Spaimele Rusiei - Până unde poate merge apropierea est-europenilor de SUA

Spaimele Rusiei, o linie roșie pentru generalii americani

Până unde poate merge apropierea est-europenilor de SUA

Aflată la un pas de suspendarea dreptului de vot în Consiliul UE din cauza reformei justiției, cu fondurile de coeziune reduse, conform proiectului de buget multianual prezentat de Comisia Europeană și cu securitatea energetică amenințată de proiectul ruso-german Noird Stream 2, Polonia caută o apropiere de Statele Unite.

O primă măsură luată de guvernul conservator de la Varșovia a fost să susțină decizia SUA de a abandona acordul nuclear cu Iranul și să înceapă un lobby cu șanse minime de reușită la Bruxelles, pentru ca și marile puteri UE semnatare (Marea Britanie, Germania și Franța) să urmeze calea americană. În al doilea rând, Ministerul polonez al Apărării a venit cu îndrăzneața propunere ca SUA să înființeze o bază militară permanentă în Polonia, prima de acest fel din Flancul Estic al NATO. Mai mult, ministerul a anunțat că Polonia va contribui cu două miliarde de euro la acest proiect. Inițiativa nu a fost prezentată președintelui Poloniei, ci a fost expusă direct unui grup de senatori americani.

Există însă limite ale apropierii de SUA, iar o bază militară permanentă în fostele țări socialiste pare să fie una dintre aceste linii roșii. Ministrul polonez al Apărării nu a prezentat planul pentru baza militară guvernului american, ci unei delegații a Senatului SUA care a vizitat Polonia în urmă cu două săptămâni, alături de adjunctul comandantului trupelor americane din Europa, generalul Timothy McGuire. Senatorul James Inhofe, care împărtășește linia dură față de Rusia a senatorului John McCain, a propus ca Pentagonul să realizeze un studiu de fezabilitate pentru baza permanentă din Polonia. Însă dincolo de acest nivel, inițiativa poloneză nu pare să fie bine privită nici în SUA și nici în UE, cu excepția micilor state baltice, care și-au exprimat recent sprijinul pentru proiectul polonez.

O primă distanțare a venit din partea secretarului general NATO, norvegianul Jens Stoltenberg, care nu a declarat nimic despre acest plan la conferința de presă de după întâlnirea cu președintele Poloniei ce a avut loc săptămâna trecută, spunând doar că este „o chestiune politica internă. Publicația Politico mai citează un oficial din domeniul apărării dintr-un stat vest-european, care arată că europenii încearcă să evite subiectul unor baze militare permanente ale SUA în Estul Europei, în niciun caz să aducă în discuție o asemenea evoluție.

Însă cea mai dură critică la adresa inițiativei poloneze a venit din partea fostului comandant al trupelor SUA din Europa, generalul Ben Hodges. Într-un articol de opinie publicat de Politico.eu, Hodges arată ca o asemenea bază a SUA în Estul Europei „riscă să submineze coeziunea NATO și trebuie privită cu un ochi foarte critic. „O asemenea mișcare trebuie luată doar cu consensul membrilor NATO, iar aceasta cel mai probabil nu se va întâmpla, din motive foarte clare, scrie generalul Hodges în articolul intitulat „Nu deschideți o bază militară SUA în Polonia.

În primul rând

„O bază militară americană în Europa sau oriunde în Europa Centrală și de Est este nenecesară și provocatoare. Ar da un motiv Moscovei să susțină că NATO este un agresor și să răspundă cumva pentru a proteja suveranitatea Rusiei. Spre deosebire de prezența prin rotație a trupelor SUA, o bază permanentă poate fi interpretată ca o încălcare a Actului Fondator NATO-Rusia din 1997. „Și Rusia a încălcat acordurile când a invadat Ucraina și a schimbat mediul de securitate existent în momentul semnării Actului Fondator, însă nu cred că este înțelept să adoptăm o politică care ar alimenta temerile rușilor. În plus, ar crea fricțiuni între aliați, care sunt deja pe poziții opuse în privința retragerii SUA din acordul cu Iranul și în privința tarifelor anunțate de SUA pentru importurile de oțel și aluminiu, scrie Hodges.

În a doilea rând

Generalul american susține că prezența prin rotație a militarilor americani și din alte state NATO are avantajul de a arăta Rusiei nu numai hotărârea SUA, ci și a altor state aliate de a apăra țările estice. În plus, prezența prin rotație îmbunătățește mobilitatea trupelor.

În al treilea rând

O prezență permanentă a unei brigăzi de blindate în Estul Europei nu ar fi fezabilă. Aceasta ar presupune mutarea unei brigăzi de blindate din Texas, Kansas sau Colorado, iar congresmanii din aceste state se vor opune. Actualul sistem rotațional este mai eficient, pentru că presupune detașarea unor unități mari din statele americane până în Texas, apoi cu vaporul către Europa și apoi, cu trenul, către destinația finală din Est. Aceasta este o repetiție pentru situația unui conflict real, care presupune transfer de trupe în Europa, susține Hodges.

Totuși, propunerea Poloniei este de înțeles. „Aliații estici cred că prezența trupelor SUA va descuraja Rusia, care nu ar risca o confruntare în care rușii ar putea ucide americani, scrie Hodges. „Dacă est-europenii vor să sporească capacitatea de descurajare a NATO, o prezență americană care poate să producă sciziuni nu este calea bună. Mult mai bine este ca est-europenii să mențină coeziunea alianței și să se asigure că există trupe antrenate și pregătite care să vină în aceste țări dacă este necesar.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 3

2 Comentarii

  1. In istorie singurii care au omorit Americans CA state au foster prietenii si aliatii lor israelul si Arabia saudita….nu rusii Ori iranienii or sirienii….subiectul estela inexistent in sua ,Ori Mai bine zis este ignorat….

  2. Hi-hi-hi! Analiza matematica….”e grele”. Putini o stapanaesc, chiar dintre profesorii de matematica. Marea majoritate o confunda cu „Manele TV” (inclusiv politicienii romani, saracii de ei!)

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.