Somnul: Cum te poţi odihni ca un profesionist

Într-un studiu publicat anul trecut, cercetătorii au descoperit beneficiile somnului asupra sănătăţii.

Atât somnul de prânz, cât şi somnul din timpul nopţii îmbunătăţesc funcţionarea întregului organism, conform acestui studiu. A fost examinat efectul pe care îl are somnul asupra atleţilor după antrenament, într-un studiu efectuat la Universitatea Tehnologică din Beijing. Conform cercetării, odihna ajută buna funcţionare a creierului, a sistemului vizual, cât şi starea fizică şi psihică a organismului.

În anul 2008, la Universitatea din California, Sara Mednick, autoarea cărţii “Take a Nap! Change Your Life”, şi colegii ei au comparat beneficiile unei cantităţi de 200 mg de cafeină (aproximativ o ceaşcă de cafea) cu o durată de 60-90 de minute de somn, efectuând pe timp de zi diverse sarcini de memorie. Au descoperit că un pui de somn aduce performanţe de memorie îmbunătăţite, în timp ce cafeina îngreunează funcţionarea organismului. Cafeina blochează nivelul de consolidare a memoriei pe termen lung, conform cercetărilor efectuate.

Beneficiile cunoscute ale somnului au determinat câteva firme să permită angajaţilor să doarmă de prânz, la locul de muncă. La începutul acestui an, compania HubSpot a creat o cameră de odihnă în biroul din Massachusetts, care dispune de un hamac şi iluminare slabă. Angajaţii sunt liberi să beneficieze de acest spaţiu fără restricţii. Potrivit lui Alison Elworthy, de la HubSpot, politica este un succes imens, utilă mai ales pentru cei care sunt părinţi de scurt timp şi nu se odihnesc noaptea, din pricina bebeluşilor. “Oamenii sunt foarte încântaţi utilizând această metodă şi nu au abuzat nici un moment de acest beneficiu”, spune ea.

Potrivit cercetărilor, cel mai bun moment al zilei în care este benefic somnul de prânz este între orele 14.00 şi 16.00.

Ce este somnul REM?

Denumirea REM vine de la mişcarea rapidă a ochilor. În timpul somnului REM, ochii se deplasează rapid în direcţii diferite. De obicei, somnul REM se întâmplă la 90 minute după ce adormim. Pot exista vise intense în timpul somnului REM, deoarece creierul este mai activ. Bebeluşii pot avea până la 50% din somnul lor în faza REM, comparativ cu doar 20% pentru adulţi, conform WebMD Medical Reference.

Sincronizarea este totul

Dreptul de a avea un somn odihnitor este un element cheie, ceea ce a determinat inventarea unor noi aplicaţii inteligente. “NeuroOn” este un sistem profesional, ce urmează să fie lansat anul viitor. El ajută organismul după trezirea din somn să se simtă odihnit şi relaxat pe toată durata zilei. Nu este prima mască inteligentă care ajunge pe piaţă. Un dispozitiv similar numit “Zeo” a avut succes pe rafturile din Statele Unite anul trecut.

Pentru a beneficia de un somn odihnitor, trebuie să urmezi sfaturile unui specialist.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.