Alegerile din Ungaria

Succes categoric pentru Viktor Orban și-un val de demisii

Premierul Viktor Orban şi-a asigurat al treilea mandat consecutiv la conducerea guvernului de la Budapesta.

Alianța de guvernământ Fidesz – Partidul Popular Creştin Democrat (KDNP) a câștigat alegerile parlamentare din Ungaria, obținând 49,51% dintre voturi după numărarea a 69,14% dintre circumscripțiile electorale, a anunțat Biroul Electoral Național.

Jobbik a primit 19,99% dintre voturile numărate, urmat de alianța Partidul Socialist – Parbeszed Magyarorszagert (Dialog pentru Ungaria) cu 11,85%.

LMP („Politica Poate Fi şi Altfel”) a obținut 6,47% dintre voturi.

„Am câştigat, Ungaria a câştigat o mare victorie. Am lăsat în urmă o mare bătălie, am obţinut o victorie crucială, avem şansa de a apăra Ungaria”, le–a spus Orban susţinătorii  la Budapesta.

Premierul le-a mulţumit și liderilor din Polonia care l-au susţinut. Printre primii care l-au felicitat a fost Marine Le Pen, preşedinta Frontului Naţional din Franţa, de extremă dreaptă, remarcă Reuters.

Vona Gabor, liderul partidului naţionalist Jobbik, şi-a anunţat demisia în urma rezultatului alegerilor, transmite Reuters.

„Obiectivul Jobbik, de a câştiga alegerile şi de a forţa o schimbare în guvern, nu a fost atins. Fidesz a câştigat. A câştigat din nou. Îmi prezint demisia. Ne-ar fi plăcut ca prezenţa mare la vot să ducă la un alt rezultat, dar aşa a decis poporul”, a declarat Vona.

Și conducerea Partidului Socialist din Ungaria a demisionat după victoria Fidesz, transmite Reuters.

„Ne considerăm răspunzători de ceea ce s-a întâmplat, am recunoscut decizia alegătorilor”, a spus liderul socialist Gyula Molnar.

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Alexandru Visan 3297 Articole
Author

14 Comentarii

  1. Păi nu era prezența chiar atât de ”masivă”. Se putea și mai bine,. La fel demisia e un lucru normal la oamenii responsabili civilizați, cu intenții cinstite, nu vârâte in politică de dragul imunității. E clar cum că Orban se bucura de o mare simpatie,… nu doar internă. Acum unii, unii din UE se pot scărpina in scăfârlie,..pe chelie.

  2. deci Orban, pe sustache a primit 1300 de refugiati, adica atat cat i-a dictat UE! si ca sa vezi, el care este impotriva UE l-a votat pe Tusk, asa cum i-a dictat Angela Merkel! Ungaria o tara mica cu un premier care tine sa se bage in seama, precum cateii din parc care te latra de zice ca te-ar rupe in doua si cum te dai la ei, cum o iau la fuga! auzi la el, cica este aparatorul crestinatatii! mai era unul care i-a condus, si era amiral, facut pe merit, nu zic nu, numai ca Ungaria nu avea si nu are flota maritima!

    • Mșriuță,. Ar trebui să vezi cum că nu e doar un cățeluș care latră să te rupă in două, ci e un șef de gașcă care deține un mare potențial fiind susținut de PPE și al cărui simpatizanți cresc pe zi ce trece. Cei din fruntea UE,.șoroșiștii deja au coșmaruri, căci maghiarimea i-a dat lui Orban un mandat cu care poate face multe prin Europa. Și sper că va și face. Pe lângă țările de la Vișegrad are sigur pe lângă el si Italia și Austria,. O grupare care trebuie sigur luată in calcul.

    • „nu are flota maritima”
      Datorita lui Basescu nici Romania nu mai are…

    • @Mariuta: Victoria lui Orban e considerata victoria celor care se opun invaziei,nu imigratiei!Si in SUA ,presedintele Trump e anti-invazie ,nu anti-imigratie,SUA fiind o tara inventata si ridicata de imigranti!Dar cand zeci de mii de nefericiti,cu catel,cu purcel(ca altadata hunii),navalesc la un trai la care aspira orice om pe planeta,dar pe care beneficiarii autohtoni nu sunt pregatiti sa il imparta,cand invadatorii,ca altadata hunii, isi ridica propriile moschei,sinagogi si alte lacasuri de cult peste bisericile tale crestine,religii de care autohtonii nu au auzit,cand te talharesc,violeaza,jignesc,cand te ucid la modul distractie, si iti mai cer si sa te comporti cum vor ei si sa le dai ,lunar,banutul de buzunar din munca ta,asta nu e imigratie ,este invazie toata ziua!

    • @Balaton Gölü. Corect ! E vorba de aplicarea planului Kalergi-Coudenhove de metisare a populatiei europene, pt. care Merkel a facut o fixatie si a primit si premiul cu acelasi nume !

  3. Monitoarele TV,PC, smartphone-urile i-au asigurat lui Orban vizibilitatea necesara realegerii… Sper ca la Bucuresti sa ajunga personalitati vigilente si inteligente, sa nu fie prea multe surprize cu liderul clasei politico-mediatice din H, versat specialist in trasul scaunului de sub fraieri ….

  4. @Marele URS: pai nu se leaga ce spuneti! chiar credeti ca cei din conducerea UE fac altceva decat li se spune de la Berlin si Paris? Eu vad ca Orban cica refuza sa primeasca migranti si, pe tacute, primeste 1300! cica se opune UE,dar il sustine pe Tusk, cel propus si sustinut de Merkel! m-am uitat acum cu expulzarea diplomatilor rusi si ma asteptam sa nu o faca! ei as, imediat a facut-o! nu spun ca un demagog nu e periculos, dar UE vreo 500 de milioane de locuitori (cu Marea Britanie cu tot) si Ungaria 10, deci cam 2 la suta! UE poate functiona si fara Ungaria, dar eu cred ca Ungaria nu poate functiona fara UE! pai au britii probleme cu iesirea, si ce tara puternica este MB, dar apoi Ungaria! Soros? omul are 87 de ani! doua lucruri se pot proba! ca in raport cu 1914, Ungaria este in cadere in ce priveste pib-ul pe locuitor, intr-un clasament european ( mondial). In raport cu noi, desi pib-ul pe locuitor este superior Ungariei, i-am intrecut la pibul general. Puterea de cumparare a noastra in 2006( ultimul an inainte de intrarea in UE), era de 43 la suta din media europeana, Ungaria avand-o la 61 la suta, iar anul trecut puterea de cumparare a noastre a fost de 63 la suta, exact cat a fost si in Ungaria! Cu alte cuvinte, de 10 ani, puterea de cumparare a ramas aceeasi in Ungaria! adica exact de cand conduce domnul Orban!

  5. @Balaton Gölü: sofisme! cauza invaziei daca dumitale iti place acest cuvant sta in diferenta de calitate a vietii, iar aceasta diferenta apartine trecutului, cu inceputul sau colonialist! cate din tarile din UE, in afara de cele nordice, acorda ajutoare economice pentru dezvoltare tarilor de unde provin *invadatorii*! in al doilea rand, e vorba de razboaiele din aceste zone care au amenintat si ameninta viata a milioane de oameni! in al treilea rand, nimeni nu ne-a prezentat o statistica cu privire la religiile celor veniti? Cati din cei veniti din Siria sunt crestini? in al patrulea rand, care este perspectiva demografica a UE peste 50 de ani? o cunosti, ai facut dumneata prognoze! in al cincilea rand, acum, demografic, musulmanii reprezinta 5 la suta din populatia Europei! Sa luam cazul Germaniei! dupa marile pierderi demografice de dupa al doilea razboi mondial, a urmat un bum demografic care a asigurat forta de munca in reconstructia tarii si, apoi, in dezvoltarea formidabila, astfel ca la 20 de ani dupa terminarea razboiului, era deja a treia forta economica a Europei! nasterile dupa razboi au fost predominant masculine ( un mister al naturii!), asa ca atunci cand acesti oameni au ajuns pe la 25-30 de ani, nu au avut partenere si nu s-au casatorit si nu au facut copii! prin 2030 astia vor da coltul, iar in urma lor sunt prea putine familii care sa asigure forta de munca pentru anii 2040-2050! Romania de la 22 de milioane va ajunge la 15 in 2050, adica va pierde cam o treime din populatie! Unirea cu Moldova amelioreaza problema, dar nu o rezolva! cu cine vei face dezvoltare? cine va asigura sistemul de pensii? nteles sau nu? acestea sunt intrebari serioase, dumneata care vorbesti de purcel, de umblat la buzunare nu ai cum sa raspunzi pentru ca nu ai *combustibulul*necesar!

    • @Mariuta.La standardul de viata din Romania sa mai platim si ajutoare sociale, chiar mai mari decat autohtonilor, celor adusi de Merkel, e chiar o fericire, nu crezi? Apropo, cati imigranti ai lua in spatiu – 1, 2 persoane sau 1, 2 familii de muslimi ?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.