Statul „sprijină” exploatarea din Marea Neagră cu taxe mari

Companiile petroliere care caută hidrocarburi pe platoul continental al Mării Negre acuză statul român că pune taxe mai mari pe mare (offshore) decât pe uscat (onshore) în condițiile în care costurile sunt mult mai ridicate. „Spre deosebire de practica internațională din jurisdicţiile cu cote de redevenţe determinate în funcţie de praguri de producţie, unde, în general, cotele de redevenţe offshore sunt mai reduse decât cele pentru onshore pentru o cantitate determinată de producţie sau pragurile de producţie pentru offshore sunt mai ridicate decât cele onshore pentru o cotă de redevenţă definită (de exemplu Spania, Italia, Algeria, Vietnam, Thailanda, Columbia), având în vedere că proiectele offshore necesită de regulă volume mai mari pentru exploatare economică în comparație cu proiectele onshore, pragurile de producție şi cotele de redevenţă utilizate în România pentru calculul redevențelor din sectorul petrolului și gazelor naturale nu sunt totuşi diferențiate între offshore și onshore”, susține Asociaţia Concesionarilor Offshore din Marea Neagră (RBSTA). Datorită nivelurilor ridicate de producție pentru dezvoltările offshore, acest aspect al sistemului de redevențe din România duce la aplicarea aproape fără excepție a unei cote maxime de redevență de 13% din valoarea producţiei offshore de gaze naturale curente şi estimate pentru viitor, pe când industria onshore, datorită nivelurilor medii de producție semnificativ mai mici, generează o cotă medie efectivă a redevenţei de 7% din valoarea producţiei, conform informaţiilor publice furnizate de cei mai mari producători onshore din România, Romgaz și OMV Petrom. Exxon-Petrom, Carlyle Group și Lukoil-Romgaz sunt companiile care au concesiuni în Marea Neagră.

Cum e în Europa

Sistemele fiscale internaționale pentru sectorul upstream (explorare și exploatare) de petrol şi gaze naturale sunt adaptate pentru a reflecta aspectele economice și provocările specifice fiecărui tip de resursă. Statele care dețin sectoare upstream de ţiţei și gaze naturale atât onshore, cât şi offshore, oferă adesea condiții fiscale diferite (de exemplu, diferențierea între cotele de redevențe, termeni diferiţi pentru impozite specifice pentru upstream, aranjamente de împărțire a producției cu prevederi specifice). Regatul Unit al Marii Britanii şi al Irlandei de Nord nu aplică impozite pe proprietate pentru activele offshore dar aplică impozite pe proprietate pentru industria onshore de ţiţei şi gaze naturale. În Olanda, nu se aplică redevențe pentru zăcămintele offshore, în timp ce pentru zăcămintele onshore se datorează redevențe (până la 7% și mai mult în anumite condiții) pentru partea din producție care depăşeşte pragurile definite. În Germania, cotele majorate ale redevențelor din landul Schleswig Holstein nu se aplică singurului zăcământ de producție offshore („Deutsche Nordsee A6 / B4”), pentru care există stabilitatea redevențelor. În Italia, sunt praguri de producție mai mari pentru redevențelor / impozitele de producție aplicabile zăcămintelor offshore, după cum urmează: 0% redevență pentru o producție anuală de gaze naturale pe zăcământ offshore de până la 80 mil. m3 comparativ cu 25 mil. m3 pentru onshore; 0% redevență pentru o producție anuală de ţiţei pe zăcământ offshore de până la 50 mii tone comparativ cu 20 mii tone pentru onshore; o cotă a redevenţei de 7% pentru producţia de ţiţei offshore, comparativ cu 10% pentru producţia de ţiţei onshore. În Polonia, cotele de impozitare a producției aplicabile zăcămintelor offshore sunt mai mici comparativ cu cele aplicabile zăcămintelor convenționale onshore, după cum urmează: gaze naturale: 1,5% din valoarea producției în offshore, comparativ cu 3% pentru onshore (pentru zăcămintele de gaze naturale cu permeabilitate si porozitate ridicată); țiţei: 3% din valoarea producției în offshore, comparativ cu 6% pentru onshore (pentru zăcămintele de ţiţei cu permeabilitate si porozitate medie mai ridicată). În Spania, este o cotă mai redusă a taxei aferente productiei pentru zăcămintele offshore în comparație cu zăcămintele onshore.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4594 Articole
Author

6 Comentarii

  1. Statul IA 10% redeventa pe piatra seaca. La petriol si gaze…in jur de 3%!!! Mergeti in Arabia Saudita si veti vedea redevente in jur de 50%!! Statul „neparalel” a vandut pe nimic resursele tarii!

    • Ortace, de ce esti talika atat de sigur ca nu Statul Paralel a fixat si limitele redeventelor? Oare misca ceva in Rumanistan fara acordul blajin, indrumarea parinteasca si vamuirea cumsecade a profesionistilor Securitatii?

  2. Daca o schimbati pe Kovesi ,veti putea vinde,concesiona,fara teama tot ce mai este in tara.Mai sunt bogatii ale solului si subsolului si cand s-or termina ,veti vinde apa si aerul ,numai ca estea sunt foarte poluate.Norvegia cum poate sa imparte la toata populatia profitul din petrol.Voi de ce nu ati facut la fel cu gazele si petrolul ?Nu ar fi mai existat saracie in tara.Bogatiile apartin acestui popor ,nu trebuie sa aveti dreptul sa faceti ce vreti cu ele sa le dati cui vreti voi,iar noi sa stam in frig iarna si sa pltatim in fiecare luna preturi din ce in ce mai mari la curent,gaze,benzina etc.

    • hai bre, ne lasi? da ‘ ce este Kivutza? nu este ea insasi Nasha Cartelului Microsoft si EADS? nu i-a facut ea scapati pe americani, pe nemti, pe suedezi,pe austrieci , ca si pe toti gusatii din afara care ne jupoaie de Birul pe Prostie? se vede ca tu l-ai platit pe 10 ani in avans, fato!

    • d-ra vicki, ce pregatire aveti? si cati anisori ,batuti pe muche? dvs doriti sa ne intoarcem in comunism , tomnai acum cand suntem in usa integrarii depline euro-atlantice? mai avem putin si vindem si ultima ramasita a economiei de tip industrial , vestigiile comunismului, iar dvs vreti sa impartim intre noi, parlitzii, avutiile tarii? imi da fiori reci pe spate gandirea Dvs egoista! de ce nu vreti sa impartim in mod egal tot ce avem cu partnerii nostri? cum faceam si pe vremea SovRom-urilor(nu am pretentia sa stiti ce-i aia,dar va pueti informa).atunci se practica un comert echitabil:sovieticii ne luau granele si noi le dadeam la schimb petrolul romanesc. asa este si acum: euro-atlanticii ne dau multa Securitate, ca tot nu aveam destula ,iar noi sa le dam la schimb gazele si petrolul din Marea Negara. nu-i asa ca este cat se poate de fair??!!

  3. pe uscat taxa este 0% pe apă ea este de 10 ori mai mare !!!!! politic corect? propun să plătim noi taxe la OMV… ca să ne ia titeiul!!!!!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.