Soția unui star de la Hollywood apără ziariști

Soția unui star de la Hollywood apără doi ziariști închiși în Myanmar. Cei doi jurnalişti, deținuți  acum în Myanmar pentru că au investigat masacrarea musulmanilor rohingya, vor fi apărați de un avocat cu nume sonor.

Amal Clooney, soţia lui George Clooney, îi va reprezenta în instanţă pe doi jurnalişti Reuters din Myanmar, aflaţi în închisoare pentru că au investigat masacrarea a zece musulmani rohingya de către forţele de securitate şi etnicii rakhine, transmit agențiile de presă străine, citate de Mediafax. Cei doi ziariști au fost arestaţi în Myanmar în decembrie 2017 şi puşi sub acuzare în baza legii secretelor oficiale.  Ei riscă o pedeapsă de până la 14 ani de închisoare. Ancheta jurnaliştilor s-a bazat pe mărturii ale sătenilor budişti (rakhine), membri ai forţelor de ordine şi apropiaţi ai celor ucişi. Jurnaliștii „Wa Lone şi Kyaw Soe Oo sunt anchetaţi pentru că au publicat informaţii”, a declarat Amal Clooney într-un comunicat publicat joi.

Pentru avocata britanico-libaneză, după examinarea dosarului, „este clar, fără niciun dubiu, că aceşti doi jurnalişti sunt nevinovaţi şi ar trebui eliberaţi imediat”. Soția lui George Clooney mai este de părere că acest caz „spune multe despre respectarea drepturilor şi a libertăţii de expresie în Myanmar”. Aproape 700.000 de membri ai minorităţii musulmane rohingya au fugit din statul Rakhine, Myanmar, de la lansarea, în august 2017, a unei ofensive a armatei locale contra rebelilor musulmani. Amal Clooney, o avocată foarte respectată la nivel internaţional, a devenit celebră în urma căsătoriei cu starul hollywoodian George Clooney, în 2014.

Armata birmaneză este acuzată că recurge la epurarea etnică a regiunii Rakhine, locuită în majoritate de musulmani, obligați să se refugieze în Bangladeshul vecin. 290 de mii de musulmani au fugit în câteva săptămâni din Birmania. Minoritatea musulmană rohingya nu beneficiază de dreptul la cetățenia birmaneză, membrii ei fiind considerați „imigranți ilegali“, deși locuiesc de secole în regiunea cu pricina. ONU acuză autoritățile birmaneze că tratamentul aplicat acestei minorități poate fi considerat un „manual de purificare etnică“.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.