SUA: Rusia dezvoltă arsenalul atomic, fabrică inclusiv o torpilă subacvatică

Rusia dezvoltă arsenalul atomic, încercând să producă inclusiv o torpilă subacvatică, intercontinentală, autonomă şi invizibilă pe radare, care poate transporta ogive termonucleare, acuză Administraţia Donald Trump, pledând pentru măsuri strategice pentru disuasiune, informează CNN.

„Rusia consideră Statele Unite şi Organizaţia Tratatului Nord-Atlantic (NATO) drept principalele ameninţări la adresa actualelor sale ambiţii geopolitice”, anunţă Departamenul american al Apărării în raportul intitulat „Evaluare a Situaţiei Nucleare”.

„Agenţia americană pentru Informaţii Militare (DIA) estimează că Rusia deţine în prezent un arsenal de 2.000 de bombe nucleare nonstrategice, inclusiv rachete cu rază scurtă de acţiune, bombe neghidate şi dispozitive antinavale care pot fi lansate de bombardiere cu autonomie medie. De asemenea, DIA estimează că Rusia are dispozitive nucleare antinavale, rachete antisubmarin şi torpile”, precizează raportul.

Specialiştii Pentagonului confirmă, pentru prima dată, că Rusia „dezvoltă o nouă torpilă subacvatică, intercontinentală, cu ogive atomice şi cu propulsie nucleară”.

Cunoscut în limba engleză sub denumirea „Sistemul oceanic multirol Status-6”, programul este descris de oficiali americani ca fiind practic o dronă subacvatică ce poate parcurge mii de kilometri pentru a distruge oraşe ori baze militare situate în zone de coastă. La detonare, dispozitivul generează contaminare radioactivă pe suprafeţe mari.

Conform unor specialişti, o astfel de torpilă poate transporta o bombă nucleară de o mie de ori mai mare decât cea folosită de Statele Unite pentru distrugerea oraşului japonez Hiroshima.

În contextul ameninţărilor reprezentate de Rusia, Pentagonul va face investiţii de miliarde de dolari pentru modernizarea arsenalului atomic, argumentând că sunt necesare capabilităţi de disuasiune.

„În ultimii zece ani, în pofida eforturilor Statelor Unite de a reduce rolurile şi numărul armelor nucleare, alte puteri atomice au dezvoltat arsenalul, au acordat o importanţă mai mare armelor nucleare în strategiile de securitate şi, în unele cazuri, au dezvoltat noi capabilităţi nucleare pentru a ameninţa alte naţiuni. Strategia noastră este să dezvoltăm capabilităţi care să diminueze probabilitatea folosirii armelor nucleare. Punem accent mai mare pe descurajarea lansării de atacuri strategice, care ar putea să nu fie cu arme nucleare, asupra ţării noastre, asupra aliaţilor şi partenerilor noştri. În plus, mai important, reafirmăm angajamentul nostru în sensul măsurilor pentru controlul armamentului şi pentru neproliferarea nucleară, menţinem moratoriul asupra testelor nucleare şi vrem intensificarea eforturilor pentru prevenirea, depistarea şi riposta la terorismul nuclear”, a declarat preşedintele SUA, Donald Trump.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 3
Constantin Dutu 1806 Articole
Author

13 Comentarii

  1. „În contextul ameninţărilor reprezentate de Rusia…” Serios? Ne poti da macar un singur exemplu cand Rusia a amenintat SUA, dle Dutu? Parca e pe dos…

  2. propaganda perverse. Americanii introduce in noua strategie „arme nucleare tactice” ce le’ar folosi si in cazul unui razboi conventional; tactice-strategice, lasa radiatii in urma lor oricum. Cine a folosit arma nucleara o va mai folosi. Ei stiu ca ar pierde un razoi conventional cu Rusia si/ sau China si deci…

  3. Referindu-se la Lista sancționabililor ruși în care el nu a fost inclus ( ha , ha , ha . . .) , precum și la idioțeniile americane pe bandă rulantă , Putin a folosit un proverb pe măsură : Câinele latră , caravana trece !

  4. Nu ostenim sa satanizam Rusia. Rusia intruchipeaza tot raul pe acest pamant. Restul in frunte cu americanii sunt niste heruvini, niste inocenti. Propaganda ieftina, dar din pacate prinde bine la prosti !

  5. Hmmm, cata parsivitate la americanii astia.
    Ei vorbesc despre tari care se inarmeaza, acuza Correa de Nord ca-si face bomba atomica.
    Ca si cum doar ei ar avea voie sa detina astfel de bombe.
    Ne povestesc cum ca cica aceste tari pot folosi bombele si pot declansa razboaie.
    Mai sa fie … pai singura tara din lumea care a folosit bomba atomica impotriva civililor nu este chiar america lor.
    Pai cine ar trebui sa aibe interzis la bombe atomice? Nu chiar america lor?

  6. „Rusia are dispozitive nucleare antinavale, rachete antisubmarin şi torpile” !! Mare „constatare” a „porumbeilor pacii” de la Washington ! Bineinteles ca Rusia are torpile, torpile cred ca au pina si statele Bangladesh sau Senegal, dar eu unul n-am auzit pina acum de „dispozitive nucleare antinavale” ?! Adica, cam cum vine asta ? Aliosa sa foloseasca o bomba, o torpila sau o racheta NUCLEARA ca sa scufunde un portavion, distrugator sau submarin ?!? Sau o fi vorba de o bomba atomica asa, mai micuta, „de buzunar” ? Doamne ! dupa ce ca mint nici macar nu stiu sa minta frumos sau logic !

  7. BRAVO PUTIN! La TEROARE se raspunde cu TEROARE! D-l SAM are dureri de gingii ca nu mai e „THE FIRST” insa ramine primul in lume care a aruncat bombe atomice , are peste 800 de baze militare in lume , promoveaza TERORISMUL de stat, are 9 servicii de securitate; ETC; ETC; … si mai are si TUPEU cu carul!
    Nu RUSIA este agresorul international – si tot ceea ce intreprinde este un raspuns la adresa agresorului international!
    TRAIASCA ROMANIA LIBERA – de lipitori!

  8. Torpilele de care vorbea Trump sunt raspunsul perfect pentru scutul american.

  9. E trist ca dupa destinderea dintre URSS si SUA, realizata de presedintele Gorbaciov si presedintii americani Ronald Reagan si George Bush, care a dus la stoparea cursei inarmarii, angajamentelor de reducerea arsenalelor nucleare si incetarea „Razboiului Rece” s-a lansat iar cursa inarmarii, un nou razbui rece. Consider ca dupa desfiintarea „Tratatului de la Warsovia, trebuia desfiintata si NATO. SUA are interesul sa-si vanda produsele marilor Trusturi de armamente: Tancuri, Transportoare blindate, Elicoptere, Avioane militare, Rachete,etc. Consider ca Rusia nu reprezinta o amenintare pentru Europa, deci nici pentru Romania. Romania era bine sa mentina relatiile de buna vecinatate cu federatia Rusa, pastrand marea piata de desfacere pentru produsele sale: Mobila, confectii, etc. Piata Rusa a fost ocupata de tari cu conducatori mai realisti, mai pragmatici.

  10. Acum imi dau seama ca americanii studiaza intelecoiunea populara romaneasca. Iata o transpunere impecabila a vorbei romanesti HOTUL STRIGA HOTII!!!

  11. ce noroc pe noi, ca oricum primim o torpila , ori de la unii ori de la ceilalti, cand trag unii dupa altii. dar totul este reclama politica pentru bugete, ca aceste arme exista deja de mult.

  12. Nasol, foarte nasoala treaba cu torpilele astea „subacvatice” ! Sint mult mai periculoase decit cele aeriene si sa pare ca si decit cele terestre ! … Da’ parca si vad cum, aflind ca 1 (una) bucata costa citeva milioane de dolari, multi romani se vor ruga fierbinte sa le cada si lor macar doua-trei in gradina !

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.