Sute de mii de particule de plastic în apa îmbuteliată

Apa din sticlele de plastic conţine de până la o sută de ori mai multe particule de plastic minuscule decât se estimase anterior, potrivit unui nou studiu dat publicităţii luni, informează marţi AFP.

Folosind o tehnică inovatoare, oamenii de ştiinţă au numărat, în medie, 240.000 de fragmente de plastic detectabile pe litru de apă, după ce au testat produsul de la mai multe mărci populare.

Acest studiu, publicat în revista PNAS, ridică semne de întrebare cu privire la potenţialele consecinţe asupra sănătăţii.

„Dacă oamenii sunt îngrijoraţi de nanoplasticele din apa îmbuteliată, este rezonabil să luăm în considerare alternative, cum ar fi apa de la robinet”, a declarat Beizhan Yan, coautor al studiului. Dar, a adăugat el:”Nu recomandăm să nu se bea apă îmbuteliată atunci când este necesar, deoarece riscul de deshidratare poate fi mai mare decât potenţialele consecinţe ale expunerii la nanoplastice”.

Nanoplasticele au atras din ce în ce mai mult atenţia în ultimii ani şi sunt prezente peste tot pe planetă.

Microplasticele au mai puţin de 5.000 de micrometri (5 milimetri), în timp ce nanoplasticele au mai puţin de un micrometru. Sunt atât de mici încât pot intra în sistemul circulator şi, prin urmare, chiar şi în organe, inclusiv în creier şi în inimă.

Cercetările asupra consecinţelor lor asupra ecosistemelor şi sănătăţii umane sunt încă limitate, dar unele studii au evidenţiat deja efecte dăunătoare, de exemplu asupra sistemului reproductiv.

Cercetătorii au folosit pentru acest studiu o tehnică nouă, folosind lasere.

Ei au testat trei mărci de apă, fără a le dezvălui numele.”Credem că toate apele îmbuteliate conţin nanoplastice, aşa că evidenţierea unora dintre ele ar putea fi considerată nedreaptă”, a explicat Beizhan Yan.

Rezultatele au arătat că fiecare litru conţine între 110.000 şi 370.000 de particule pe litru, dintre care 90% s-au dovedit a fi nanoplastice, restul fiind microplastice. Cel mai frecvent tip găsit a fost nailonul, provenind, probabil, de la filtrele de plastic folosite pentru purificarea apei, urmat de tereftalatul de polietilenă (PET), din care sunt fabricate sticlele.

În viitor, cercetătorii speră să testeze apa de la robinet, care conţine şi ea microplastice, dar, aparent, în cantităţi mai mici.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

9 Comentarii

  1. „Apa din sticlele de plastic”

    Nu exista sticle din plastic, recipientele sunt ori din sticla, ori din plastic. Scrieti asta de 100x, pana retineti.

  2. intr-o Tara frumoasa si bogata cu apa potabila si VINDECATOARE, apa imbuteliata este apa prostilor… asta spunea mama mea…

  3. Deci ne spun sa bem apa de la robinet. Pai aveti rauri de munte multumiti lui Dumnezeu. Aductiuni si apa de munte ajunge la robinetul romanilor fara plastic.

  4. Da apa de la robinet care e plina de clor si alte particule de pe tevile care nu se schimba nicodata cum e? Hai sa fim seriosi au gasit cecetatorii britanici drobul de sare in apa imbuteliata!

  5. oare cum am trait atat cu apa de la robinet…? dar la tara, pana sa se distruga panza freatica prin chimicale aruncate pe campuri si forari fara verificare? beau apa de la robinet de-o viata. esti speriat de bombe? pune argint in ea si f. putin bicarbonat (cat ramane pe lama udata a unui varf de cutit).

  6. Fluorul în apă la 1 (una) parte pe milion A CRECUT cavitățile dentare în patru studii mari de încredere (7%, 22%, 45% și 10%, în medie 21%). Oricine promoveaza asta este fie un psihopat, un dominator social, fie un idiot util. Este nevoie de o cantitate mică de bun simț pentru a vedea ca fluorizarea, este mai toxica decât plumbul. Similar cu propaganda criminala care spune că este sigur să injectați Mercur in bebeluși și in femei însărcinate. Dacă ,,liderilor” stiintifici le-ar păsa cu adevărat de sănătatea noastra dentară, nu am mânca rahat biotech plin de zahar, ci, în schimb, ne-am alimenta corect și am avea dinți perfecti ca starurile de la Hollywood. Peroxidul de hidrogen (H2O2) distruge organismele infecțioase și impuritățile din apă de 4.000 (patru mii) de ori mai bine decât clorul. Apa clorinată este otrăvire ascunsă, similară cu fluoridarea apei. Exista mijloace de a curăța apa cu oxigen sau lumină UV de zeci de ani. Iar ozonul nu numai că nu este toxic, ci și adauga oxigen în apă. Nu aș bea apă cu clor chiar dacă alternativa ar fi lipsa apei. Cei care beau apă din rețeaua publică, de obicei sunt mai tâmpiți decât restul oamenilor. Asta nu este o jignire, ci un fapt.

  7. Acum avem o explicatie de ce devenim din ce in ce mai prosti. Nanoparticulele de plastic din apa imbuteliata care patrund in creier. Se explica de ce avem lideri prosti de ce avem in ultimii zece ani muzica proasta, filme de propaganda din ce in ce mai idioate! Mai ramane o singura intrebare: cercetatorii astia englezi ce fel de apa au baut in ultimii 50 de ani?

  8. Convingerea oamenilor să iodeze artificial sarea este o mare ispravă a unor “ființe”. Omul își schimbă ca urmare capacitatea de a-și cunoaște propriul sine. Fluorul și clorul sunt halogeni iar acestia fac mai simplu pentru aceste ființe să obțină acces la sinele uman și să-l posede. Pentru asta va trebui să ne cunoaștem mult mai bine. Cunoaște-te pe tine însuți – asta ne protejează cel mai bine.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.