Se complică situația cu Transnistria

Tiraspolul se răzbună pe Chişinău.

Companiile de sub jurisdicția Chișinăului care activează în regiunea transnistreană vor plăti de acum înainte pentru gaz, energie electrică, încălzire și apă la tarifele stabilite de autoritățile nerecunoscute de la Tiraspol. Același lucru este valabil și pentru persoanele care lucrează în organele și întreprinderile de stat de pe malul drept, dar care locuiesc în regiunea transnistreană, relatează newsmaker.md. Tiraspolul a luat astfel de măsuri după ce Chișinăul a anulat privilegiile vamale pentru companiile din stânga Nistrului. 

Autoritățile nerecunoscute de la Tiraspol au anunțat pe 9 ianuarie, într-un comunicat, că „situația geopolitică tensionată” de-a lungul perimetrului regiunii transnistrene are un impact negativ asupra umplerii trezoreriei și „necesită o revizuire a abordărilor într-o serie de domenii”.

În mod special, s- decis că „de la 1 februarie, pentru persoanele juridice situate în Transnistria, dar aflate sub jurisdicția Chișinăului, costul tarifelor va corespunde celor stabilite în Republica Moldova”.

Modificările îi vor viza și pe cei care lucrează în organele și administrațiile publice, organizațiile, instituțiile sau întreprinderile unitare din statul vecin, dar care locuiesc în Transnistria. (…) Astfel, pentru 1 metru cub de gaz angajații organizațiilor moldovenești vor plăti 15,97 ruble PMR, pentru 1 kilowatt de energie electrică – 2,54 ruble PMR, pentru 1 metru cub de apă – peste 11 ruble PMR. Costul încălzirii pe lună va fi de 2 942 de ruble PMR”, se arată în comunicat.

De asemenea, Tiraspolul a introdus taxe vamale pentru fermierii din satele Doroțcaia, Pîrîta, Coșnița, Pohrebea, Molovata Nouă, Vasilevca din raionul Dubăsari, care vor dori să-și exporte produsele pe malul drept al Nistrului.

Se vor aplica următoarele proceduri vamale: acordarea liberului de vamă pentru consum intern, export, import temporar și reexport. Anterior, pentru această categorie de utilizatori de terenuri era în vigoare un regim vamal special, care nu prevedea colectarea taxelor vamale și a plăților vamale atunci când se efectuau operațiuni privind activitatea economică externă. Acum abordarea este unificată”, au spus reprezentanții Tiraspolului.

De asemenea, așa-zisele autorități din regiunea transnistreană au anulat privilegiile pentru importul temporar al vehiculelor înmatriculate pe malul drept al Nistrului.

Începând cu 1 ianuarie 2024, agenții economici din regiunea transnistreană achită toate plățile aferente pentru importul mărfurilor, așa cum o fac celelalte companii din Republica Moldova. Totodată, pentru importul bunurilor în regiune, se va ține cont de preferințele acordate în conformitate cu Tratatele și Acordurile internaționale la care Republica Moldova este parte.

Măsura adoptată de Chișinău a fost criticată de „autoritățile” din stânga Nistrului, inclusiv liderul de facto al regiunii transnistrene Vadim Krasnoselski. Pe 5 ianuarie, Krasnoselski a publicat chiar și o adresare video, în care a îndemnat „autorităților moldovenești să-și vină în fire și să lase calea agresiunii și să se îndrepte spre calea negocierilor normale, pașnice și pozitive”. În reacție, Biroul politici de reintegrare a declarat că Tiraspolul din totdeauna a avut o retorică „agresivă” în raport cu Chișinăul, chiar și pe parcursul celor 3 decenii, când companiile din regiune au beneficiat de facilități generoase la importul și exportul de mărfuri.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

19 Comentarii

  1. Autoritatile transnistrene au fost anuntate de mai multa vreme de deciziile rep Moldova,nimic nou trebuie sa se impace cu situatia
    De remarcat ca Vadim Krasnoselski e un fost militian sovietic,s-a nascut in 1970, în satul Dauriya din raionul Transbaikal,tipic pentru colonialistii rusi,nu are nimic in comun cu rep Moldova,venetici din Extremul Orient

  2. Pactul Ribenttrop Molotov si impartirea facuta de V. Stalin isi arata efectele. Dupa 1992 era mai bine daca RM. renunta la acest teritoriu care ar fi revenit Ucrainei.Dar acum acest teritoriu va fi mereu un spatiu de conflict de care va profita F.R.

  3. Nu inteleg ce ne privesc pe noi scandalurile din zona aia. Nici taraboiul de la Chisinau nu ne intereseaza. E razboi intre perciunatii lui Shor si aia ai lui Sorosh.

  4. Adică urmează ca firmele care activează în Transnistria să plătească energia la prețul stabilit de Republica Moldova, cu excepția celor locale, înregistrate în Transnistria, care plătesc mai puțin, la tarifele rezultate din înțelegerile cu ruşii, care le dau în continuare energie ieftină. Ceea ce e foarte corect. Dna Sandu a vrut cu UE şi cu prețuri europene, şi-a luat companie de energie străină, guvernator al Băncii Naționale a Moldovei tot străin şi tot aşa. Învățați dragi moldoveni că slugile sunt tratate ca atare şi trebuie să trăiască o viață plină de lipsuri. Ăsta e drumul pe care vi l-ați ales!

  5. @ENRON:esti amuzant! pe unde ii dau rusii curent,fraiere Transnistriare propriul CET; ii dadeau candva gaz,acum si ala e oprit

  6. Lecția pe care o primesc moldovenii e binevenită. Și oprtună. Mai bine mai devreme decât prea târziu, ca-n cazul fraților de peste Prut…

  7. „Prostia ingroapa…”Vadim Krasnoselski, nu are nimic in comun cu R. Moldova, un venetic…” Dominic Fritz, Clotilde Armand, Raed Arafat etc., ce au in comun cu Romania?

  8. @Dubasar : Esti de rasul curcilor ! Pai dacă rusii nu le mai dau curent , acum zici ca nu le mai dau nici gaz , atunci cu ce drac’ funcționează ,, propriul ” CET ?

  9. .in diplomatie si politica externa acest lucru se numeste reciprocitate…adica, cine baga primul batul prin gard, neprovocat, are parte de raspuns pe masura…mai vrea cineva muia sandu presedinte?…

  10. Daca Ucraina va rezista, acel teritoriu ocupat de armata a 14-a cu trupele de „pacificare” ruse nu va mai rezista economic. Cordonul ombilical al coruptiei si stipendiile imperiale le vor fi taiate. In caz contrar, daca Rusia va invinge, intreaga Moldova si Europa insasi vor fi in pericol. Daca civilizatia „untului” la care s-a limitat Europa nu va intelege pericolul, atunci Rusia, in sfanta traditie a crimelor si a jafurilor perpetrate de-a lungul istoriei, va face ravagii. Rusii insisi sunt foarte flamanzi si suparati. Transnistria va fi capul de pod al expansiunii fascismului si terorilor rusesti care nu se vor opri pana la Lisabona. Nu degeaba au aruncat ei rublele coruptiei de peste trei decenii in groapa fara fund a teritoriului pretins rebel. Acea „rebeliune” la randul ei a fost intretinuta ideologic cu aceeasi furie de prin 1918, cand a izbucnit acea pecingine a terorilor bolsevice.

  11. E timpul ca autoritatile de la Chisinau sa faca pasul cel mare si sa ii puna pe liderushii de la Tiraspol sa aleaga intre a recunoaste jurisdictia Republicii Moldova si de a se separa definitiv de ea, si a nimeri direct in ghearele ucranilor, care abea asteapta sa poata pune mina pe arsenalul de la Cobasna!
    Se pare ca Albinutza Maia nu e deloc proasta, si deja a inceput sa ii sape finutz de tot pe alde Smirnov et Comp! Cind vetzi auzi ca Republica Moldova cedeaza suveranitatea Republicii Nistrene, sa stiti ca in secunda doi urmeaza Marea Invazie Ucrainiana, deci nu va bucurati! Fara arsenalul de la Cobasna si trupele fleshcaite ale Armatei a XIV-a, Putin nu mai poate spera sa ocupe Odessa si restul litoralului ucrainian!
    Vin vremuri interesante, puiutzi mici de putinisti!

  12. Bagi bățul prin gard la TransNistreni și te plângi apoi că primești CEVA GALBEN, CĂLDUȚ, CU BOLTĂ.
    Chemați-l pe CiocLaș, 2×3.14 yoghinul BiVolar, măRog…🤣

  13. Bună!
    Pt Olahus si pt altii care cred a ucrainieni sunt mai bunideat rusii!
    Sunt mai răi! Cca 30% din transnistreni sunt moldoveni si tot cate cca 30% sunt ruși si Ucrainieni
    Ucrainienii in Transnistria sunt alaturi de ruși si au impreuna cca 60% din populație, Ei formeaza un bloc impotriva moldovenilor,
    Din 1990 pana azi conducerile Moldovei au jucat cu rușii ca niste trădători de neam ce au fost .
    Daca-i intrebi ce sunt ei iti radpund cu o mândrie de ignorat rusificat sau de-a dreptul prost ca ei sunt moldoveni si ca românii unt altceva!
    Râd rușii de ei pt ca rusii stiu bine ca ei sunt romani, dar ei neaga neamul din care fac parte.

  14. Nu urmează nicio invazie ukro-nazzi in Transnistria.

    Urmează ca Rusia să ia inclusiv Odessa până la gurile Dunării ca să lipească Transnistria și Găgăuzia.

    La urmă, ciotul de Moldova poate să se lipească de ciotul de Ucraina.

    Abia aștept să văd cum vă scoateți când Bastroe va fi rusesc. Să-mi scrii!

    Mă, de unde ieșiți atâția părerologi nativ idioți?

  15. Interesele unor golani, indiferent de naționalitate, creează conflicte, războaie și suferință. Moldovenii pot trăi în pace alături de ruși, ucrainieni. Tot tărăboiul acesta îl plătesc oamenii de rând. Clasa politică, indiferent de cât de săracă este țara, o duc foarte bine. Pe lângă jugul îndurat de popoare, mai mor și ca proștii în războaie ce nu sunt ale lor ci se bogătașilor. Mult succes!

  16. În 2020 au avut loc alegeri parlamentare iar în 2021 alegeri prezidențiale în cadrul cărora cetățenii Republicii Moldovenești Nistrene și-au ales reprezentații, oferindu-le legitimitate și recunoaștere; deci cum adică „autorități nerecunoscute de la Tiraspol”?

  17. Transnistria ar putea sa faca parte dintr-o intelegere dintre Romania si Rusia care sa cuprinda mai multe teritorii. Poate nu stiati, dar Rusia a propus ca Romania sa primeasca inapoi Bucovina de Nord: https://www.national.ro/dezvaluiri/rusia-a-facut-sua-ultima-oferta-bucovina-de-nord-data-cu-japca-romaniei-809972.html
    Noi am putea sa incercam si obtinerea Bugeacului prin scuturarea de NATO, recunoasterea apartenentei Donbas si Crimeei la Rusia, si renuntarea la pretentiile asupra Transnistriei, care este o zona creatoare de mari batai de cap.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.