O scrisoare deschisă către premierul Ludovic Orban

Fundatia Romana pentru Democratie prin Drept spune, într-o scrisoare deschisă, că premierul Ludovic Orban ar trebui să ceară, în criza coronavirusului, consultanta de specialitate Japoniei sau Chinei, eventual si un credit rambursabil in 5 ani. Fundația prezintă de asemenea și alte soluții pe care le consideră bune în depășirea situației.

Redăm scrisoarea deschisă integral

Societatea civila din Romania a luat cunostinta de ordonanta militara nr. 2 din 21 martie 2020 care completeaza masurile initiale de limitare a efectelor pandemiei in Romania.

Chiar daca ecourile acestui act normativ au fost favorabile, atat in ceea ce priveste reprezentantii partidelor politice din opozitie, cat si in ceea ce priveste mass-media, Fundatia Romana pentru Democratie prin Drept doreste sa va adreseze cateva propuneri, care vizeaza atat combaterea pandemiei cat si respectarea cadrului legislativ, care sa creeze conditiile refacerii rapide a vietii economice, sociale si politice din tara noastra.

In ceea ce priveste combaterea pandemiei, masurile stabilite prin ordonanta militara nr. 2/2020 vizeaza restrangerea la minim a contactelor sociale, ceea ce este o conditie necesara dar nu suficienta. Aceste masuri vin cu o intarziere de 30 de zile, nu este momentul sa discutam aici cine se face vinovat de intarzierea acestor masuri, dar ele nu pot stavili in acest moment explozia proliferarii Covid-19.

In perioada 22 februarie-22 martie 2020, au intrat in tara, potrivit informatiilor din mass-media, circa 1 milion de cetateni romani, majoritatea din zona galbena de raspandire a virusului, care nu au fost testati si ale caror conditii de autoizolare nu au fost verificate de autoritati. Daca doar 5% din acestia au fost purtatori ai virusului, sanatosi sau nu, asta inseamna ca 20.000 persoane, care daca au avut un minim de 2 contacte, in urmatoarele doua saptamani au dus la aparitia a 40.000 purtatori. Autoritatile sanitare romanesti au efectuat doar 4.000 teste si au contractat recent inca 40.000, largind numarul de laboratoare de la 7 la 16. Chiar daca dam de-o parte acest calcul ipotetic, analizand datele furnizate de Ministerul Sanatatii, la 15 martie depasisem cu putin 100 de bolnavi iar la 21 martie aveam 367, adica o crestere de 4 ori intr-o saptamana. Aceasta inseamna ca in 2 saptamani, la 4 aprilie, vom avea de 16 ori mai multi. Dar peste alte 2 saptamani? Sunt oare masurile de izolare suficiente? Evident ca nu.

Domnule Prim-ministru, Romania trebuie sa primeasca realitatea in fata si sa ia masuri eficiente de combatere a pandemiei, dupa modelul Japoniei sau Chinei, tari care au repurtat o incontestabila victorie asupra coronavirusului.

Romania are in prezent circa 35.000 de paturi de spital, repartizate pentru toate specialitatile medicale, din care 2.000 de locuri in unitati ATI. Numarul locurilor de spitalizare este total insuficient, in conditiile in care in 5 sau 6 saptamani putem atinge nivelul Frantei sau Spaniei. Ce-i de facut? Solicitati consultanta de specialitate Japoniei sau Chinei, eventual si un credit rambursabil in 5 ani si construiti 5 spitale de campanie din panouri de aluminiu reciclabile cu minimum 2.000 locuri fiecare, doua in Bucuresti si cate unul la Iasi, Cluj si Timisoara, destinate exclusiv Covid-19, cu unitati ATI si aparatura aferenta, care ne-ar permite sa rezolvam cu succes toate cazurile pana in lunile septembrie-octombrie 2020, cand ar putea aparea primele vaccinuri. Un spital de campanie de acest tip poate fi construit in 10-15 zile.

Romania nu poate rezolva singura aceste probleme, in conditiile in care stocurile de medicamente si materiale sanitare, potrivit specialistilor Ministerului Sanatatii, sunt zero, iar izolarea prelungita excesiv nu face decat sa adanceasca prabusirea economica, fara a intarzia varful pandemiei.

Referitor la legalitatea starii de urgenta, va informam domnule Prim-ministru ca ordonanta de urgenta nr. 1/1999 este un act normativ desuet, incomplet si neconstitutional si aveti datoria de a lua masuri de modificare si completare a acestuia in regim de urgenta.

Astfel, potrivit art. 93(2) din Constitutia Romaniei, Parlamentul Romaniei se convoaca la instituirea starii de urgenta si functioneaza pe toata durata acesteia. Care poate fi rolul Parlamentului dupa instituirea starii de urgenta? Evident, acela de garant al sistemului politic democratic al tarii, pozitie din care are datoria sa incuviinteze nu numai legalitatea si oportunitatea starii de urgenta ci si actele (ordonantele militare) emise de ministrul de interne si confirmate de Prim-ministru. Desi este in logica constitutionala, acest fapt nu rezulta din ordonanta de urgenta nr. 1/1999 si este de datoria Executivului sa completeze acest act normativ.

Nu se intelege de ce ministrul de interne, seful unui organ al administratiei publice civil, pe timp de pace, emite ordonante militare si nu ordonante pur si simplu. Starea de urgenta nu instituie un regim militarizat asa cum este cazul cu starea de asediu, unde ordonantele militare emise de ministrul apararii sunt justificate. Este o alta neconcordanta care trebuie rezolvata.

In sfarsit, domnul Prim-ministru, in functie de succesele in intarzierea efectelor grave ale pandemiei, limitati starea de urgenta care are efecte devastatoare si poate nerecuperabile asupra economiei romanesti.

Cu deosebita stima,

Pentru Consiliul Director al Fundatiei Romane pentru Democratie prin Drept,

Dan Hazaparu

Constantin Sima

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 3
Author

11 Comentarii

  1. Civili de legat…Premierul Ludovic Orban e declarat neconstitutional de CCR iar societatea civila spune ca ordonanta nu respecta Constitutia.

  2. Chiar dacă au perfectă dreptate dreptate, acești F.R.D.D. cine mai sunt? Pe imaginea deasupra informațiilor de contact apare steagul Italiei??? Încep scrisoarea dechisă cu cu “Societate civilă a luat cunoștință…” Care societatea civilă, din cine-i formată, pe cine reprezintă, în numele cui ia atitudine? Atitudinea tot așa declarativă pe care a formulat-o în cazul “Adopției Sorinei” a mai fost urmată de vreun demers, sau informare publică privin evoluția cazului? A fost și este corectâ, legală practica răpirii Sorinelor? Vor reveni cu alte acțiuni de ajutor logistic pentru dezastruosul Guvern Orbán?
    În rest: Subscriu la demers și propuneri mai puțin partea cu împrumutul. Banii din împrumuturile de până acum contractate de ministrul de finanțe domnul Câțu ar trebui să ajungă.

  3. Corect, dar, cine să audă, unii ‘s-au distanțat social’ prin autoizolare, așa-zisa ‘opoziție’ se declară de acord cu ceea ce face guvernul, chiar plusează prin vocea lui Ciolacu, în timp ce prețul alimentelor și medicamenelor (acelea care / căt se găsesc) au crescut și ‘un primat’ dorește ‘ștampilarea’ .

  4. Franta are peste 60 de milioane, Spania peste 46 de milioane, noi 19 milioane. Putem sa ne gandim ca va creste, dar putem si ar trebui sa speram ca putem avea o situatie favorabila raportat cazuri ppm ca in Ungaria sau Polonia de care ne leaga niste traditii, populatie de etnie maghiara si poloneza care pe 12 aprilie va lua Lumina. Ar fi bine sa fim pregatiti, dar sa facem efortul atat prin decizii cat si MENTAL ca nu vom ajunge acolo. Cereti populatie disciplina si faceti tot ceea ce poate opri ascensiunea, vreau sa cred ca vom cobora curba si pana de Paste soarele va straluci in inimile noastre. Sa fie LUMINA in aprilie pentru toata omenirea indiferent de crez!

  5. Aoleu, astia-s comunisti! Cum sa colaborezi cu China? N-AI VOIE DE LA UNCHIUL SAM, STAPANUL coloniei Romanica. Doar d-aia a fost promovat klaus prezident si a primit instructiuni clare, atunci cand s-a dus el in Florida „in concediu la niste prieteni”, ca sa NU faca nimic cu China.

  6. Smecherul Dan Huzuparu,presul FRDD, este inginer,nu are pregatire juridica,doar din ce viseaza!Visul fundatiei plina de securisti resapati,este sa ramana mufata la banul public!

  7. Comicarie in stare pura: a te adresa menestrelului declarat neconstitutional (dar repus in drepturi), mai mult dat impuscat „cu piciorul in gips”. Este din ce in ce mai limpede ca aceasta natie, cu asemenea dezastre la conducere, in vremurile de profunde incercari, a supravetuit doar datorita protectiei divine.

  8. Si eu am o idee mai genială si nu costa decât 30 de lei pe lună.Guvernul sa asigure măști si sa trimita populația la munca , alta solutie nu este ,nu va mai împrumutați , degeaba se sta la izolateur ca n o sa va pice mincarea din cer.Cum sa stai cu magazinele închise , , ti se sparge o țeavă in casa,ti se duce un intrerupator sau un bec ,ce faci ??

  9. Nu-i trimiteți scrisorele lui Lajos, că el citește greu chiar și când nu e criză.
    E premierul de vis al României, ce mai – tot așa cum Werner e președintele de 65% 🙂

  10. Suntem in aceeasi galeata ,cum eram in anii 50 cand rusii nu ne lasau sa avem prieteni din lagarul capitalist acum dupa directivele americanilor ,am ramas fara prieteni in apropiere ,sarbii ,polonii ,bulgarii ,rusii,etc si acum ka ananghie apelam la dumnezeu ca nici visterie ,n,avem ca a mancat,o camarila si nomenclaturistii guvernelor incompetente ,antinationale perindate la putereCand sunteti datori pentru ecole ,cum puteti sa dati ,ceea ce n,aveti ,adica pensii speciale si de.serviciu, indemnizatti su rente ,favoruri si veniruri nesimtite pentru cei de care va e frica ca le ve,ti cadea in laba.

  11. Ne comunica autoritatile, Premierul Ludovic…, Pneumoniile nu se trateaza in casa doar cu apa si sapun… Ce spun medicii din Romania ? Sau medicii din celelalte tari afectate ? Daca e vorba de pneumonii, nu se trateaza ca atare inca din faza initiala ? https://www.libertatea.ro/stiri/trump-a-anuntat-tratamentul-pentru-covid-19-clorochina-si-azitromicin-2922001 A „citat” din manualul Merck tratamentul contra pneumoniei la adulti ? In tara avem suficiente medicamente contra pneumoniei ? Administrate chiar de la inceput… nu cumva reprezinta solutia corecta ? Aflam de la oficiali sau este necesara o ancheta privind stocurile de medicamente contra pneumoniei… Nu se autosesizeaza nimeni ?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.