Stăncescu i-a promis lui Celestini că intervine la şeful Direcţiei Accize din ANV

Avocatul Marius Stăncescu i-a promis, în 2010, cetăţeanului italian care l-a denunţat la DNA că intervine la directorul de atunci al Direcţiei Accize din ANV, după ce italianul l-a contactat în vederea deblocării a 67 de containere cu tutun confiscate, se arată în motivarea CAB.

Potrivit motivării Curţii de Apel Bucureşti, în cursul lunii septembrie 2010, cu ocazia unui control efectuat de Autoritatea Naţională a Vămilor la S.C. Italian Tabacco Production S.R.L., s-a dispus indisponibilizarea a 67 containere ce conţineau tutun brut, aflate în porturile Constanţa şi Giurgiu. Tutunul aparţinea S.C. Agricola Italia S.R.L. şi S.C. C.T.S. Italia, era importat din Pakistan şi adus în România pentru a fi procesat la S.C. Italian Tabacco Production S.R.L.

„În vederea deblocării acestei cantităţi denunţătorul a luat legătura şi cu inculpatul S. M.-C. (Stăncescu Marius Cătălin, avocatul arestat, n.r.). Cu prilejul acestor discuţii inculpatul S. M.-C. i-a promis că va interveni pe lângă numitul C. V., director la Direcţia Accize şi Operaţiuni Vamale din cadrul Autoritatea Naţională a Vămilor (ANV) pentru a-i debloca marfa indisponibilizată în porturile din Constanţa şi Giurgiu”, se arată în motivarea citată.

Judecătorii au reţinut că avocatul i-a cerut italianului 300.000 de euro pentru a interveni pe lângă directorul Direcţiei Accize din ANV, „pentru ca acesta să-i deblocheze tutunul”.

Totodată, avocatul i-a spus unui martor din dosar să îi transmită cetăţeanului italian că, în vederea recuperării containerelor de tutun aflate în porturile Constanţa şi Giurgiu, „a reuşit să ajungă la C.V., director la Direcţia Accize şi Operaţiuni Vamale din cadrul Autorităţii Naţionale a Vămilor (ANV) prin intermediul unui prieten sus-pus de la Garda Financiară”. Avocatul i-a mai comunicat că „pentru a debloca tutunul aflat porturile Constanţa şi Giurgiu, (…), numitul C.V. pretinde suma de 300.000. euro”. Avocatul a explicat şi modalitatea în care se va face plata – banii urmau să fie transferaţi într-un cont extern al acestuia, iar sumele urmau să fie date directorului din ANV după ce tutunul era expediat în Italia, se mai arată în motivarea Curţii de Apel Bucureşti.

Începând cu data de 20 octombrie 2008, director al Direcţiei Accize şi Operaţiuni Vamale din cadrul ANV a fost Viorel Comăniţă, potrivit CV-ului acestuia, afişat pe site-ul autorităţii. Comăniţă a fost numit anul acesta director al ANV, după demiterea lui Radu Mărginean, împotriva căruia DNA a început urmărirea penală în dosarul Vămii Halmeu.

Curtea de Apel Bucureşti a decis, miercuri, emiterea de mandate de arestare preventivă pentru 29 de zile pe numele avocatului Marius Stăncescu şi al lui Nicolae Gavrilă, consilier superior în cadrul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.