Se dă o nouă OUG pentru combaterea creşterii excesive a preţurilor

Guvernul adoptă azi un proiect de ordonanță de urgență care instituie, pentru sectorul agricultură și industrie alimentară, măsura cu caracter temporar de combatere a creșterii excesive a prețurilor la unele produse agricole și alimentare pentru o perioadă de 90 de zile.

Măsura cu caracter temporar de combatere a creșterii excesive a prețurilor se aplică pe întreg lanțul de producție/procesare, import, comerț intracomunitar, distribuție și vânzare cu amănuntul, și vizează următoarele produse agricole și alimentare:  orez – bob rotund- cu gramaj cuprins între 0,5 – 1,5 kg, cozonac, bulion de roșii, smântână- 12% grăsime, margarină, drojdie, pere, usturoi, carne tocată, produse care se adaugă la lista cu produse din anexa la O.U.G. nr. 67/2023.

În perioada înregistrată de la intrarea în vigoare a O.U.G. nr. 67/2023 s-a constatat necesitatea clarificării unor dispoziții din cuprinsul acesteia referitoare la produsele care fac obiectul măsurii temporare de combatere excesive a prețului, astfel că prin prezentul proiect de act normativ se precizează în concret produsul cu cantitatea aferentă, respectiv: făină albă de grâu „000” până la 1 kg, mălai până la 1 kg,  ouă de găină calibrul M, ulei de floarea soarelui până la 2 l, zahăr alb tos până la 1 kg.

Prin măsura cu caracter temporar de combatere a creșterii excesive a prețurilor, se limitează cotele de adaos comercial în mod specific asupra produselor menționate. Suplimentar la art. 3 a fost introdus un nou alineat, alineatul (11 ) unde s-a prevăzut o nouă cotă de adaos comercial de maxim 5% față de prețul de achiziție la care se adaugă cheltuielile directe și indirecte prevăzute de Ordinul ministrului finanțelor publice nr. 1.826 din 22 decembrie 2003 pentru aprobarea Precizărilor privind unele măsuri referitoare la organizarea şi conducerea contabilităţii de gestiune.

Produsele agricole și alimentare care fac obiectul acestei măsuri sunt: ulei, zahăr, făină, mălai, carne de porc, carne de pui, carne de vită, pentru cantități de produs ambalat mai mari de 5 kg, respectiv 5 l.

Proiectul de act normativ aduce clarificări la art. 6 din O.U.G. nr. 67/2023, respectiv se prevede că unităţile emitente de tichete de masă, cadou şi sociale, inclusiv cele emise prin Programul Sprijin pentru România, indiferent de modalitatea prin care tichetele sunt emise, electronic sau hârtie, şi de tipul acestora, pot aplica comercianţilor la momentul decontării lor un comision de maximum 1% pentru toate produsele agricole și alimentare care se pot achiziționa cu acestea, fără a se limita la produsele prevăzute în anexa la prezenta ordonanță de urgență. Deoarece O.U.G. nr. 67/2023 instituia o obligație pentru emitenții de tichete de masă, cadou şi sociale, inclusiv cele emise prin Programul Sprijin pentru România, dar fără a prevedea o sancțiune pentru situația în care aceștia nu respectă prevederile ordonanței de urgență, prin prezentul proiect de act normativ se introduce sancțiunea amenzii de la 100.000 lei la 2.000.000 lei.

Aceste sancţiuni specifice dreptului contravenţional nu au caracter reparator, ci preventiveducativ, şi reprezintă o formă de constrângere juridică vizând, în special, patrimoniul făptuitorului. Individualizarea legală a amenzii a fost realizată de legiuitor prin stabilirea unor limite minime şi maxime între care pot fi sancţionate faptele contravenţionale în funcţie de gravitatea lor, gravitate care este analizată prin raportare la gradul de pericol social pe care îl prezintă fapta contravenţională.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4636 Articole
Author

13 Comentarii

  1. traiasca economia de piata aducatoarea de bunastare,prosperitate libertatea de a crapa de foame !!!

  2. Se pare ca a inteles tuata lumea ce escrocherie este capitalismul, ala pur, monopolist salbatic. Continuati, pana afla toti cu cine sa voteze, evident, cu unii care n-au mai fost, fara pic de experienta, care n-au furat, ca n-au avut ocazia ! Dati-le ocazia !

  3. Jeguri infracționale, dovedește aceasta manevră! Cum poți tu sa ceri că sa cumperi cel puțin 5 kg carne sa poți beneficia de reducere preț? Ba ursare, 5 kg carne Costa cel puțin 24,50 porcx5=122,50, vita e 27,99 lei/kgx5=139,95 lei! Ba nebunilor, omul nu mănâncă doar carne, ii trebuie și pastile și legume și fructe și achitat utilități, +! Asta demonstrează că doar boi trebuie sa beneficiați de reducerea prețurilor, e destinat bogătașilor hoți și escroci! 5 kg carne odată, poate cumpăra doar un panarama de lux din politica și lipitorile din politica plus lipitorile de bugetul statului pentru afaceri cu dedicație!

  4. Ba (editat) de Ciolacu,date la o parte ca habar nu ai de economie. Ia-ti toata gasca cu tine si lasati-ne.

  5. zaltukin Nene, nu economia de piata este vinovata,ci un socialist care conduce un guvern si habar nu are. Stiu ca iti place sa-ti pice ceva din cer.Dar fara munca,educatie poti da vina pe orice sau oricine. Nu mai astepta ceva. Statul nu este obligat sa-ti dea nimic.Doar alege omul potrivit .

  6. Frectie la piciorul de lemn..Cind comertul angrou este aproape majoritar(90%) in mainile strainilor, iar cel cu amnuntul peste 50% in mainile acelorasi straini, nu mai poti face nimic.. Mai uit cu groaza cind in Romania se dezvolta doar spatii de depozitare pentru marfuri straine. Oare nu le putem cere celor din multinationale, ca pe linga un depozit, sa mai faca si o fabricuta, mai ales in domeniul alimentar?

  7. ne-am scos… o sa mancam margarina si usturoi la pret mic. gluma gluma, dar presimt ca multi o sa ajunga sa manance doar paine cu margarina, sa freci niste usturoi pe o paine prajita s-ar putea sa fie un lux

  8. Dar parcă ar fi trebuit ca prețurile să se regleze singure-singurele, prin mărețul „mecanism cerere-ofertă”?!… Sau în împărăția corportistă a cartelurilor jefuitoare lucrurile nu funcționează la fel ca în teoria povestită în manualele de capitalism stiințific ale lui Alexander Hamilton, Henry Clay & Co.????

  9. amatorii astia isi inchipuie ca economia sta drepti fiindca da Ciolacu o ordonanta ….

  10. se ascunde în spatele fiecărei ordonanțe, aici este cheia. Subvenționati preturile pentru energie electrica si am ajuns pe locul 3 în Europa, ca scumpiri!
    Avem curent pentru doua Romanii, de ce nu scad preturile, mai draga, de ce?
    Iarăși va schimbați vilele și mertanele pe la Monaco?
    Măcar dați drumul pentru 90 000 de prosumatori sau măcar lasati-ii sa producă doar pentru ei!

  11. Tebuie data o OUG de calmare a scaderii dramatice a preturilor, tinand cont, de cat de multe produse a cumparat Maricel Cioacu, cu 100 de lei…Bai scadeti preturile, dar nici chiar asa!

  12. Reducerile la peste 5 kg sunt pt restaurante unde adausul comercial este uneori si de mai multe 100%…o alta varianta este pt Craciun cand unii pregatesc in casa carnati, dar in nici un caz nu cumpara peste 5 kg de pui. Mama folosea la carnati carne de porc si carne de vita.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.