Semnal de alarmă privind medicamentele

Asociația Farmaciilor Independente Ethica (AFIE) trage un semnal de alarmă privind îngreunarea accesului pacienților la medicamente din cauza măririi preţurilor medicamentelor şi indisponibilitatea unor medicamente esenţiale pentru bolnavii cronici.

În contextul pandemiei de coronavirus și a declanșării stării de urgență, prețurile pentru anumite medicamente care se eliberează fără prescripție medicală, precum și a mai multor produse medicale, în special cu rol de protecție împotriva virusului (măști, mănuși, alcool medicinal, dezinfectant), au crescut semnificativ, ajungând chiar și la valori de 2 sau 3 ori mai mari. Costurile ridicate pentru aceste produse pun pacientul în impas financiar și pot avea impact asupra sănătății acestuia. „AFIE solicită de urgență furnizorilor de medicamente și produse medicale să stopeze creșterea accelerată a prețurilor acestora, iar dacă există motive reale și argumentate pentru care prețurile acestora cresc, statul român trebuia să ia măsuri astfel încât pacientul să nu fie cel care ajunge să aibă de suferit.”, a declarat Sânziana Mardale, președinte Asociația Farmaciilor Independente Ethica (AFIE).

În ceea ce privește lipsa numeroaselor medicamente, atât de necesare pacienților pentru diferite afecțiuni (diabet, hipertensiune arterială, afecțiuni tiroidiene etc.), farmaciile independente solicită de urgență statului român luarea de măsuri imediate care să ducă la punerea pe piață a respectivelor medicamente. Informațiile oficiale primite din partea Agenției Naționale a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale prezintă faptul că, cel puțin în cazul DCI Levothyroxinum (Euthyrox), producătorul a pus pe piață stocuri suficiente, însă aceste medicamente nu ajung în continuare în farmacii și nici la pacieți. Mai mult, lipsa numeroaselor medicamente de pe piața din România aduce un risc suplimentar asupra pacienților vârstnici, cu boli cronice, în contextul pandemiei.

„În contextul pandemiei de Coronavirus, a pune pacienții pe drumuri, să meargă din farmacie în farmacie pentru a întreba de disponibilitatea medicamentelor necesare, prezintă un risc semnificativ pentru sănătatea acestor pacienți vârstnici, cu boli cronice, cei mai afectați de infecția cu COVID-19. Mai mult, lipsa acestor medicamente de pe piață înseamnă pentru pacienți întreruperea tratamentului, ceea ce poate produce efecte considerabil negative asupra stării lor de sănătate. Solicităm de urgență ca statul român să ia măsurile necesare astfel încât acești pacienți să aibă acces la tratament, fără deplasări multiple, fără a intra în contact cu numeroase persoane și fără a suferi probleme majore de sănătate”, a precizat Sânziana Mardale, președinte AFIE.

AFIE a transmis o serie de adrese către Președinție, Ministerul Sănătății, Ministerul Afacerilor Interne, Casa Națională de Asigurări de Sănătate, împreună și cu alți parteneri (Asociația Dăruiește Viață, Federația Națională a Patronatelor Medicilor de Familie, Colegiul Farmaciștilor din România), prin care au fost solicitate o serie de măsuri suplimentare care să vină în sprijinul pacienților cronici și care să ajute profesioniștii din domeniul sănătății să își desfășoare activitatea sub presiunea pandemiei.

Iată câteva dintre acestea: Dislocarea stocurilor de medicamente de la distribuitori către farmacii pentru ca pacienții cronici să aibă acces la tratament și pentru a evita întreruperile de tratament sau interacțiunile cu mai multe farmacii pentru a găsi medicația necesară; Asigurarea materialelor de protecție corespunzătoare pentru farmaciști și asistenți de farmacie (mănuși, măști, substanțe dezinfectante, viziere de protecție și alte produse) în cantități suficiente, în contextul lipsei acestora de la furnizori; Asigurarea necesarului de medicamente și materiale sanitare pentru farmaciile comunitare, astfel încât acestea să poată să răspundă nevoii populației; Derogarea de la orice obligație de semnare fizică de către pacient sau aparținător în cazul eliberării prescripțiilor medicale electronice, pentru a se evita cât mai mult contactul direct; Derogarea farmaciilor de la programul de funcționare declarat și eliminarea birocrației, astfel încât farmaciile comunitare să poată să asigure dezinfectarea corespunzătoare a spațiilor și suprafețelor; Exceptarea unităților farmaceutice, pe lângă cea a unităților sanitare publice, de la prevederile Legii nr. 19/2020, pentru a se asigura accesul pacienților la medicamente și a se evita închiderea farmaciilor.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4594 Articole
Author

14 Comentarii

  1. Cica numai 45.500 de bruneti sunt izolati la domiciliu (Dilaila, as da zile de la mine…) din cei 1.000.000 intrati in tara „si noi suntem rromani” in ultimile 2 saptamani. Si sicriile din Borsa au intrat fara sa stie statul roman, adicatelea „comandantul actiunii”! Felicitari si succesuri guvern roman! Ne astepta un loc cu multa …verdeata! Nici codri de brad nu mai avem pentru hartie igienica si sicrie! De masti, ce sa mai vorbim! Traiasca Vitan Barzesti!

  2. Unde-i exportat, s-au cine face speculă cu Euthyrox, un medicament altfel ieftin de care depin,bcred, peste un milion de cetățeni români cu probleme de toroidă? Nu se mai găsește de la sfârșitul anului 2019! La farmacii unele farmaciste zâmbesc când întebi iar alți “ am avut săptămâna trecută, mai întrebați. Și asta în toată România. Cei cu tiroidă autoimună Hashimoto ne resemnăm că avem multe asociațiil pentru boli autoimune,

  3. „(Euthyrox), producătorul a pus pe piață stocuri suficiente, însă aceste medicamente nu ajung în continuare în farmacii și nici la pacieți. „”
    Care piata? A Germaniei?!
    PLAFONATI PRETURILE BA SALAM DE SIBIU! Nu vezi ca ne jefuiesc astia la drumul mare?! Nu exista niciun motiv economic ptr a creste atat de mult si atat de brusc preturile inafara de dorinta patronatelor de a face profit MAXIM pe suferinta romanilor. Zilele astea Euro s-a devalorizat minim, materia prima nu s-a scumpit, salariile nu s-au marit, impozitele si taxele nu s-au marit. La fel este si cu alimentele!!! Si atunci de unde cresterea de preturi abrupta?!
    Ma voi astia cocotati in fruntea statului, ce faceti?! Profitul maxim al patronatelor va intereseaza pe voi, nu pauperizarea poporului de catre capital?! In fiecare zi dam mai multi bani pe acelasi produs fata de ziua de ieri!! Salariile si pensiile nu cresc BA!

  4. Masti nu au, teste nu au, tinctura de iod se da pe card de fidelitate, etc.

  5. Euthyroxul este ieftin datorită pixului ministerial!E vorba de ordinul de preț ! Tocmai datorită ieftinirii artificiale a devenit Euthyroxul atât de atractiv pentru speculații ! Aceștia îl vând la export paralel ,rezultând profituri, cum altfel dacât fabuloase ?
    Nu farmaciile profită ,ci anumite firme specializate în astfel de escrocherii…legale !!!

  6. Euthyrox , 100 comprimate preț 8,58 lei.Pentru un tratament de 100 de zile ! Numai bun de trimis la export, prin firmele băieților deșteptoizi…

  7. Cum adica Romania importa din Germania Euthyrox, cum poate fi exportat ceva care nu-i produs in Romania? De ce se permite o asemenea ex…? Nu-i un atac speculativ la sanatatea romanilor? Cineva spunea ca sunt un milion de persoane care au nevoie de acest medicament. Deja pare un act criminal, o incalcare a Constitutiei dreptul la SANATATE. Un milion de persoane platitoare de taxe si impozite, poate tineri deci platitori de CAS, CASS deci statul le ia sute sau mii de lei pe an pt sanatate si nu le ofera un medicament de nici 10 lei? Ce face Ministru Sanatatii pt asigurarea cu medicamente nu este necesar sa-si puna echipament de protectie ci doar sa scrie o hotarare sau sa semneze un contract de import…si un act ca nici un medicament importat nu va fi exportat de negustorii fara scrupule. Suntem in capitalism, dar nu-i corect ca unii sa se imbogateasca din privarea de medicamente a romanilor…nu stiu cat de grav poate fi, nu cunosc problema, dar dupa numarul mare ma intreb: nu-i cumva o tentativa de omor a pacientilor? Un genocid? Un milion de pacienti carora nu li se asigura dreptul la sanatate?

  8. Masti nu au, dezinfectante nu au. Rafturile sunt pline de ( nu ma cenzurati! ) cacaturile alea zise suplimente alimentare, tot felul de porcarii care nu ajuta la nimic, dar costa o groaza de bani. La toate televiziunile se face o reclama desantata la asemenea ” produse „. Domnilor farmacisti, aduceti ce trebuie!

  9. Vânătorul de la 17:25 n-a aflat încă faptul ca farmaciile NU SÂNT în proprietatea farmaciștilor ! Rolul farmacișilor e doar acela de a atrage cât mai mult numerar de la populație ! Nefiind proprietari, ei nu pot dirija politica de vânzări sau de implementare a bunelor practici în farmacie…

  10. In vremurile pe care le numim de trista amintite „foste comuniste”, „speculantii” erau lasati in public cu pancarde legate de gat” cu titlul „SPECULANTUL”, astazi se numesc capitalisti, comercianti de piata !!!. In urma cu circa 1 luna am cumparat 2 masti cu 0,99 bani bucata, dupa circa 10 zile , alte 2 masti cu 2,5 lei bucata, ulterior au ajuns 6,5 lei bucata, restul … specula in regula. Asta nu este „SPRCULA” in vreme de criza ?, statul roman ce face ? … va spun eu, NIMIC pentru-ca, statul roman in frunte cu politicienii sunt speculanti si ei, pentyru ca „statukl roman a ajuns ra reprtezinte politicineii !!!, speculeaza parerea si mintea poporului roman fara nici un fel de scrupule. Astfel ca nu va fi pedepsit NICI un speculant in vreme de criza.

  11. Pt. diomede :Dacă măștile se vând în farmacie cu 0,50 lei ,în 2 zile se epuizează ! După care pot fi cumpărate la colț de stradă cu 6 lei !

  12. Pt. Diomede :Pavoazarea speculanților cu pancarte nu produce marfă ! Căci numai abundența asigură prețuri mici !

  13. Astazi am cumparat un produs de la o farmacie, am intrebat asa … dar „dezinfectant aveti ?”, (era la fiecare ·ghiseu) sau asta este pentru uz intern. Parca putin rusinata, farmacista … stiti avem dar la pretul de …, iam s`pus imediat multumesc, lasati, o sa folosesc sapunul. Pe vremuri, „speculantii erau scosi in strada cu un carton legat la gatysi inscriptia „SPECULANTUL”. Astazi primim raspunsul ca „avem, economie de pata cu „cereresi opfertya … chiar si in vreme de criza, specula cu dezinfrectat … face parte din „economia de piata a snapanilor si sarlatanilor care vor sa faca profit chiar si din imbolnavirea si moartea oamenilor, fara nici un fel de scrupule. Statul cu autoritatile lui … tac dubios de de … dubios.

  14. Iertare! Stiam, dar m-am exprimat gresit. Voiam sa ma refer la patronii lanturilor de farmacii, care s-au imbogatit pe spinarea fraierilor. Evit sa intru in farmaciile in care mi se ofera cu insistenta tot felul de contrafaceri. Stiu de medicamente sa iau, ca de-aia am doctor.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.