Soluție inedită la Galați: Cum vor să distrugă COVID-ul

Patru cercetători gălățeni de la Universitatea Dunărea de Jos vor să distrugă virusul SARS CoV-2 cu ajutorul unui lichid obținut din solzii de pește. Ei au făcut un proiect care a fost premiat și care mai urmărește, printre altele, utilizarea solzilor în domeniile alimentație, cosmetică și medicină.

O echipă de masteranzi și profesori de la Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați a fost premiată la ROAgriFood Hacking – HAR 2020, un eveniment dedicat domeniului agroalimentar și organizat de Asociația pentru Promovarea Alimentului Românesc (APAR), cu scopul de a aduce laolaltă oameni talentați în lupta împotriva celei mai mari provocări din lume, pandemia COVID-19.

Echipa de la Universitatea Dunărea de Jos din Galați a propus ca soluție inovativă un start-up integrat de valorificare inteligentă a deșeurilor de pește. Cercetătorii au stabilit că din solzii de pește poate fi obținut un lichid care ajută la distrugerea virusului SARS CoV-2. De asemenea, poate fi obținută o pulbere cu numeroase posibile întrebuințări. Nu în cele din urmă, din procesarea viscerelor peștelui se obțin uleiuri cu Omega3-6-9, iar șrotul rezultat din extracție poate fi folosit ca îngrășământ bio.

„Este vorba de o propunere de valorificare inteligentă a solzilor și viscerelor, subproduse rezultate în urma industrializării peștelui, care în mod normal se distrugeau prin ardere. Din solzii de pește (un produs încă nevalorificat suficient) se obține, pe de o parte, o pulbere numită hidroxiapatită, care se poate folosi cu succes în zone de food, farma, cosmetică și medicină, iar pe de altă parte, un lichid ce conține carbon-nanodots, vehicule transportatoare pentru antimicrobieni, care ar putea ajuta la distrugerea virusului SARS CoV-2. Din viscerele procesate la instalația de extracție cu fluide supercritice din cadrul S.I.A. se pot obține uleiuri valoroase ce conțin Omega3-6-9, iar șrotul rezultat din extracție poate fi un excelent îngrășământ bio”, a explicat cercetătorul Maricica Stoica.

Competiția desfășurată exclusiv online a avut loc în perioada 13-15 noiembrie și a reunit la start 44 de cercetători din diverse domenii, adunați în 14 echipe. La final, au rămas 10 echipe în concurs, care au prezentat juriului12 soluții complete, fiecare dintre acestea fiind un răspuns la efectele pandemiei COVID-19.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 5
Author

9 Comentarii

  1. Gloabele aflate la putere nu puteau si ei sa încerce să aducă la un loc cele mai luminate minți din cercetarea medicală, aici ma refer si la medicina alternativa, ca să încerce găsirea unor remedii? Dar, nu, ei ne vorbesc despre platouri, cocoase, pene, vaccin, alegeri, spălat pe creier, etc.
    Ps. L-am auzit azi pe Sica.Doamne.” Vom construi cateva spitale….” Minte de Tembel Cotrocenist Malformat ( TCM ) si cântăreț in faza de comă alcoolica. Asta e Sica al lor, căci al nostru n-o sa fie niciodata.

  2. Mda, specialitate românească,. La fel ca și piftelele care au mai fost mâncate odată,.delicatese pentru români,..le zice mici,. Sau bici din rahat cu moț, dar nu pocnește.. Deci se preocupă băieții,..Ceaușescu a băgat și hârtia igienică folosită in salam, de se călcau româniii in picioare după o rudă,.și-și botezau purdanii după cât le plăcea..

  3. că încerci sa faci pe trollul, ma rog, e treaba ta, dar se spune chiftele, nu piftele, țarane!

  4. In regimul comunist, unele restaurante aveau in meniu doua feluri:sarmale care nu se mai gaseau si chiftele de peste. chiftelele erau de fapt de pestisori, iti dadeai seama dupa oase. Dictatoru’ vindea in afara tot ce se putea vinde:mancare, mobila de calitate, haine si incaltaminte de piele. Pentru bastinasi nu mai ramanea mare lucru: cartofi cat nucile, cinci oua si un pachet de unt pe cartela, cozi la lapte de la 4 dimineata, mobila din rumegus, imbracaminte si incaltaminte din inlocuitori, carti la pachet cu programul partidului …

  5. E clar, e vorba de o chestie care serveste la toate si in acelasi timp la nimic ! Mai ramine sa ni se spuna ca din solzii de peste (!!) se pot fabrica si scuturi termice pentru navetele spatiale sau „cerneala simpatica” ! Cam cum treceau din tirg in tirg escrocii secolelor trecute, vinzind apa de ploaie pe post de „medicament-miracol”, bun la toate ! Asta pina ce ori erau arestati ori ii luau taranii la fuga cu furcile …

  6. Mai ursulica, sa-ti explic cam cum sta treaba, ca sa nu ne mai plictisesti pe viitor : cind bunica-tau a venit cu prietenii, pe deselate, din stepele Mongoliei au ajuns pe malul Muresului. Obositi si prafuiti, s-au dezbracat la repezeala si s-au bagat sa se balaceasca si sa dea jos jegul (lucru nu tocmai reusit …). Problema e ca, atunci cind au iesit din apa, hainele … ioc ! Pai ia zi si matale, nu e asta cea mai buna dovada ca nu ati fost primii pe aici ? (ps : mai in vremurile noastre cam la fel se intimpla si cu femeile voastre, daca aveti nesansa de a avea un vecin roman … cum intoarceti capul, cum dispare Ildiko sau Erzsike …)

  7. Astia sunt niste visatori invidiosi pe marele cercetator de la Timisoara care ne-a anuntat inca din luna mai 2020 ca a descoperit vaccinul anticovid. Acest Mudava de Timisoara, pre numele sau de mirean Vergica Galuscan rebotezat Virgil Paunescu, fost consilier al lui Basescu, membru PNL si candidat la sefia Universitatii de Medicina Victor Babes din Timisoara este inca un produs al spiritului toparlanesc invelit in grade securistice si cocotat in fruntea celor ce scolesc tinerele generatii prin exemplul personal de om reusit in viata prin orice mijloace.
    Meritocratia a murit , traiasca ai nostrii !!!

  8. O chestie serioasa nu scapa neexploatata de marile companii de profil.
    E ceva de viitor,de succes, sa vezi cum curg fondurile private pentru cercetare.
    Asa, sa arunce statul bani pentru ce a visat unul noaptea nu prea merge.
    La toate universitatile care fac cercetare banii vin din sponsorizari.Din pacate la noi cercetarea universitara este minimala.
    Avem doctorate pe banda rulanta dar rezultate,inovatie, nimic.
    Primul lucru care trebuie facut este sa redefinim neinterpretabil doctoratul.
    In general doctoratele la noi sant comentarii despre ce au realizat altii, nimic nou, nimic inovativ.
    Daca arunc cu ceva bani, si am unele relatii, si pisica mea isi ia doctoratul pe la unele universitati.

  9. Important este ca exista cercetare spre deosebire de alte locuri unde se taie fara jena frunza la caini. Cat despre facultatea de chimie alimentara ea are o vechime apreciabila fiind unica de profil din tara. Zeci de ani, toti inginerii romani din domenilu alimentar au fost scoliti acolo. Si au fost de ordinul miilor. Exista o traditie de necontestat.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.