Contribuția la Pilonul II de pensii diferă considerabil între lunile noiembrie/decembrie 2017 și ianuarie 2018 în sensul că a scăzut cu până la 15%, chiar dacă ministrul Muncii, Olguța Vasilescu, a dat asigurări anul trecut că aceasta nu va fi mai mică. Guvernul PSD-ALDE a decis, prin așa-zisa revoluție fiscală, trecerea contribuțiilor sociale de la angajator la angajat și a operat o reducere de la 5,1% la 3,75% a contribuției la Pilonul II. Nivelul la care cel care contribuie la Pilonul II nu ar fi avut de pierdut ar fi fost 4,25%. Astfel, diferența dintre 4,425% și 3,75% se duce la Pilonul I, adică la actualii pensionari, iar viitorii pensionari, cei care cotizează acum, vor avea o acumulare mai scăzută. Conform legii, procentul de creştere al contribuţiei la Pilonul II de pensii trebuia să fie de 6%.
Pilonul II de pensii generează randamente pozitive cu beneficii pentru participanţi. În iunie 2017, rata nominală de rentabilitate a fondurilor de pensii administrate privat a fost de 4,91%. Valoarea totală a activelor nete înregistrată la 30 iunie 2017 de fondurile de pensii administrate privat a fost de 36,06 miliarde de lei (7,92 miliarde de euro), ritmul anual de creştere fiind de 30,76%, conform datelor Autorității de Supraveghere Financiară. Pensia privată obligatorie (sau Pilonul II) a fost introdusă în anul 2008, în mod obligatoriu pentru toate persoanele angajate care aveau la acel moment până în 35 de ani, şi în mod opţional pentru persoanele care aveau la momentul respectiv între 35 şi 45 de ani. Pilonul II funcţionează pe principiul acumulării! Contribuţia la la acest pilon reprezintă un procent din contribuţia individuală la asigurările sociale (CAS). Acest procent a fost iniţial de 2%, iar legea prevedea, la art. 43 alin. (3) , că ” În termen de 9 ani de la începerea activităţii de colectare, cota de contribuţie la fondul de pensii se majorează la 6 %, cu o creştere de 0,5 puncte procentuale pe an până în anul 2015 inclusiv, respectiv cu o creştere de 0,1 puncte procentuale în anul 2016 şi cu o creştere de 0,9 puncte procentuale în anul 2017, începând cu data de 1 ianuarie a fiecărui an”, stipula actul normativ.
Cine pierde
Toți cei care contribuie la Pilonul II. „Vă dau exemple din cel puţin 3 categorii de venituri – scăderi de la 666 lei venit brut contribuţie (Decembrie 2017) la 641 lei venit brut contribuţie (Ianuarie 2018) – aproximativ 4%; scăderi de la 507 lei venit brut contribuţie (Noiembrie 2017) la 460 lei venit brut contribuţie (Ianuarie 2018) – aproximativ 11%; scăderi de la 285 lei venit brut contribuţie (Noiembrie 2017) la 252 lei venit brut contribuţie (Ianuarie 2018) – aproximativ 12,6%. Iar lista poate continua”, susține deputatul Mara Calista. Un alt exemplu. Un jurnalist care este plătit pe salariul minim și pe drepturi de autor va cotiza la Pilonul II doar pentru suma de pe contractul de muncă dacă suma de pe drepturi de autor este mai mică decât 1.900 de lei lunar. Ministrul Muncii, foarte vocal când e vorba să își prezinte strategia, tace de câteva zile.
Scade contributia la pilonul 2 dar creste la pilonul 1, cel de stat. Adica la stat va creste valoarea punctului de pensie obtinut. Nu poti vorbi de o scadere ci de o redistribuire.
Pilonul 2 e o pacaleala. Randamentul mediu anual al investitiei e de 3-4% ceea ce este complet nesatisfacator. Si inca nu am luat in calcul inflatia, care mai mananca 2-3%, astfel ca randamentul real e in jur de 1%. In ritmul asta fondurile nu multiplica suficient investitiile si cand ajungi la pensie o sa ai prea putin ca sa traiesti decent. Cauze: 1) Managementul defectuos al fondurilor, cu investitii preponderente in obligatiuni si money market care au randamente mici, si prea putin in actiuni care asigura randamente mari. Spre comparatie fondurile de pensii din vest obtin randamente de 8-10% avand o structura a portofoliului majoritara in actiuni. 2) Costurile de management prea mari, in jur de 3%. Pentru o structura echivalenta a portofoliului de investitii, fondurile din vest au costuri in jur de 1%. In vest, 3% au fondurile de actiuni, unde e mult mai mult de munca decat la obligatiuni.
Comparativ, daca ne uitam la evolutia valorii punctului de pensie pe ultimii 10 ani de cand e pilonul 2, vedem ca pilonul 1 are un randament mai mare.
In concluzie, cred ca mai pacaliti suntem noi cei care avem o parte din pensie in pilonul 2, decat cei mai in varsta care au doar in pilonul 1.
Ce mare pacaleala, la stat nu creste nici un punct de pensie, indenxarea pensiilor in plata se face din cand in cand cu rata
inflatiei, prin manipulare pentru pacalirea electoratului PSD. Deja statul se imprumuta serios pt. a plati pensiile azi, cele din viitor nu se stie cine le va plati (populatie imbatranita, tineri plecati care nu contribuie, altii care vor pleca din lipsa oportunitatilor si aprecierii valorilorlor, economie neagra fara contributie, factor demografic). Vai de noi, saraca tara, bogata!!!…
Si daca dau faliment precum Astra asigurari cine le va inapoia vreun leu? Din alt punct de vedere acei bani sunt limitati, nu ca in cazul pensiei de stat care este pe viata, adica cu sanse poti primi 30-40 ani pensie chiar si mai mult avand in vedere ca unii au pensie de urmasi ceea ce le confera un ajutor indiferent daca au muncit sau nu.
Toata dramoleta este a sistemelor de pensii private carora le scade cota de absortie de fonduri. In timpul crizei au dat multi faliment. Ce garantie aveti ca peste 30 de ani acele firme intr-o situatie dificila vor proteja economiile strainilor/romanilor si nu problemele din tara lor? Unele investitii pot creste sau se devalorizeaza. Daca urmariti pretul aurului, in anii ’90 a fost in jur de 300$ uncia, in timpul crizei a fost 2.000$, iar acum este de 1.300$ deci teoretic $ si celelalte monezi s-au devalorizat in ultimii 20 de ani. Multi v-ati facut o obsesie din „statul se imprumuta” si omitand statele puternice care au imprumuturi enorme si de 17.000 de miliarde de $. Impozitele se aduna pe tot anul platile se fac lunar. Spre deosebire de marile puteri Romania asigura traiul si celor cu probleme, nu0i lasa pe strazi.
Măi speranță, cum statul se împrumută acum să plătească pensii, se va împrumuta și când vei ieși tu la pensie. Pe când privatul dacă dă faliment, ura și la gară, ciuciu piloni!
Mai nea Pam, mai Matei! Stiu ca esti adeptul multinationalelor de orice fel, inclusiv ale celor financiare! Ba baiete, dar inainte de a intreba de ce scad aceste „contributii” la pilonul 2, de ce nu te intrebi daca el este constitutional! Ba baiEte, este neconstitutional! nu poti tu stat sa obligi pe cineva sa-si faca pensie privata, dar mai ales sa iei din contributiile sociale desTinatE fondul centRalizat de pensii! Ba baiete, cine vrea pensii private sa se duca voluntar la un fond de pensii si sa se inscrie, in conditiile agreate si cu sumele respective! Spune tu, de ce sa aiba si pensie „privata” beneficiarii de pensii de serviciu,cum sunt militarii si asimilatii? Pai astia sunt mai brezi? Adica iau pensie de serviciu, uneori chiar nesimtita, dar vor lua si pensie privata, provenita tot din bani publici! Mai reflecteaza ba Matei!
Țeparii fondurilor de pensii private obligatorii mi-au trimis un e-mail cu aceeași marotă. După transferul contribuțiilor angajatorului în sarcina angajatului, cei 6% despre care vorbesc țeparii fondurilor de pensii private se raportează la altceva. Poate vor 6% din PIB-ul României, poate din cel al Germaniei. Contribuțiile nominale au rămas la același nivel, iar țeparii păcălesc și manipulează.
Pensiile special cind vor fi anulate?
Ca beneficiarii sunt securistii si comunistii de dinainte de 1989=tortionarii romanilor si alte secaturi de acelasi fel!
Caline ce are pilonul II de pensii cu averea tinerilor ?! Ai. Vad ca le canti in struna privatilor multimilionari in euro din contributiile tinerilor platite la bugetul de pensii. Ei ti-au dictat acest articol, nu-i asa ?! Sunt canaliile care nu se mai satura de „administrat privat”. Ne-am desteptat si noi mai Caline dupa cat ne-au „administrat” acesti nenorociti ?! Ajunge cu acest jaf la drumul mare…?!
In primul rand Pilonul II de pensii nu are un Contract de Contributie pentru Pensie intre contribuabil si administratorul strain.Hartiile semnate de catre contribuabili , nu au fost altceva decat un acord ( sugestie ) catre stat ( colector ) cine sa fie administratorul sumelor ,, Primite ” de la stat. Ba s-a mai intamplat un fenomen paranormal . Un anumit fond de administrare s-a retras si si-a vandut ( goimii ) contribuabili altui fond de investitii , fara sa aiba consimtamantul scris al contribuabilului. Fata de momentul pornirii acestei mascarade 3 din 7 fonduri de investitii afiliate unor banci, au dat faliment si si-au vandut baza de date privind contribuabili. O a doua mare minciuna mediatica este faptul ca toate analizele se fac in valori procentuale si nu in valori reale. Pentru o mai buna intelegere voi preciza ca valoarea reala de 5% aplicata la valoarea brutului fals al cetateanului este egala cu valoarea reala a brutului actual ( toate obligatiile cetateanului se aplica numai asupra lui ) dar in valoare procentuala este de 3,75%. Real nu exista scadere.
Hai sa vorbim de randamentul acestui pilon de pensii,si nu varianta in procente,ci pe varianta concreta:am cotizat la acest pilon suma X.Din ce s-a strans pana scum in 10 ani pot sa traiesc cati ani,sau luni la pensia de acum?
Dar dupa ce mai cotizez inca 25 de ani,cu pensia de atunci care va fi sigur mai mare decat cea care se plateste acum,cati ani/luni pot traii??
Sau si mai simplu in 10 ani am acumulat 5000 de Euro :300/luna=16,5 luni.Restul de calcule puteti sa le faceti singuri.
O cacealma, de fapt este alerta administratorilor acestor pensii care „pierd comisioanele grase …” restul minciuna.