SUA pregătesc înarmarea Ucrainei

Administrația Donald Trump, cea de la care se aștepta o refacere a relațiilor SUA-Rusia, este pe cale să aducă disputa dintre cele două mari puteri la un nivel la care fostul președinte Barack Obama s-a ferit mereu să ajungă. The Wall Street Journal informează că oficialii Pentagonului au elaborat un plan pentru înarmarea Ucrainei cu rachete antitanc și alte tipuri de armament, plan care așteaptă acum aprobarea președintelui Trump. Oficiali militari și diplomați citați de publicația amintită arată că aceste arme sunt unele defensive, menite să descurajeze utilizarea de către rebelii proruși din estul Ucrainei a armelor furnizate de Rusia. Senatorul John McCain își exprimă satisfacția într-o postare pe Twitter. „Era timpul“, a scris șeful comisiei senatoriale pentru serviciile armate.

De ce vine acum un asemenea plan american? The Wall Street Journal consideră că este modalitatea prin care Pentagonul dorește să forțeze mâna președintelui Trump, dându-i ocazia ca prin aprobarea acestei inițiative să demonstreze că întreg scandalul legăturilor dintre echipa sa electorală și Rusia nu are vreun fundament și că administrația de la Washington nu este dispusă să facă vreo concesie Moscovei. Terenul pentru aprobarea planului de înarmare a Ucrainei este netezit și de demiterea șefului de cabinet al lui Trump, republicanul Reince Priebus, și înlocuirea sa cu un general, John Kelly, până de curând secretar pentru Securitatea Internă. În plus, înarmarea Ucrainei poate fi interpretată ca o reacție la decizia lui Vladimir Putin de a reduce personalul diplomatic american din Rusia cu 755 de angajați, decizie venită la rândul ei ca o ripostă a Moscovei la decizia Congresului SUA de a impune noi sancțiuni Rusiei, decizie pe care Trump a declarat că o va aproba.

The Wall Street Journal scrie că SUA vor oferi Ucrainei în primul rând rachete antitanc Javelin și armament antiaerian. Oficialii americani citați de ziarul financiar spun că aceste arme ar urma să fie desfășurate departe de linia frontului din Donbas, pentru a preveni o escaladare a conflictului. Ca și în dosarul sirian, Pentagonul susține că, „în cazul în care Ucraina va folosi aceste arme în mod nepotrivit, Washingtonul poate decide să își retragă sprijinul și asistența tehnică“, fără a specifica ce înseamnă folosirea „nepotrivită“ a armamentului.
Ca și în cazul ultimelor sancțiuni adoptate de Congresul SUA împotriva Rusiei, criticate de ministrul german al Economiei pe motiv că vor provoca pierderi companiilor europene, și în cazul acestui nou plan al Pentagonului vor apărea reacții europene adverse. Germania și Franța nu au privit niciodată cu ochi buni înarmarea Ucrainei, iar consilierul britanic pentru securitate națională Mark Sedwell a spus pentru The Wall Street Journal că „este important să nu inflamăm situația“.

„Oficialii americani și europeni au opinii diferite despre posibila reacție a Moscovei. Unii cred că Rusia va fi readusă astfel la masa negocierilor, iar alții cred că armata rusă va escalada situația din Ucraina“. Oficialii de la Washington se așteaptă ca înarmarea Ucrainei să fie sprijinită de aliații din flancul estic al NATO, scrie ziarul american.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.