Dreptul despre care bolnavii nu știu mai nimic

Spitalele dau greu banii înapoi

Unitățile medicale din întreaga țară sunt obligate să le deconteze bolnavilor internați toate materialele pe care aceștia le-au cumpărat din banii proprii, pentru că nu existau în spitale. Puțini sunt cei care cunosc aceste reglementări legale, astfel că bolnavii rămân cu găuri în buget, fără să știe că banii le pot fi restituiți.

Astfel, orice pacient care și-a cumpărat medicamente, materiale de unică folosință etc. pe perioada cât a fost internat poate primi banii înapoi la externare. Pe lângă faptul că bolnavii nu știu acest lucru, nici medicii nu se grăbesc să-i anunțe. În plus, procedura de decontare este destul de greoaie. Legea spune că pacientul care a fost obligat să-și cumpere medicamente și materiale sanitare necesare pentru tratament se poate duce, după externare, la casieria spitalului, unde depune o cerere cu factura și chitanțele, pentru a-și recupera banii cheltuiți. Apoi, directorul financiar al unității medicale trebuie să aprobe decontul, pe baza documentelor. Această procedură durează. Nu este una nouă, dar puțini o cunosc și şi mai puțini o folosesc, mai ales când este vorba despre cheltuieli mici.

Niciun leu cerut la Galați

Spitalul Clinic de Urgență din Galați este unul dintre spitalele din țară unde nu a fost decontat nici măcar un leu pentru materiale sanitare sau tratamente cumpărate din afara spitalului. Acestea pot fi cumpărate fie de pacienți, fie de rudele lor. Dar la Galați nimeni a cerut decontarea acestor bani. „Pacientul va depune la secretariatul spitalului un dosar care va cuprinde o cerere către conducerea spitalului, în vederea recuperării cheltuielilor efectuate pe medicamente, materiale sanitare sau investigația paraclinică, copia de pe cartea de identitate, referatul întocmit de către medicul curant“, spune Alina Dobrea, manager al Spitalului Clinic de Urgență Galați.

Procedură greoaie

Și în București sunt puține spitalele unde pacienții au cerut astfel de decontări. Sorin este unul dintre cei care au solicitat. „Am fost internat la Spitalul «Sf. Pantelimon» și am avut nevoie de niște medicamente pe care ei nu le aveau și am rugat-o pe soția mea să le cumpere și să mi le aducă. Atunci când m-am externat am mers cu toate facturile și documentele pentru a deconta suma, care era destul de măricică, undeva în jur 200-250 lei. Din păcate, m-am externat acum două săptămâni și nici acum nu am primit banii, înțeleg că este o procedură destul de greoaie și durează“, povestește tânărul.

Medicii nu-și informează pacienții

La Târgu Jiu, situația este un pic altfel. În urmă cu doi ani, spitalul din localitate a avut de plătit către pacienți aproape 100.000 lei pentru medicamente și, mai ales, pentru diverse tipuri de proteze medicale. „La un moment dat, veneau cu facturi și era cam 1.500 lei o proteză. Dar asta în 2016. Anul trecut nu au mai fost cazuri, doar datorii din 2016“, explică Gigel Capotă, manager al Spitalului Județean de Urgență Târgu Jiu.

Mai există însă o problemă în tot acest mecanism. Nu toți medicii le spun pacienților că pot cere astfel de decontări. „Am adus și niște bandaje la un moment dat. Dar niciun medic sau vreo asistentă nu mi-a spus că aș putea să cer banii înapoi unității medicale. Am aflat despre această procedură de la un amic care a fost și el internat și a procedat astfel“, continuă Sorin. „Ține de doctori, de tot personalul medical, de pacienți, de aparținători, fiecare să știe ce drepturi are. Putem spune că nu e o chestiune obligatorie“, afirmă Bogdan Fănuță, director la Spitalul Județean de Urgență din Craiova.

Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, explica la jumătatea lunii februarie toate aceste drepturi ale pacienților. „Aş vrea ca pacienţii să fie informaţi, pentru că am constatat, de când am venit în minister, că nu se cunosc suficiente lucruri. Am fost surprinsă să aflu că pacienţii nu ştiu că pe perioada internării nu trebuie să-şi cumpere nimic. Spitalul este obligat să le asigure. Scrie în lege. Pacientul trebuie să meargă să deconteze cu factură şi chitanţă (medicamentele pe care le cumpără – n.r.) la casieria spitalului. Are acest drept. Pe parcursul internării, spitalul trebuie să asigure toată medicaţia necesară pacientului. Dacă spitalul nu dispune, poate din motive de aprovizionare, (…) pacientul poate să-şi cumpere, iar cu factura şi cu chitanţa, face o cerere şi merge la casieria spitalului pentru a-şi încasa contravaloarea, bineînţeles, după ce aprobă directorul financiar, verificând dacă într-adevăr pacientul a fost internat, chitanţa a fost eliberată pe perioada internării, iar materialele şi medicamentele i-au fost solicitate ca ajutor pentru a fi tratat. Există aceste prevederi în normele la contractul-cadru“, a declarat Sorina Pintea.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Andreea Tudorica 346 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.