Se caută hoţii fondurilor europene şi naţionale

Aproape 300 de beneficiari ai fondurilor europene dar şi naţionale, prin diversele Programe Operaţionale Sectoriale (POS) au fost sau sunt încă verificaţi de către experţii Departamentului pentru Lupta Antifraudă din cadrul Guvernului (DLAF). Printre cei verificaţi sunt persoane fizice autorizate, companii de stat, firme particulare, autorităţi publice locale şi chiar structuri ministeriale. Unele controale au fost începute încă din 2013 şi nu sunt finalizate nici acum. Printre beneficiarii unor proiecte luate la verificat de DLAF sunt şi “celebrităţi” din domeniul autostrăzilor, cum sunt companiile Strabag şi Straco. De asemenea, firma SC Medusa Hotel International SRL, cea care a construit complexul rezidenţial în care locuieşte Elena Udrea, este şi ea verificată de anchetatorii antifraudă. Grav este că foarte mulţi beneficiari ai Programului Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR), în general mici fermieri, au probleme cu dosarele privind programul destinat dezvoltării agriculturii.

Olguţa Vasilescu, verificată la Water Park

Printre cei verificaţi, deocamdată, se află, cum spuneam, entităţi publice centrale şi locale. Astfel, sunt luate la verificat Ministerul Muncii-Departamentul de Afaceri Sociale şi Egalitate de Şanse-Direcţia Strategii, Programe Incluziune Socială, Asistenţă Socială, pentru proiectul PHARE ”Întărirea capacităţii Ministerului Muncii, Familiei şi Egalităţii de Şanse în domeniul asistenţei sociale-Instruire pentru dezvoltarea abilităţii personalului Organismelor Intermediare pentru POSDRU”. SC Compania de Apă Târgovişte Dâmboviţa SA îi este verificat proiectul POS MEDIU “Lucrări la sursele de apă şi staţiile de epurare Pucioasa şi Fieni”, Consiliului Local Călineşti-Oaş proiectul PNDR “Alimentare cu apă, canalizare, asfaltare drumuri şi înfiinţare grădiniţă cu program normal în comuna Călineşti-Oaş, judeţul Satu Mare”, Primăriei Mizil proiectul “Educaţia-calea spre o viaţă mai bună” – POSDRU, Agenţiei Naţionale pentru Romi proiectul “Participarea grupurilor vulnerabile în economia socială” – POSDRU, Primăriei Craiova proiectul “Craiova-Water Park-Complex de Agrement acvatic în Parcul Tineretului din municipiul Craiova” – POR, municipiului Vaslui

proiectul “Contractul de lucrări 12461/2011 din cadrul proiectului Plan Integrat de Dezvoltare Urbană a Municipiului Vaslui-Reabilitare infrastructură urbană în municipiul Vaslui” – POR, Companiei judeţene Apa Serv SA Neamţ, în asociere cu Tractebel Engineering SA & Inocsa Ingenieria SRL Spania Filiala SRL proiectul “Extinderea şi reabilitarea infrastructurii de apă uzată în judeţul Neamţ” – POS Mediu, Direcţiei Egalitate de Şanse între Femei şi Bărbaţi pentru proiectul “Îmbunătăţirea accesului femeilor de etnie romă pe piaţa muncii” – POSDRU, Consiliului Local Crângurile proiectul “Reabilitarea sitului poluat istoric-Amplasament fosta fabrică chimică comuna Crângurile” – POS Mediu, Şcolii generale Matei Basarab Târgovişte proiectul “Hrană pentru minte” – proiectul COMENIUS.

Bârlogul Elenei Udrea, verificat de DLAF

De asemenea, DLAF are în lucru dosarul nr. 1774/2014 prin care verifică proiectul POR “Complex de agrement La Stejarii” al cărui beneficiar este firma SC Medusa Hotel International SRL. Presa a scris de aproape un an că nu este vorba de vreun complex de agrement ci de o oază rezidenţială de lux dezvoltată de Ion Ţiriac şi în care se ”agrementează” Elena Udrea, care deţine aici o locuinţă de top, ca şi “rumânul” Ion Ţiriac, de altfel. Proiectul pe bani europeni a fost aprobat în septembrie 2011, pe vremea când Elena Udrea conducea ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, în cadrul Programului Operaţional Regional (POR).

Autostrada Orăştie-Sibiu, la Antifraudă

Doi constructori care câştigă cam toate proiectele mari de şosele şi autostrăzi din România sunt verificaţi şi ei de DLAF. Astfel, prin dosarul nr. 718/2013 este verificat proiectul “Construcţia variantei de ocolire Deva-Orăştie la standard de autostradă. (Coridorul IV Bucureşti-Nădlac)” din cadrul programului “Instrumentul pentru Politici Structurale de Pre-Aderare (ISPA) ai cărui beneficiari sunt Consorţiul Strabag AG-SC Strabag SRL-SC Straco Grup SRL şi Z+A Consulting Tanacsado Kft. Al doilea dosar, cu nr. 609/2015, se referă la proiectul ”Proiectare şi execuţie autostrada Orăştie-Sibiu, Lot 1: km 0+000 – km 24+110, componentă a proiectului Construcţie autostradă Orăştie-Sibiu”, din cadrul programului POS Transport şi al cărui beneficiar este SC Strabag SRL.

De asemenea, a fost cercetat şi proiectul ”Construcţia autostrăzii Timişoara-Lugoj şi a variantei de ocolire a oraşului Timişoara la standard de autostradă – Contractul: Proiectare şi execuţie autostrada Timişoara-Lugoj, lot 2, km 54+000-km 79+625 aferent proiectului POST – 2012/1/1/007”, din cadrul POS Transport al cărui beneficiar este CNADR.

Prin dosarul nr. 135/2015, este verificat de Antifraudă şi proiectul ”Implementarea unui sistem de supervizare şi de achiziţie automată a datelor la nivelul întregului sistem naţional de transport gaz metan – SCADA” în cadrul programului POS Creşterea Competitivităţii Economice, ai cărui beneficiari sunt SNTGN TRANSGAZ şi RMG Group, RMG Regel und Messtechnik GmBH, IDS GmBH şi General Fluid SA.

Şi proiectele lui Emil Boc sunt verificate

La Cluj-Napoca este verificat, prin dosarul nr. 74/2015, proiectul “Modernizarea şi extinderea sistemului de trasport public în comun în zona metropolitană Cluj – etapa 1”, din cadrul POR.

Direcţia de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului a sectorului 6 este verificată în cadrul a două proiecte din cadrul POSDRU, ale căror denumiri te duc aproape instantaneu cu gândul la sifonarea banilor: “ŞANSA – Sprijin pentru autocunoaştere şi autodepăşre a situaţiei de vulnerabilitate” şi “EVA – Evoluţie, Valoare, Andreprenoriat pentru Femei pe Piaţa Muncii”!

În Lisa lui Liviu Dragnea, verificări masive

27 de persoane fizice autorizate din comuna Lisa, judeţul Teleorman, sunt cercetaţi din 2015 de DLAF pentru proiecte de “ferme de semi-subzistenţă” în cadrul PNDR. Interesant este că Lisa este unul dintre cartierele generale ale diviziei de agricultură ale firmei Tel Drum iar un număr atât de mare de mici fermieri controlaţi pe fonduri pentru dezvoltare rurală poate duce la ipoteza unor anumite legături periculoase între aceştia şi firma Tel Drum care, bineînţeles, NU îi aparţine noului lider al PSD!

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Marian Ghiteanu 46 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.