Situația Azomureș se complică

Preţul gazului a ajuns în Europa de 15 ori mai mare decât cel din Rusia și de opt ori peste nivelul din Statele Unite, ceea ce afectează industria europeană a fertilizatorilor, susține Harri Kiiski, general manager al Amomureş. „Gândurile noastre se duc momentan spre Ucraina, situaţie ce va impacta volatilitatea inflaţiei gazului pe termen mediu-scurt. Este foarte important de realizat că preţul gazului este foarte diferit la nivel global. În Orientul Mijlociu, costul este de circa un dolar pe BTU (british thermal units – n.red.), în Statele Unite ajunge la 4 dolari, în Rusia la 2 dolari, iar acum Europa se confruntă cu un nivel mediu de 30 dolari pe BTU, ceea ce afectează nu numai Azomureş, ci industria europeană a fertilizatorilor”, a Kiiski la Zf Power Summit 2022.

Azomureș este cel mai mare consumator de gaze din România și din cauza creșterii prețurilor în ultimele luni și-a suspendat producția pe o perioadă nedefinită. Producția de îngrășăminte este una specială pentru că gazul natural nu este combustibil ci materie primă, 80% dintr-un sac de îngrășăminte reprezintă gaz. Prin urmare, orice creștere sau scădere se simte foarte rapid în costuri. Managementul și proprietarii elvețieni de la Ameropa au decis astfel să recurgă la o măsură disperată pentru că activitatea de pe platformă nu mai este sustenabilă.

”De la jumătatea lunii decembrie producția de îngrășăminte pentru Târgu Mureș este oprită. Suntem la o lună și jumătate de la acest moemnt și cel puțin astăzi nu se întrezărește vreo soluție sau speranță pentru a porni producția în cel mai scurt timp. Producția pe ianuarie, 140.000 de tone, lipsește de pe piață, urmează februarie-martie, 400.000 de tone nu vor fi la dispoziția fermierilor din România”, susține Ovidiu Maior, purtătorul de cuvânt al Azomureș, citat de Digi24. Ca să își reia producția, prețul gazului ar trebui să scadă la fel de mult cu cât a crescut, adică de cinci ori! De câțiva ani, Azomureș și-a schimbat strategia de vânzări, în sensul că agricultura autohtonă a devenit principala piață de desfacere a îngrășămintelor, 90% din producție.

În aceste condiții, cei mai mulți dintre fermieri o să administreze o cantitate mai mică de îngrășăminte la culturile de bază, grâu și porumb. ”Probabil de aici, în primul an, influența va fi direct proporțională cu cantitatea de îngrășăminte pentru că solul mai are din anii trecuți, dar în anii 2-3 dacă se mențin aceste cheltuieli mari cu îngrășămintele, producția va scădea sub 50%. Grâul a atins în luna ianuarie și chiar sfârșitul lui decembrie cotele cele mai mari, peste 300 euro tonă de grâu. Dacă grâul se scumpește, normal că și făina și pâinea se vor scumpi”, a spus Aurel Popescu, președintele ROMPAN.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Cosmin Pam Matei 4595 Articole
Author

9 Comentarii

  1. Si daca produc ceva, fermierii romani o sa trebuiasca sa plateasca la licitatie mai mult decat fermierii francezi, nemti si polonezi… multe succesuri

  2. Să ne dea americanii gaz, că de asta se tot bat să-i scoată pe ruși de pe piața gazelor. A, da, o fi ca-n bancul cu Ștrul, rabinul și caprele. Vom fi fericiți dacă vom primi gaz american mult mai scump că, deh, transportul…, dar vom fi fericiți că avem gaz. Culmea va fi că și gazul american va fi, de fapt, tot gaz rusesc. Că d-aia tot crește volumul de gaz lichefiat pe care-l cumpără de la ruși și-l revând prin Asia.

  3. NU VA FACETI GRIJI !,SITUATIA A FOST ANALIZATA DE PRESEDINTE SI O VA REZOLVA CU O FRECTIE LA PICORUL DE LEMN DE LA SCAUNUL DE PRESEDINTE.
    Va asigura ca v-a ploua in plina seceta ,ca va subventiona agricultura din banii de meditatii ,iar la toamna vom culege praful de pe toba infanteristului cocotat la guvernare.

  4. Cum asa,vaca noastră, Marea Neagră , nu mai da gaz nici cu mulgatoarea mecanica?
    Cum asa ,noi care eram la cateva procente de Independenta Energetică acum cativa ani,suntem azi la cheremul Rusiei?Toti politrucii sunt vinovati, inclusiv Parlamentul care nu dă o lege sa se opreasca exportul de gaz natural romanesc!
    V-ati jucat cu „uite-l, nu e „perimetrul, mama voastra de cleptomani
    Utilizati carbunele in centralele termo, gazul e mult mai scump, stie orice tampit

  5. Trecem pe ingrasamant bio,iar situatia impune reinfiintarea closetelor din fundul curtii !

  6. Industria românească e măreață dar lipsește cu desăvârșire.

  7. Păi vezi cum la fermele de animale, de vite, cum este aruncat gunoiul de grajd in ape curgătoare,..așa patriotic.. De ce nu se poate colecta și folosi pe ogoare ?? Doar pentru că e mai ușor mecanizat prin grăunțele otrăvitoare ?/Nitrații și nitriții din apa ”potabilă” le ai din ingrășăminte,.Ceea ce te face cu IQ light..român funcțional..Mai duci dorul unui ”azomureș ” ?? Prost trebuie să fii.

  8. Nu se complica nimic! Acum a venit data limita in urma intelegerilor scrise si semnate cu capii strainezi pentru inchidere, cum se intampla si cu apa, si cu minele, cu gazele si energia electrica vandute pad cu pas.

  9. Așa va trebuie,Ceaușescu le facea pe toate aici in țară la noi.acum cumpărați de toate cu porția de la cei care vau vrut „binele”.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.