De ce ne izolăm casa și de ce căutăm să plătim cât mai puțin pentru asta

 

 Prima întrebare își găsește repede răspuns: ne izolăm locuința pentru a avea cald iarna în casă și răcoare vara. Dar de ce ne uităm și la ultimul leu când vine vorba să plătim lucrarea de izolare și chiar considerăm că, spre exemplu, spuma poliuretanică ar fi doar pentru bogați? Încercăm câteva răspunsuri în ceea ce urmează.

 

Vrem o casă eficientă energetic

 

Printre noi, cei ce locuim la casă, s-a împământenit ideea că toate lucrările în gospodărie trebuie făcute protejând bugetul familiei. Adoptăm frecvent soluții de compromis și ne mulțumim cu gândul că am mai făcut ceva pe la casă, chiar dacă se putea mai bine. Căutăm să plătim cât mai puțin chiar și când renovăm, printre altele înlocuind izolația termică cu altă izolație casă. Tindem să facem economii (pentru lucrarea de izolație exterioară) la ceva ce are rolul de a ne ajuta să facem… economii (la facturile de energie).

 

Adevărul este că numai cea mai bună izolație termică ne poate transforma locuința într-un cămin confortabil și eficient energetic. Altfel, cu o izolație cu care ne păcălim singuri, putem deține cea mai bună centrală și cel mai performant aparat de aer condiționat – și tot vom plăti enorm la gaze sau curent! Și aici intră în discuție spuma poliuretanică. Știind ce coeficient bun de conductivitate termică are, deci cât de mult ne ajută să păstrăm căldura în casă și astfel să facem economie la consumul de energie, mai putem considera aceste izolații cu spumă prea scumpe?

 

Spuma poliuretanică e o investiție

 

Privind lucrurile în această lumină, înțelegem că putem opta pentru spuma poliuretanică atunci când ne gândim la ce material izolator să alegem. Dincolo de toate discuțiile sterile și concluziile neargumentate care roiesc în jurul unor izolații cu spumă realizate fie cu spumă de calitate îndoielnică, fie de către neprofesioniști sau de echipe puse doar pe făcut bani, dacă ne referim la izolații exterioare cu spumă poliuretanică vedem că o spumă autentică, de calitate, aplicată de profesioniști bine intenționați și dotați, în mod cert merită cheltuiala.

 

Iar cheltuiala devine în acest caz o investiție, ce se recuperează în primii ani, după care generează economii nete zeci de ani după aceea. Cu cât investiția este mai mare și are loc în condiții de siguranță, cu atât calitatea lucrării de izolare a casei e mai bună și beneficiile ulterioare sunt mai mari. Așadar, cât înseamnă mult și cât înseamnă puțin apropo de spuma poliuretanică? Ce repere să ne facem? La ce să ne așteptăm privind izolație exterioară preț manoperă?

 

Mergând pe firul logic, deja am răspuns la cea de-a doua întrebare din titlu, concluzionând că nu avem motiv să căutăm cea mai ieftină izolație de pe piață, ci că e înțelept să căutăm în primul rând calitatea materialului izolator și profesionalismul lucrătorilor, iar abia după aceea un preț cât mai bun pentru acestea, pentru a putea ajunge la ceea ce se numește un raport calitate-preț cât mai bun – în fond, singurul aspect de care țin cont adevărații gospodari când fac ceva pe la casă.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

1 Comentariu

  1. incaperile din locuintele autohtone fiind in general mici ca volum, izolarea face sa creasca umiditatea la interior, iar cand se atinge saturatia aerului cu vapori de apa din: respiratie, gatit, spalat , udat flori etc, in zonele mai reci si cu circulatie redusa a aerului, de pilda la colturi, surplusul (de vapori) se condenseaza si apare mucegaiul.Primavara devreme si toamna tarziu, din cauza izolatiei, soarele nu mai incalzeste exteriorul( e mai cald afara, decat in locuinta) . La locuintele cu pereti mai grosi, izolatia este ineficienta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.