Promovarea la examenul de evaluare națională

Aproape în fiecare an rata de promovare a examenului de evaluare națională este ridicată, cu mici variații. Rezultatele cele mai bune au fost obținute în acest an în Brăila, Cluj și Prahova. Slabi pregătiți au fost elevii din Teleorman, Giurgiu și Călărași.

Cea mai mare rată de promovabilitate la examenul de capacitate a fost în Brăila – 89,5%, Cluj – 87,8% și Prahova – 86,7%. Cele mai slabe rezultate au fost în trei zone din sudul țării: Giurgiu – 56,6%, Teleorman – 56,8% și Călărași – 63,1%. În șapte județe niciun elev nu a obținut media 10: Teleorman, Călărași, Dâmbovița, Caraș Severin, Covasna, Harghita, Sibiu.

73,5% dintre candidații care s-au prezentat la toate probele au promovat examenul de evaluare națională, ceea ce înseamnă că 104.972 de elevi au obținut medii peste cinci, din totalul de 142.847 de absolvenți de gimnaziu. Deși s-au înscris 150.603 de elevi la examenul de capacitate, nu toți s-au prezentat, rata de participare fiind de 94,8%. 319 candidați au obținut media 10, cu 178 mai puțini comparativ cu anul trecut, când 407 elevi au luat medii de 10.

În acest an procentul de promovare a fost mai scăzut cu circa 3,5% față de 2017, atunci circa 77% dintre candidați au luat medii de trecere. Anul trecut 23% dintre elevi au obținut medii de 2,3 și 4.

Rezultatele de la cele două probe, limba și literatura română și matematică decid media de admitere la liceu, întrucât aceasta are o pondere de 80%, iar media din cele patru clase gimnaziale, V-VIII, contează în proporție de 20%. La limba și literatura română au promovat 83% dintre candidați, ceea re înseamnă că obținut note peste cinci 118.969 de elevi au obținut note peste cinci. 2.089 de elevi au luat 10. La proba de matematică, au luat note de trecere 87.577 de elevi, adică 61,3% au promovat la această disciplină. 1.903 de candidați au fost notați cu 10.

În județul Alba au fost 11 candidați care au obținut media 10 la examenul de capacitate, dar și 4 elevi notați cu 1, întrucât nu au scris nimic la cele două probe. Cei mai mulți elevi care au luat note maxime provin de la trei școli din Alba Iulia, ”Mihai Eminescu”, ”Vasile Goldiş” şi ”Avram Iancu”, dar şi din Sebeş, Blaj şi Vinţu de Jos.

În județul Galați 9 elevi au fost notați cu 10 la ambele discipline. 3766 de candidați s-au probele de la evaluare, dintre acești 150 nu le-au mai susținut, iar 2 elevbi de la Școala Gimnazială Pufan au avut media 1.

Motivele din spatele reușitei copiilor care au luat note mari la examenul de capacitate este faptul că au învățat bine în cei patru ani de gimnaziu, au stat mai puțin pe telefonul mobil, au mai renunțat la jocurile video.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.