Statul român vrea să cumpere o bancă

Eximbank, Banca de Export-Import a României, controlată de Ministerul Finanțelor, a depus o ofertă neangajantă pentru preluarea Băncii Românești, deținută de grecii de la National Bank of Greece, și este consultată în acest sens de Morgan Stanley. De Banca Românească mai sunt interesate Axxess Capital, J.C. Flowers, actualul proprietar al Marfin Bank, familia Vardinogiannis, precum și Intesa.
Este a doua oară când National Bank of Greece încearcă să vândă Banca Românească după ce în martie, Banca Națională a României a respins cererea grupului ungar OTP de autorizare a achiziţiei. Acum procesul este coordonat de către divizia de investiţii a Credit Suisse de la Londra.
National Bank of Greece este obligată, prin acordurile pe care le are cu statul elen şi cu organismele care au finanţat-o pentru a se salva, să vândă activele pe care le deţine în afara Greciei. Printre acestea se numără şi Banca Românească.
Eximbank a fost concepută pentru a fi o instituție care să finanțeze companiile autohtone implicate în activitățile internaționale. Pe parcurs, Eximbank și-a sporit sfera de activitate, devenind o bancă de dezvoltare, iar în prezent instituția dorește să își schimbe statutul pentru a permite să cumpere licența Băncii Românești și pentru a deveni o bancă comercială.  La finele lui 2017, Banca Românească avea active de peste 6,7 miliarde de lei şi un profit de 20 de milioane de lei, fiind una dintre băncile de dimensiuni medii spre mari din România.

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Cosmin Pam Matei 4567 Articole
Author

1 Comentariu

  1. corect dar să nu mai acorde credite fără dobândă pentru constructia de vile lui hrebe.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.