Spitalele franceze apelează la stocul militar de antidot pentru sarin

Sâmbătă, 14 noiembrie, la o zi după atentatele de la Paris, Ministerul Sănătății din Franța a emis un ordin prin care autorizează utilizarea sulfatului de atropină sub forma injectabila de 40mg/20ml. Este un antidot folosit de armată împotriva gazelor neurotoxice. Ordinul a fost publicat în monitorul oficial duminică, 15 noiembrie.

Ordinul respectiv face referire la organizarea la Paris conferinței Convenției-Cadru a ONU privind schimbările climatice, eveniment care sporește riscul unor atentate. ”Riscul atentatelor teroriste și riscul de expunere la gaze neurotoxice organofosforice constituie amenințări sanitare grave, care necesită măsuri de urgență”. ”Constrângerile legate de fabricare și etichetare nu permit punerea la dispoziție fără amânări”. Cu alte cuvinte, Ministerul Sănătății autorizează folosirea în spitale a antidotului aflat în stocul armatei, neetichetat pentru uzul în sistemul civil.

Măsura adoptată în contextul atentatelor teroriste a fost interpretată de oficialii francezi din Sănătate drept o coincidență. Însă pe 19 noiembrie, premierul Manuel Valls a declarat în fața Adunării Naționale: „Nu trebuie să excludem nimic. O spun cu toate precauțiile necesare. Dar știm și ținem cont de faptul că există totodată riscul (folosirii) armelor chimice și bacteriologice”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.