Şeful diplomaţiei britanice: Sârbii din Bosnia nu pot urma exemplul Crimeei

Situaţia din Bosnia, unde liderul entităţii sârbe din această ţară, Milorad Dodik, ameninţă frecvent cu secesiunea, şi cea din Ucraina, unde Crimeea a fost anexată recent de Rusia, nu pot fi comparate, a afirmat ministrul britanic de Externe William Hague, transmite AFP, citată de MEDIAFAX.

„Permiteţi-mi să fiu clar, frontierele în Balcani nu pot fi reconfigurate. O singură Bosnie-Herţegovină, suverană, în cadrul frontierelor actuale, poate adera la Uniunea Europeană”, a declarat Hague într-un interviu publicat vineri de cotidianul bosniac Dnevni Avaz.

„Este o convingere pe care o împărtăşesc cu toţi colegii din cele 28 de state membre ale Uniunii Europene”, a adăugat şeful diplomaţiei britanice.

Inspirat de referendumul din 16 martie în Crimeea, preşedintele Republicii Srpska, Milorad Dodik, şi-a exprimat în numeroase rânduri ambiţia de a separa această entitate sârbă a Bosniei dacă statul central al acestei ţări va continua să fie consolidat, ceea ce doresc liderii musulmani.

De la sfârşitul războiului intercomunitar (1992-1995), Bosnia este formată din două entităţi, Republica Srpska şi Federaţia croato-musulmană, care sunt unite prin instituţii centrale slabe.

„Nu se poate face o comparaţie între entitatea Republica Srpska şi Crimeea”, a declarat Hague.

„Acţiunile întreprinse de Rusia în Ucraina sunt un exemplu înspăimântător de anexare ilegală pe care ţările membre ale Uniunii Europene au condamnat-o unanim”, a adăugat el.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.