Singura facultate de medicină care s-a născut pe timp de război împlineşte 70 de ani

Singura facultate de medicină, din lume, care a luat naştere în timpul celui de Al Doilea Război Mondial împlineşte 70 de ani de existenţă. Astăzi facultatea face parte din cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie ”Victor Babeş” din Timişoara, care mai cuprinde alte două facultăţi, respectiv medicină dentară şi farmacie.

Deschiderea festivă a facultăţii a avut loc la 18 iulie 1945, după ce Regele Mihai I semnase Decretul Lege 660, din 30 decembrie 1944, decret care la primul său punct consfinţea înfiinţarea Universităţii de Vest Timişoara, cu facultăţile de: Drept, Litere şi Filizofie, Ştiinţe, Medicină umană, Medicină veterinară, Farmacie şi Teologie.

Facultatea de medicină începe să funcţioneze efectiv în data de 15 iulie 1945, după apariţia Decretului 104, din 17 ianuarie 1945, semnat de dr. Dumitru Bagdasar, ministrul Sănătăţii din acea vreme, precum şi a Legii 361, din 4 mai 1945. În primul său an, medicina timişoreană a funcţionat cu primii doi ani de studiu. Au fost atunci 412 studenţi în anul I şi 76 în anul II.

De menţionat că actul care a precedat decretul semnat de Regele Mihai I a fost un raport privind necesitatea înfiinţării Universităţii de Vest Timişoara, cu numărul 2414/30.12.1944, semnat, printre alţii, de Ştefan Voiteg, fost ministru al Educaţiei Naţionale, şi Daniel Danielopol, în calitate de ministru al Sănătăţii şi Asistenţei Sociale.

La trei luni după începerea cursurilor, în toamna anului 1945, facultăţii i s-a atribuit, printr-o hotărâre de guvern, clădirea în care funcţionează şi astăzi şi care, iniţial, adăpostea un spital militar sovietic. Printre personalităţile medicale româneşti care au predat la Facultatea de Medicină Timişoara, încă de la înfiinţarea ei, se numără acad. Ana Aslan şi acad. Pius Brânzeu. Primul decan al facultăţii a fost prof. Dr. Şerban Brătianu (1945-1948), iar primul rector, prof. Dr. Gheorghe Lupaşcu (1948-1952). Actualul rector, prof.dr. Marius Raica, şi-a început mandatul în anul 2012.

Astăzi, Universitatea de Medicină şi Farmacie ”Victor Babeş” are 875 de studenţi, din care 203 fete. Există trei facultăţi, şi anume medicină generală, medicină dentară şi farmacie, fiecare dintre ele având mai multe specialităţi.

Datele statistice au fost preluate din cartea ”La vârsta maturităţii”, scrisă de prof.dr. Dan V. Poenaru, prorectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie ”Victor Babeş” Timişoara

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Sergiu Miat 307 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.