Spectacol politic cu burta goală

Încurcă şi stăpâneşte rămâne lozinca de bază pentru preşedintele României. Să nu spună cineva că aceste două zile tensionate s-au putut petrece altfel.N-am dovezi şi n-am martor, dar sunt gata să bag mâna în foc că Traian Băsescu a stat tot timpul sub masa premierului. Şi ca un Drăcuşor l-a îndemnat de zor pe Emil Boc, demite-l pe mustăcilă, trânteşte-l, dă-l de pământ şi eu îi rod urechile, până când Emil Boc a rostit propoziţia: voi propune revocarea ministrului de Interne, Dan Nica! De sub masă, Traian Băsescu îşi va fi frecat palmele. Acu mai trebuie să-l perpelesc şi pe Vasile Blaga. Nu de alta, dar se crede şmecher şi ţine mai mult la familia lui decât la mine. Boculică, Boculică, îl dăm jos şi facem alegerile cu un minister condus de omul nostru, cu Vasilică de Bihor!

Blaga s-a umflat în pene şi s-a văzut revenit la Interne. Boc a mai crescut câţiva centimetri la fiecare acuzaţie trântită lui Mircea Geoană. El, micul-mititel, să tragă PSD-ului un aşa şut în cele do’ouă mingi, păi una ca asta merită toată truda şi toate chinurile! Ei bine, toate au mers strună. Dan Nica părea dus pe copcă, Emil Boc – mai mare şi mai puternic decât în copilărie, iar Mircea Geoană – la mare înghesuială, la un pas de plecat de la guvernare şi de trecut mult prea târziu în opoziţie.

Oricât ar părea de ciudat, luni seară a fost ziua regalului Ion Iliescu. Când toate păreau în clocot final, bătrânul politician s-a întors la logică şi la textul Constituţiei, punându-i lui Traian Băsescu o problemă fundamentală. Nu se poate juca de-a remanierea şi nu se poate juca pe seama Constituţiei! Intervenţia lui Ion Iliescu a fost ca o tăietură adâncă pe o suprafaţă lunecoasă. Aerul lui „fac ce vreau eu“ s-a curmat pe neaşteptate. Traian Băsescu risca să îşi amplifice imaginea de scandalagiu naţional şi să îşi mărească singur procentul de neşansă. Nu-i exclus ca, pe lângă intervenţia fermă a lui Ion Iliescu, consilierii de imagine să fi intervenit şi să-i fi spus preşedintelui că a venit vremea schimbării de macaz. Tal Silberstein, unul dintre oamenii care lucrează de o vreme în marketingul politic de pe piaţa românească, spunea mai an în „Jurnalul Naţional“: „Cota lui în sondaje scade pe măsură ce natura lui devine tot mai politicianistă şi foarte des conflictuală… Dacă nu îşi schimbă stilul, în opinia mea, îi va fi foarte greu să îşi menţină cota de popularitate“. Să fi intervenit consilierul israelian sau Traian Băsescu să-şi fi adus aminte de acest sfat? De sub masă a trecut glacial în fotoliul prezidenţial şi a început să lucreze serios la dislocarea Ministerului de Interne şi la salvarea Elenei Udrea.

Nepăsător, superior, generos, gata să ofere postul de la Interne chiar şi opoziţiei, Traian Băsescu a părăsit şi PD-ul, şi-a ascuns în buzunare antipatia faţă de PSD şi le-a cerut combatanţilor o soluţie.

Luni dimineaţă a fost o rază de soare pentru Emil Boc. Luni seară, un amurg tensionat dominat de Ion Iliescu. Marţi a fost ziua lui Traian Băsescu. Ziua noastră – niciodată! Ziua României va fi doar pe 1 Decembrie!

Războiul nu s-a sfârşit. Abia a luat avânt. Pentru prima dată PSD a pus piciorul în prag şi asta i-a adus un mic câştig. Poate un tempo. Şi a restabilit influenţa enormă a lui Ion Iliescu în partid. E de crezut că, începând din seara zilei de luni, Ion Iliescu a redevenit spiritul dominant şi diriguitor al acestui partid. Ceea ce înseamnă că pentru adversari războiul a devenit de-a dreptul periculos.
 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.