Tânărul care vrea să dea cu Onţanu de pământ

Este tânăr, carismatic şi crede că poate câştiga anul viitor Primăria Sectorului 2 din Bucureşti. Practic, asta ar însemna să poată învinge un general. Generalul Onţanu.

Domnule Dan Cristian Popescu, sunteţi preşedintele PNL filiala sector 2 şi candidatul USL la primăria acestui sector. Credeţi că îl puteţi învinge pe actualul primar Onţanu?

Vreau întâi să spun că oficial încă nu sunt candidatul USL pentru Primăria Sectorului 2 Bucureşti. S-a făcut un sondaj şi am ieşit pe primul loc la popularitate în rândul electoratului sectorului 2. Au mai candidat un reprezentat al PSD şi un altul din partea PC. Aştept nominalizarea din partea USL pentru a candida la Primăria Sectorului 2 şi sper că în 2012 voi fi noul primar. Dacă nu aş crede, nu aş candida.

Aţi început politica foarte devreme, din anii ’90, cu organizaţia de tineret a PNL, pornind de la lipit afişe. Cât de mult s-a schimbat politica în aceşti 20 de ani?

Aş face întâi un mic comentariu despre ce însemnau afişele atunci şi ce înseamnă ele acum. În anii ’90, afişele erau în primul rând ceva nou, erau citite, erau un suport prin care politicienii transmiteau un mesaj. Acum, afişul este ceva care murdăreşte un zid. Sunt două motive. Cel dureros este că politica în România nu cred că a evoluat în folosul ei, ci mai mult în detrimentul imaginii ei – afişele au inclus din ce în ce mai multe minciuni sau lucruri care nu s-au dus la îndeplinire, ceea ce a făcut ca astăzi ele să pară că sunt nişte mizerii pe un zid, ceva de care am vrea să scăpăm când se termină campania; dacă vedem ceva lipit pe blocul nostru, pe casa noastră, ne jenează. Pe de altă parte, în 20 de ani a evoluat şi economia, sunt şi alte mijloace de a-ţi face cunoscut mesajul, există presă, outdoor, internet, tot felul de alte mijloace care ajung mai repede în sfera de interes a alegătorilor.

La 35 de ani sunteţi preşedintele filialei sector 2 a Partidului Naţional Liberal. La aproape un an de mandat, care consideraţi a fi cea mai importantă realizare?

La prima vedere s-ar putea spune că acum un an era o filială care nu avea nici un sediu şi acum avem 5. Dar nu este aceasta. Cea mai importantă realizare consider că o reprezintă cei peste 500 de membri noi care s-au înscris în Partidul Naţional Liberal filiala sector 2 în ultimul an. Cei mai mulţi dintre ei sunt oameni care vor să facă politică pentru a schimba ceva în general în România şi în particular în sectorul 2 şi nu au un interes pragmatic direct pentru ei, nu vor o funcţie publică sau să ocupe un post în urma unui concurs aranjat.

Să facem un exerciţiu de imagine în contextul faptului că se prefigurează candidatura dumneavoastră la Primăria Sectorului 2 şi să spunem că deja aţi câştigat alegerile. Ce se va întâmpla în viaţa bucureştenilor din acest sector avându-vă pe dumneavoastră primar?

Sunt mai multe situaţii în care administraţia a rămas în urmă şi exact cum vorbeam mai devreme, sunt problemele care nu sunt atât de vizibile, dar ne afectează cel mai mult. Una dintre cele mai importante mi se pare că este calitatea aerului. Aerul este principala resursă necesară vieţii, nu îi dăm mare atenţie pentru că ni se pare ceva natural, dar calitatea aerului ne afectează pe toţi. Nu s-au făcut foarte multe lucruri în sectorul 2, chiar în ultimii ani s-au tăiat peste 4.000 de arbori şi nu s-a făcut aproape nimic pentru crearea unei centuri verzi a Bucureştiului – pentru că uneori lucrurile nu trebuie făcute în oraş ca să le simţi în oraş, ci trebuie să le faci undeva în afară. Mi se pare important pentru calitatea vieţii oamenilor accesul cât mai mare la sport, la mişcare pentru toţi locuitorii sectorului – şi cred că ar trebui identificate cât mai multe spaţii unde să se creeze astfel de locuri în care oameni de toate vârstele să poată face un sport sau măcar puţină mişcare şi să fie îndemnaţi să o facă. Tot referitor la calitatea aerului, ar trebui făcut ceva pentru a reduce poluarea, pentru a stimula un transport alternativ celui realizat cu autoturismele personale. Acestea sunt lucruri care cred că se pot face fără mari investiţii, însă trebuie ca aceste probleme să fie considerate ca importante pentru comunitatea sectorului 2. Alături de noi locuri de parcare, mi se par lucruri realizabile în prima parte a mandatului.

Cât de multe pârghii are primarul unui sector în București în a schimba în bine viaţa locuitorilor? Ce puţeţi face în mod direct ca primar?

Sunt foarte multe lucruri pe care le poţi face direct, iar pe restul le poţi face indirect. Cred că un primar se poate ocupa de orice, chiar dacă nu sunt aspecte stipulate foarte clar ca făcând parte dintre preocupările sale. Apartenenţa la comunitate trebuie manifestată prin abordarea tuturor temelor care afectează comunitatea, chiar dacă este vorba despre ceva care nu ţine direct de primăria sectorului tău – poţi să te duci la primăria capitalei sau la minister pentru a cere un anumit lucru, nu poţi să spui „nu mă ocup eu, nu mă interesează”. Într-o poziţie politică, aşa cum este cea de preşedinte PNL sector 2, nu am atribuţii administrative, dar urmăresc ce se întâmplă în sector, în Bucureşti şi în România şi încercăm să subliniem şi să arătăm ce este greşit şi, de asemenea, să propunem măsuri pe care noi le considerăm bune pentru a ameliora situaţia.

Vă aşteptaţi ca în cursa pentru Primăria Sectorului 2 oamenii să meargă la vot mai degrabă pentru a vota un candidat, sau pentru a se asigura că nu iese un alt candidat de care nu sunt mulţumiţi?

Ultimele campanii electorale generale au fost câştigate pe un vot negativ, pe un vot de blam la cei care guvernau atunci. La alegerile locale în schimb, nu poate fi o regulă. Se estimează un vot general negativ la adresa primarilor din arcul guvernamental, dar, de la caz la caz, pot apărea şi voturi pozitive pentru primarii care au o anumită eficienţă în comunităţile respective.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.