Surse: La Consiliul JAI se discută măsuri ”draconice” împotriva imigrației

Mare parte dintre refugiați ar putea rămâne în centre de primire finanțate de UE în Africa și alte zone din afara Uniunii. Doar un număr limitat vor putea depune cerere de azil, care va fi atent evaluată. Este ultima propunere făcută în cadrul Consiului Justiție și Afaceri Interne care are loc luni seară la Bruxelles, scrie The Guardian citând surse din cadrul negocierilor.

La întâlnirea miniștrilor de Interne și ai Justiției din statele membre UE s-a propus și contruirea unor mari centre de primire a imigranților în Italia și Grecia. Aici ar urma să fie cazați acei imigranți cărora li se respinge cererea de azil, dar care nu pot fi retrimiși în țările de origine pe bază voluntară.

Un proiect pregătit înaintea reuniunii de la Bruxelles propunea construirea unor centre de primire a imigranților în Africa. Potrivit proiectului obținut de The Guardian, despre care juranaliștii britanici spun că ar fi considerat unul draconic de către cei care apără drepturile refugiaților, se arată că ”ar trebui să înceapă implementarea unei strategii pe termen mediu pentru crearea unor facilitati de primire sigure în regiunile afectate și pentru a oferi procedurile adecvate refugiaților și familiilor, până cand va fi posibila reîntoarcerea lor în țările de origine”.

Această propunere a fost susținută de ministrul de Interne al Marii Britanii, Theresa May. ”Trebuie să creăm centre și în Africa, în țările de tranzit. În acest fel ne vom asigura că oferim protecție celor care au cu adevărat nevoie, și nu imigranților economici”.

Miniștrii din UE reuniți la Bruxelles dezbat de ore bune sistemul de cote obligatorii de imigranți propus de președintele Comisiei Europene, un sistem care a este susținut de Germania. Ministrul german de Interne, Thomas de Miziere a fost contrat în timpul dezbaterilor de omologul său ungar, care se opune vehement cotelor obligatorii.

Potrivit The Guardian, miniștrii audiscutat despre relocarea a 160.000 de imigranți din Italia, Grecia si Ungaria în alte cel putin 22 de state din. Asupra primei tranșe, de 40.000 s-a căzut de acord, însă despre următorii 120.000 de imigranți urmează să se discute la Consiliul European din această lună. Sursele The Guardian nu precizează care sunt cele trei țări care par să fi ieșit din ecuația relocării imigranților. Oricum, acest proces se va face prin sistemul cotelor voluntare, nu în modul dorit de de Berlin, scrie The Guardian.

Germania s-a oferit să preia o parte importantă din cei 120.000 de imigranți. Berlinului i s-au mai alăturat alte câteva capitale europene. Se așteaptă însă ca majoritatea statelor UE să participe doar voluntar al această nouă schema de relocare.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.