șablonul ticălos al UE (libertatea de mișcare a capitalului și a forței de muncă) ne poate provoca distrugerea ca națiune ! Și asta e isprava capitalismului matale , dle Charlie ! Și ca să nu-mi pui mie mâna în beregată cu ,,măi comunistule,, ia uite ce ne spun ci trei papi de la Roma, doar n-o să-i acuzi și pe ei de comunism/bolșevism : Papa Ioan al II-lea: “Deficitele acestui sistem economic capitalist care supune pe om robiei lucrurilor se numesc: excludere, exploatare, înstrăinare”. “Marxistul” Papa Benedict al XVI-lea : “O economie al cărui scop nu este omul, care nu pune în centrul ei demnitatea omului, distruge, în ultimă instanţă, fundamentele convieţuirii umane“. Papa Francisc : ,,Capitalismul ucide ; cultura bogăției este cultura crimei,,. Ce ziceți, tare nu ? Desigur nici ei nu vor vreo întoarcere în trecut, dar cu siguranță o societate a dreptății sociale: exproprierea exploatatorilor/îmbogățiților, bunăstare diferențiată exclusiv prin muncă (un fel de socialism democratic); națiunea pe primul loc, toate resursele îi aparțin exclusiv ca proprietate sfântă inalienabilă: individul poate fi proprietar dar de rang 2 și să nu poată șantaja națiunea; ea este permanent vie, individul e trecător și oricum performanțele sale , deci viața sa într-un fel, sunt prezervate de veșnicia națiunii. Clar? Clar! Noa, că așa mai venim acasă și s-ar putea ca și satul să mai aibă o șansă. Dă, Doamne ! Mulțumesc dlui Emile pentru citatele din Blaga și ,,monstrului nostru sacru,,-C.N. pentru că ne ține moralul.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.