Suedia: Peste câțiva ani vom fi în stare de război

Peste câțiva ani, Suedia s-ar putea afla în război, spune unul dintre generalii armatei suedeze, potrivit unui document obținut de presă. Generalul-maior Anders Brannstorm a făcut această afirmație într-un document oferit ofițerilor care au participat la o conferință anuală a Forțelor Armate, scrie The Local.

”Situația globală cu care avem de-a face și care transpare limpede și din deciziile strategice conduce la concluzia că în câțiva ani ne-am putea afla în stare de război. Noi, armata, trebuie să facem tot posibilul să implementăm deciziile politice”, arată generalul Brannstorm. El subliniază că, de la finalul Războiului Rece, armata suedeză s-a axat în special pe misiuni internaționale de sprijin, însă de acum trebuie să se pregătească pentru ”o confruntare armată cu un oponent puternic”. Scopul principal este să se stabilească măsurile împotriva unui atac militar și ”în cele din urmă, apărarea Suediei”.

Ulterior, generalul Brannstorm a declarat pentru presa suedeză că ”se pot face paralele cu anii 1930”, când Suedia ”a reușit să stea deoprate”. Însă ”acum nu mai este sigur că țara va reusi asta”, a spus generalul.

Ministrul suedez al Apărării, Peter Hultquis, a luat deja măsuri pentru sporirea capabilităților militare ale armatei suedeze, în cooperare cu Finlanda și Norvegia, dar și cu NATO. Suedia are una dintre cele mai puternice industrii ale armamentului din lume, însă armata suedeză a fost relativ neglijată în ultimele decenii. Un sondaj realizat în luna ianuarie 2016 arăta că 75% dintre suedezi sunt pentru introducerea serviciului militar obligatoriu. ”Forțele Armate au acum un deficit de 7.500 de soldați, marinari și ofițeri – circa jumătate din numărul total – în ciuda unei campanii extinse de recrutare care a implicat spoturi TV”, scrie The Local.

Serviciul de informații al Suediei, Sapo, consideră că cea mai mare amenințare la nivel informativ este Rusia. ”Trebuie să fim conștienți că suntem permanent expuși la campanii de culegere de informații. Știm de asemenea că părți din regiunea noastră, zona baltică, arctică, sunt zone de fricțiune între Rusia și Vest”, a spus șeful statului major al armatei suedeze, Micael Byden.

Deputatul liberal Allan Wildamn, președinte al comisiei de Apărare din parlament, împărtășește opiniile generalului Brannstorm. ”Opinia mea ese că situația de acum este atât de gravă încât până și Suedia, cu cei 200 de ani de pace, trebuie să se pregătească mental pentru conflicte violente în vecinătate sau conflicte în care vom fi implicați”, a spus politicianul pentru cotidianul Expressen. Wildman ete unul dintre susținătorii ideii aderării Suediei la NATO și un critic al social-democraților (aflati acum la guvernare, într-un guvern minoritar), care nu arată deschidere pentru această perspectivă.

”Mai devreme sau mai târziu va veni momentul în care asupra lui Putin se vor face presiuni politice. Întrebarea este ce va face el în aceste condiții – își va cere scuze și se va retrage din Crimeea sau va lua alte măsuri. Trebuie să ne pregătim pentru varianta în care va lua alte decizii, asa cum a arătat deja că este capabil s-o facă”, a mai spus Wildman.

Declarațiile făcute de generalii suedezi pot fi interpretate ca o încercare de a readuce în prim-plan aderarea la NATO a unei țări care a fost în mod tradițional neutră. Discuții similare se poartă și în Finlanda. Pe de alta parte însă, avertismentul generalului suedez este similar celui făcut la finalul anului trecut de șeful statului major al armatei elvețiene. “Ameninţarea teroristă creşte, războaiele hibride s-au extins peste tot în lume, perspectivele economice sunt sumbre şi valurile migratorii au ajuns la dimensiuni fără precedent”. “Nu putem exclude revoltele sociale”, vocabularul discursului public “va fi periculos de agresiv”, spunea generalul elvetian, cerandu-le concetatenilor sa fie pregatiti pentru un conflict. La fel ca și generalul suedez Brannstorm, comandantul armatei elvețiene a făcut o paralelă cu situația din anii 1930.

Și societatea suedeză pare să fie tot mai expusa unor riscuri generate în interiorul granițelor, de la discursul tot mai agresiv al extremelor politice și până la haosul creat în orașele suedeze de imigranți. Daily Mail scria la începutul acestei săptămâni că gara centrală din Sockholm a fost practic ocupată de imigranți marocani, majoritatea adolescenți și bărbați tineri. Presa a relatat că aceștia ”pipăiau” femeile ce le ieșeau în cale și le adresau cuvinte obscene în limba engleză.

”Băieții ăștia sunt o uriașă problemă pentru noi. Fură și agresează forțele de pază din gară”, spune un polițist. ”Pipăie fetele între picioare și le lovesc când acestea protestează. Toți polițiștii știu asta”. Daily Mail scrie că sunt zeci de minori marocani în zona gării din Stockholm, majoritatea orfani care au crescut pe străzile din Tanger și Casablanca, unde autoritățile estimează că ar fi 800.000 de copii ai nimănui.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.