Stratfor: Moldova ar putea avea soarta Ucrainei atât timp cât urmează vectorul european

Moscova se va concentra în acest an asupra câștigurilor pe care le-a avut în fosta periferie sovietică, de la Caucaz la Europa Centrală și de Est. Republica Moldova și Georgia ar putea avea aceeași soartă ca și Ucraina atât timp cât luptă pentru a se apropia de Uniunea Europeană împotriva voinței Moscovei, transmite UNIMEDIA.

Declarația a fost făcută de către cei de la agenția americană de analiză STRATFOR într-un studiu de previziune pentru anul 2014.

„Rusia se va concentra pe consolidarea câștigurilor pe care le-a avut în ultimul deceniu de neutralizare și reorientare spre Moscova a statelor periferice – de la Caucaz la Europa Centrală și de Est. Republica Moldova și Georgia vor avea probabil aceeași soartă ca și Ucraina, atâta timp cât Rusia va aplica presiuni economice, politice și de securitate încercând să împiedice aceste țări să se conformeze stipulărilor acordurilor parafate cu UE”, consideră experții de la Stratfor.

Federația Rusă va fi prea preocupată de Ucraina ca să adopte o poziție fermă în cazul Georgiei și Republicii Moldova, este de părere președintele Fundației Jamestown din Washington, Glen Howard, transmite serviciul rus al Vocii Americii.

Potrivit acestuia, încercările lui Vladimir Putin de a-și menține influența în statele post-sovietice amenința securitatea propriilor sale poziții în Kremlin. „Pe termen scurt, Moscova își va menține tactica în cazul Ucrainei până când Putin nu-și va consolida poziția cu privire la absorbția Ucrainei și reîncarnarea uniunii vamale”, a mai spus Glen Howard.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.