Senatorii au decis că ANI nu îi poate controla pe aleşi

Şedinţa Comisiilor reunite pentru Drepturile Omului (condusă de Gyorgy Frunda) şi cea Juridică au decis astăzi să tranşeze definitiv disputa dintre Parlament şi societatea civilă în privinţa atribuţiilor Agenţiei Naţionale de Integritate, votând pentru ca inspectorii ANI să nu mai poată controla averile demnitarilor, iar declaraţiile de avere şi de interese să rămână secrete.

Noua variantă a legii ANI transmisă înapoi Parlamentului de către Preşedinte şi votată în sens constructiv recent la Camera Deputaţilor, a fost desfiinţată de majoritatea din comisie construită în jurul ideilor antireformiste ale senatorului colegiului Târgu Mureş, judeţul Mureş, Gyorgy Frunda.

Membrii celor două comisii au acceptat să reintroducă, la solicitarea şefului statului, în lege, obligaţia tuturor candidaţilor, de la preşedintele României, până la consilierii locali, de a depune declaraţii de avere şi de interese şi să elimine dezincriminarea faptei celui care se autodenunţă în cazul completării greşite a formularelor, înainte ca ANI să se sesizeze.

De asemenea, tot cu majoritatea voturilor celor prezenţi s-a decis să se menţină forma iniţială, decisă de Senat, a formularelor declaraţiilor de avere publice, din care au fost eliminate metalele preţioase, bijuteriile, obiectele de artă şi de cult, colecţii de artă şi numismatică, precum şi obiectele care fac parte din patrimonial cultural naţional sau universal, a căror valoare însumată depăşeşte 5.000 de euro.

Totodată, ei au respins, cu nouă voturi „împotrivă”, trei „abţineri” şi şase „pentru”, pe motiv că nu este posibilă o asemenea modificare din punct de vedere procedural, solicitarea preşedintelui de a se introduce, în declaraţiile de interese, o rubrică în care titularul să declare dacă el, soţul, copiii majori sau părinţii săi ori ai soţului, au derulat sau derulează, direct sau prin intermediul vreunei societăţi comerciale la care sunt asociaţi ori acţionari, contracte finanţate din bani publici.

Preşedintele comisiei pentru Drepturile Omului, Gyorgy Frunda, a anunţat, în cadrul şedinţei, că intenţionează să introducă, până la sfârşitul acestei sesiuni, un proiect legislativ care să preia această propunere a şefului statului.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.