Şeful AIEA: La Zaporojie, „riscurile sunt enorme”

Situaţia de la centrala nucleară din Zaporojie (sudul Ucrainei) – cea mai mare din Europa – „continuă să se deterioreze”, a avertizat directorul general al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, atenţionând că „nu ne putem permite luxul să aşteptăm să se întâmple ceva catastrofal”, potrivit France Presse.

Grossi s-a exprimat într-o reuniune desfăşurată la Reprezentanţa permanentă a Franţei pe lângă ONU, în deschiderea căreia a vorbit preşedintele francez Emmanuel Macron.

Directorul AIEA a afirmat că a abordat problema siguranţei centralei din Zaporojie cu ministrul rus de externe Serghei Lavrov, cu care s-a întâlnit miercuri în marja Adunării Generale a ONU.

„Atât timp cât bombardamentele continuă, riscurile sunt enorme”, a adăugat el.

Grossi a avut o întâlnire şi cu şeful diplomaţiei ucrainene Dmitro Kuleba, a spus el ulterior într-o conferinţă de presă, exprimându-şi speranţa „să poată să se deplaseze în curând la Kiev şi poate mai târziu în Rusia”.

Nu s-a ajuns deocamdată la niciun acord privind instituirea unei zone de protecţie în jurul centralei, a recunoscut şeful AIEA, adăugând totuşi că „adevăratele negocieri privind parametrii” acestei zone se află abia „la început”.

Autorităţile ucrainene au acuzat miercuri Rusia că a bombardat, din nou, zona centralei, asigurând totodată că nivelul de radiaţie nu l-a depăşit pe cel normal.

„Chiar şi în cele mai rele condiţii, diplomaţia nu trebuie să se oprească. Ţine de responsabilitatea noastră să facem acest lucru cu propuneri pragmatice şi realiste şi asta este ceea ce încercăm să facem”, a mai spus Rafael Grossi.

La reuniunea amintită, mai multe ţări participante au denunţat „militarizarea” de către Rusia a centralei nucleare din Zaporojie (sudul Ucrainei), care ameninţă securitatea nucleară.

Într-o declaraţie comună adoptată în finalul acesteia, miniştrii de externe ai Germaniei, Canadei, Franţei, Italiei, Regatului Unit şi Ucrainei, precum şi reprezentanţi ai Coreei de Sud, SUA şi Elveţiei au subliniat „cu tărie că militarizarea şi capturarea de către Rusia a centralei nucleare din Zaporojie sunt cauze fundamentale ale ameninţărilor actuale pe planul securităţii şi siguranţei nucleare”.

„Atragem atenţia că riscul crescut al unui accident nuclear va rămâne la nivelul periculos de ridicat atât timp cât Rusia va fi prezentă la uzina din Zaporojie”, afirmă aceştia.

La rândul său, şefa diplomaţiei franceze Catherine Colonna a precizat că obiectivul este „o demilitarizare a centralei în cadrul suveranităţii Ucrainei”.

Operatorul public al centralelor nucleare ucrainene, Energoatom, a evocat noi bombardamente miercuri în zona uzinei de la Zaporojie şi a cerut AIEA „acţiuni mai ferme” împotriva Moscovei.

Centrala nucleară din Zaporojie, ocupată de trupele ruse din primele săptămâni ale invaziei lor în Ucraina, lansată la 24 februarie, a fost vizată de mai multe bombardamente în ultimele luni, pentru care Kievul şi Moscova pasează responsabilitatea de la una la alta, acuzându-se reciproc de şantaj nuclear

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

11 Comentarii

  1. Vad ca nimeni nu mai pretinde ca rușii se bombardează singuri.
    Nu, mincinoșilor, amenințarea o reprezintă bombardamentele făcute de urkani și restul e propagandă pentru bizoni și muște țețe.?

  2. Gashca de politruci de la AIEA s-a facut de ras in fata opiniei publice internationale, atunci cand n-au avut curajul sa recunoasca ca #neonazistii ucrainieni bombardeaza centrala atomica…
    Slava Z !

  3. BetGazetaria dezinformeaza, pentru bani, este noua moda in „afaceri”. Fara mediatizare Volo este Nimeni in drum, ala mare facut de Ion pe mijlocul drumului pe care-l lauda Mariei. Se va afla repede, ca minciuna are picioare scurte, desi mai nou se minte pe bani.

  4. Nu centrala e pericol si nici ce exista in subsol, pericolul sunteti voi care mintiti nonstop, care bagati spaima in cetateni pentru afaceri globale!

  5. @teteo. În subsolul centralei nucleare de la Zaporojie, amerlocii au început să îmbogățească uraniul, după care urmau să anunțe că Huy-kraina are, cum-necum, bomba atomică. Fapt pe care cei de la inspecția AIEA nu au avut curajul să-l spună. Tu ce crezi, nu ar fi fost cazul ca Rusia să-i oprească pe criminali?

  6. Bai Menghele, am vazut si laboratoarele alea de sub Azovstal. Daca existau vuia lumea.
    Daca noi la Pitesti facem combustibil nucler inseamna ca facem bombe atomice. Dezmeticiti-va bai orcalai fascisti.
    La mintea voastra si Inst.Cantacuzino face arme biologice.

  7. tetea Niste resurse si control in beneficiul cabalei care-i intoarce cheita lui Putin, Bidonului, actorasului ratat Jelea sau Bostanului de la Cotroceni. Cand o sa realizati asta cu totii in curand, o sa fie prea tarziu.

  8. Bai astrobalamuc, si eu fumez taticule dar imi iau tigari de la chiosc, din alea timbrate.
    Lumea fara voi ar fi ursuza, lipsita de umor. Nici nu putem fi suparati pe voi, ne inseninati ziua.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.