SF politic-Guvernul vrea să dărâme fabrica de ciocolată din București

Și cum plutesc așa, căci deja plutesc, îmi aduc aminte că într-o dimineaţă de vineri, din zidurile casei Vernescu au început să crească flori de portocal, Mama Mare a reuşit pentru prima oară să zboare fără aripi, pur şi simplu îşi agita braţele, astfel încât îi puturăm asemui zborul cu cel al unui înger de la Sucevița, Vasile, flaşnetarul se oprise lângă chioşcul de ziare şi-i povestea lui Mitică o istorie hazlie întâmplată la Parlament, Emil, frizerul, se aşezase pe un scăunel în fata frizeriei sale şi privea încântat soarele nostru electric înjurând guvernul plin de năduf, Ion, lăptarul, îşi meşterea motocicleta fluierând un tango şi nimic nu ne dădea de gândit asupra lucrurilor ciudate care aveau să urmeze.

Apoi, de la o fereastră, ne strigă Bebe, saxofonistul, era speriat de-a binelea, toate obiectele din jurul lui cântau îndrăcite. Am alergat cu toţii sus pe scări, înghesuindu-ne, plesnindu-ne în joacă pe spate, curioşi, flecari, înamoraţi după senzaţional, ziceai că ne ducem la alegeri să dăm de pământ cu PSD-ul, cu PNL-ul, cu USR-ul și PDL-ul, cu PMP-ul și PNG-ul și să-i punem pe ai noștri, nededați cu Moscova, cu Washingtonul, cu Berlinul sau cu Englitera.

N-au întârziat să apară măştile, focurile de artificii, dansurile nebune, apoi începu să se vorbească despre o gaură neagră prin care ar fi venit ceva sau cineva, ciudat, frumos, hazliu, o mulţime de sunete, fiinţe sonore, inteligente, vai, mi-am spus, e o prostie, am privit în jur, casele muzicale treceau printre noi, pantalonii mei îngânau un cântec din copilărie, gardurile, pantofii, automobilele, becurile, şi aşa mai departe, cântau, şuierau, râdeau, sonarienii păreau paşnici, plini de farmec şi foarte grăbiţi să pătrundă într-alt univers, s-au rostogolit mai departe duşi de ecoul primului sunet de după Marele Val şi iată că eu, chiar acum, ies din acest smartphone şi voi pluti o vreme prin cameră, apoi, pe fereastra larg deschisă, amestecându-mă cu zgomotele străzilor și bulevardelor și, dacă o vrea bunul Dumnezeu, chiar cu zgomotele autostrăzilor.

Și cum plutesc așa, căci deja plutesc, l-am văzut pe primul ministru cu mistria în mână și cu Gică Buldozeristul după el, ducându-se să dărâme fabrica de ciocolată din București din cauza epidemiei de glucide. Glucide? da, da, da! Glucidele sunt niște virusuri mici, mici, așa zice guvernul. Sigur că ne putem întreba dacă nu cumva glucidele, fie ele şi aleatorii, nu sunt pentru un observator cântecul de sirenă al culturii. Aceasta după ce ne vom fi întrebat asupra culturii fie ca autoritate, fie ca expresie spaţială sau spaţio-temporală.

O întrupare a neutrului sau manifestare a nefiinţei. Dacă ar fi vorba de autoritate atunci raporturile noastre ar fi de subordonare, de confruntare sau de cooperare cu autoritatea în cultura ei sau cu o parte din ea. Insurgenţa noastră ar fi într-un asemenea caz nu lipsită de comic. Autoritatea ar reprezenta pur şi simplu textul în întregul lui dat nouă spre interpretare sau doar spre a fi contemplat. Am putea bănui că şi privim un asemenea text, că trecem pe lângă el în fiecare zi sau că suntem chiar propoziţiile lui.

Ce ar fi cultura? Doar înfăşurarea unui text, abstragerea lui într-o propoziţie finală, un act textual ultim rămas, dăruit, uitat, livrat lumii spre interpretare?! Să se reducă existenţa umană doar la lectura acestui tulburător text înfăşurat, ascuns în volutele spaţio-temporale?! Căci fie furnică, fie filozof, înjghebările organice în care pâlpâie o scânteie spirituală nu par a avea ca fundamentală îngurgitarea unor porţiuni de spaţiu, mici îngrămădiri de molecule sau celule palpitând sub varii forme colorate viu, atrăgător.

Masticaţia nu pare a fi sensul ultim, deşertăciunea deşertăciunilor. Așa că ciocolata trebuie să dispară, conchide primul ministru căci, glucidele, aceste virusuri mici, mici sunt extrem de periculoase pentru populație, pentru bunul mers al lucrurilor căci ele, glucidele hrănesc creierul poporanului dându-i idei nesănătoase.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1

6 Comentarii

  1. Dărâmă Fabrica de Ciocolată să ridice mall cu nr.1001 că sunt prea puține.

  2. pai oricum … ROMANII de ASTAZI … rod TONE de LAMAI – acre si amare … in loc de CIOCOLATA – cea cu dragostea!

  3. Categorii de postaci, iubitori de Cotidianul”lor”:
    1.Postacul nr 1.,intotdeauna cu injuratura in gura : Darama astia fabrica ?ete ai dreaqu,vor sa mai faca un mall,sa mai vanda la imobiliari,mama lor
    2.Postacul nr.2, critic literar: frate ,ti-a secat talentul, esti o nulitate,vai de SF-ul tau
    3.Postaculnr. 3,globalist: iar veniti cu kkturi si fake news, cu tevatura zici ca ursul ala l-a vanat Iohannis,sau i-a tinut pusca printului , acum alta aiureala ca darama fabrica de ciocolata,indoapa-te cu ce mai e
    4.Postacul nr 4,sceptic vis a vis de Covid: numai prostii aveti in cap, de te-as vedea cu oxigenul in bot la ATI
    5.Postacul nr 5,pesedist platit:In guvernarea PNL USR UDMR nimic nu sta in picioare,astia au scumpit si alimentele de baza ..

  4. tu … FA TULIPA … in ce categorie te incadrezi ?
    Postacul nr 6, postacul stupid din fabricatie.

  5. Lui Fekete Tulpină Covid-pan,ordonator de ordoclante si ortopedii fără măduva osoasa.
    A. Postacul 7. Tulpină de Feketa fără rădă-cina, dar cu cina la micul dejun si prânz la Apusul hedonist.
    B. Postacul 8. Postaci înalți, după modelul Cotrocenistului, care Tu-lipa ca doamna Lipa sa nu-i ofere cadou o pagaie după ceafă de porc de York si șuncă de Praga afumată crita.
    C. Postacul 9. Postacul ete-lipan sau în termeni pescaresi: iată un lipan. Peste raportor echer cu rigla de 5 cm., la vedere ca să râdă pretendentele de el și să ajungă de plânsul orașului natal, fără șanse de natalitate.
    D. Postacul 10. Fekete Keta sau Kete. Persoană care face kete, pentru a invita un zerodoct ca să planteze un copac in Sahara si a-i achiziționa un costum Adam, la patru Ace Ventura cu care sa posteze rațiuni toaletate cu toaletă.
    E. Postacul 11. Zeu Pan. Critic numerolog cu ascendent in sobolan, vaccinat Anticovid si modificat post genetic în gena lipsa, politeista si polițistă.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.