Tăriceanu: „O moștenire din perioada comunistă”

Președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, consideră că abuzul în serviciu ar trebui dezincriminat, afirmând despre această infracțiune că este „o moștenire comunistă”.

Tăriceanu a fost întrebat joi dacă dacă ar fi de acord cu un prag valoric pentru abuzul în serviciu, „Nu. Eu aș fi de părere cu totul altceva și anume să ne raportăm la legislația europeană care constituie un model fără îndoială și pentru România, să ne uităm că sunt țări în care nu există această prevedere de abuz în serviciu. Să ținem cont de faptul că această prevedere este o moștenire din perioada comunistă și stalinistă și să facem un Cod penal care să fie modern comparabil cu prevederile care se regăsesc la nivel european”, a răspuns șeful Senatului.

Chestionat dacă afirmația sa ar putea fi interpretată ca o propunere de a dezincrima abuzul în serviciu, Tăriceanu a replicat: „Putem să mergem și pe această formulă. Am discutat cu reprezentanții unor mari țări din UE, unde nu există această prevedere în Codul penal. La noi moștenirea comunistă, vedeți că suntem la 30 de ani de la căderea comunismului și încă suntem nostalgici. Nu eu. Văd că sunt mulți nostalgici după acea perioadă. De ce? Pentru că aceste precăderi din Codul penal erau folosite cu precădere ca instrumente politice e eliminare a unora care sunt incomozi. La fel cum s-a întâmplat în ultima perioadă și în România. Nu e nicio diferență.”

Călin Popescu Tăriceanu crede că funcționarii publici pot fi sancționați administrativ și nu în baza unei prevederi din Codul penal referitoare la abuzul în serviciu.

„Sunt sancțiuni administrative. Putem să ne orientăm foarte bine după legislația care funcționează în alte state. La noi rezultatele aceste campanii pe care am văzut-o desfășurată în ultimii ani se văd. România stă prost la absorbția fondurilor europene, stă prost la cu implementarea proiectelor. De ce? Din acest motiv, pentru că că funcționarii din ministere nu mai vor să semneze pentru că au toți grija familie, grija locului de muncă și în final a propriei libertăți și nu vor să se mai angajeze în nici un fel. Dacă vrem să stăm pe loc și după aceea să ne plângem tot timpul că nu absorbim fonduri europene, că nu se fac proiecte, menținem chestiunea aceasta. Cred că trebuie să facem o alegere. Până la urmă, politica penală o face Parlamentul și nu o face sistemul juridic”, a spus acesta.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Ioana Radu 8531 Articole
Author

26 de Comentarii

  1. Bomba zilei! Primul lider PSD care anunță trecerea în tabăra Ponta! A început sfârșitul lui Dragnea în fruntea PSD! Deputatul Cătălin Nechifor, fost preşedinte al Consiliului Judeţean Suceava, a anunţat că se înscrie în partidul fondat de Ponta!Nemaivazut,nemaintilmit,nemaiauzit!

    • Simpla chestiune de timp pana ce Dragnea va ajunge un cadavru politic, ca si Adrian Nastase!
      De cand nu ati mai auzit ceva despre Adrian Nastase, trecut in uitare deja?!
      Stie ca i se apropie sfarsitul, asa cum s-a intamplat cu TOTI liderii PSD!
      NU e nemuritor in fruntea PSDului nici Dragnea!

  2. BOMBĂ în Justiție! Judecătoarea care l-a achitat pe Brădișteanu, reținută de DNA pentru luare de mită!O lovitura devastatoare pentru increderea in judecatori!

  3. Abuzul in serviciu ( de fapt, au existat doua infractiuni distincte sub acest nume ) nu a fost folosit in socialism pentru indepartarea incomozilor. Pentru asta Partidul Comunist nu avea nevoie de proceduri juridice. Te schimba din functie- si gata ! Este posibil ca acum sa fie folosita, dat fiind ca este o incriminare care se preteaza la variate interpretari,iar politica merge cum merge.Chestia asta cu comunismul a scos-o dl.Tariceanu din palarie si, efectiv, imi pare rau, pentru ca un om de valoare nu are nevoie de asemenea gainarii. Putea opina in mod valabil pentru dezincriminare si pe baze pur juridice.

    • Abuzul in serviciu era folosit inainte de ’89, cand voiau sa pedepseasca serios vre-un ciolovec care iesea din randuri. Se cunosc cazuri.

  4. Tariceanu vrea sa acopere INCOMPETENTA ce colcaie in Administratia publica clientelara si politizata cu frica, de cine, dle Tariceanu?
    „12 state din Europa aruncă după gratii Vinovaţii pentru Abuz în serviciu.
    Abuzul în serviciu este pedepsit cu închisoarea în Europa în doar 12 state, însă denumirile diferă de la un stat la altul. Totuși, în țările în care nu se sancționează cu închisoare, funcționarii publici își pierd dreptul de a mai ocupa o funcție publică pentru o anumită perioadă de timp.

    În Franţa abuzul în serviciu nu este denumit astfel, iar faptele pedepsite sunt în domeniul corupțeii sau a traficului de influență. Codul penal francez face referire la abuzurile comise de persoanele care exercită o funcţie publică, în Cartea a IV-a intitulată „Crime şi delicte contra naţiunii, statului şi ordinii publice“. În capitolul II, Secţiunea 3, sunt incluse corupţia pasivă şi traficul de influenţă, comise de persoane care exercită funcţii publice. Pedepsele pentru astfel de fapte sunt de la 5 ani de închisoare şi o amendă de 500.000 Euro, până la 10 ani de închisoare şi 1 Milion Euro amendă.
    În Codul Penal din Spania, cel găsit vinovat riscă Inchisoare de la 6 luni la 2 ani. În plus vinovatul este obligat să plătească o amendă egală cu dublul beneficiului intenţionat sau obţinut de funcţionarul respectiv şi nu mai poate ocupa o funcţie publică între 4 şi 9 ani.
    În Belgia, cel găsit vinovat pentru abuz în serviciu riscă o pedeapsă între 6 luni şi 5 ani de închisoare şi amendă între 100 Euro şi 75.000 Euro.
    Prevederi similare sunt şi în Marea Britanie, Germania, Polonia, Ungaria, Lituania, Bulgaria, Finlanda, Cipru şi Slovenia.
    In restul tarilor care nu-l sancţionează cu închisoarea, sunt pedepse administrative si li se interzice să mai poată să ocupe funcţii publice pe o anumită perioada de timp.”

    • Da, dar totusi nu ! Acolo e vorba de mita, pur si simplu. In Romania, denumirea infractiunii lasa loc bunului plac, intrucat se poate cenzura penal si oportunitatea unei activitati economice desfasurata de persosne alese, ori de agenti ai statului. Ceva la modul : in loc sa faci gradinita, ai alocat banii pentru drum( ori pentru scoala, ori pentru groapa economica, ori pentru ce vreti dvs. ) Coruptia prin mita, ori trafic de influienta e una si trebuie pedepsita.Introducerea a o mie de limitari este daunatoare.

  5. Unici în Europa. Nicăieri în UE nu e prag la abuzul în serviciu!
    Toată ţara dezbate zilele acestea cât să fie pragul la abuzul în serviciu, după ce CCR a obligat Parlamentul şi Guvernul să introducă un astfel de prag valoric, dincolo de care vinovatul să facă puşcărie, iar cei care provoacă un prejudiciu sub această limită să scape.
    Motivarea CCR a fost în sensul că legea ar fi neclară, imprevizibilă şi s-ar încălca astfel drepturile omului.
    Ce se ştie mai puţin e că nicăieri în Europa nu există un prag pentru infracţiunile de serviciu cum este abuzul.”
    Un prag valoric predefinit este întâlnit în cazul legislației penale din Texas, dar nu ca element de existenţă a abuzului în serviciu, ci ca formă agravantă a acestuia”, a declarat procurorul Alexandra Lăncrănjan pentru România Curată.
    http://www.romaniacurata.ro/unici-in-europa-nicaieri-in-ue-nu-e-prag-la-abuzul-in-serviciu/

    • Corect! Legea penala nu pedepseste prejudiciul, ci FAPTA. Pragul valoric nu corespunde cu *principiile fundamentale ale dreptului*.

    • CCR ? Poate ne explica cineva ce cauta Presedintele CCR Valer Dorneanu , la Sankt Petersburg la o manifestare patronata de Putin ! Cica vizita in Rusia are loc la invitatia Curtii Constitutionale a Federatiei Ruse cu prilejul aniversarii a 25 de ani de la infiintare si a Forumului Juridic International de la Sankt Petersburg . Pe bune , Rusia are Curte Constitutionala ? Nu zau ! Si nu vede cum Putin si Medvedev joaca leapsa su presedintia si prim-ministeriatul Rusiei de aproape 20 de ani ?

  6. cum adica functionarilor le este frica? pai atuci sa plece, dece mai stau peacolo? o cauza ar putea fi umflarea aparatului cu nepoate, amante, pile, etc. ce-i sigur, tradiceanu bate campii, n-are solutii.

  7. Daca *ne orientam* dupa legislatia din Germania, de ex., atunci prevederile penale sunt mult mai deastice si mai exacte. Nemtii au scos poate art. de *abuz in serviciu*, dar au introdus il loc mai multe articole in care incrimineaza foarte exact orice actiune abuziva sau neconforma cu legea aoricarui functionar !

  8. Mai jos, un extras din Codul penal elvețian, în forma în vigoare la 1 martie 2018
    [Notă: Elveția, stat puternic marcat atât de comunism și comuniști (inclusiv de precursorii și de urmașii comuniștilor)].
    <

  9. „O moștenire din perioada comunistă” sunt cei din partidele alde psd. Nu au avut niciodată in vedere binele tarii ci doar îmbogățirea lor. Cu ochii la Moscova au trădat interesele României. Rusine alde psd.

  10. Da, dar totusi nu ! Acolo e vorba de mita, pur si simplu. In Romania, denumirea infractiunii lasa loc bunului plac, intrucat se poate cenzura penal si oportunitatea unei activitati economice desfasurata de persosne alese, ori de agenti ai statului. Ceva la modul : in loc sa faci gradinita, ai alocat banii pentru drum( ori pentru scoala, ori pentru groapa economica, ori pentru ce vreti dvs. ) Coruptia prin mita, ori trafic de influienta e una si trebuie pedepsita.Introducerea a o mie de limitari este daunatoare.

  11. Daca se dezincrimineaza abuzul in serviciu, atunci TREBUIE OBLIGATORIU MODIFICATA LEGEA 50 din 1991 autorizarea în constructii SI REINTRODUSA CA INFRACTIUNE RECEPTIA FINALA FARA RESPECTAREA AUTORIZATIEI. Altfel, suntem de râsu-plânsu, unici în lume, o fapta ilegala cu efect înconitunu devine LEGALA dupa îndeplinirea termenului de prescriere a faptei. Daca se elimina abuzul in serviciu din Codul penal, va fi un asalt fara precedent al coruptiei in administratia publica.

  12. Adică, pe românește, lucruri încă nediscutate în tărâmul de ”moștenire comunistă”:

    Titlul 18
    Infracțiuni contra obligațiilor de serviciu și îndatoririlor profesionale

    Art. 312
    Membrii unei autorități și oficialii care, în scopul de a obține sau de a furniza unui terț un avantaj ilegal sau în
    intenția de a dăuna altuia, au abuzat de puterile funcției lor,
    vor fi pedepsiți cu o pedeapsă privativă de libertate de până la cinci ani sau cu o pedeapsă pecuniară (amendă penală).
    Art. 313 – Perceperea ilegală de impozite și taxe
    Un funcționar care, în scopul profitului, a colectat impozite,
    dobânzi sau penalități nedatoratesau care depășesc tariful legal
    se pedepsesc cu privarea de libertate pe un termen de cel mult trei ani sau pedeapsă
    pecuniară.
    Art. 314 – Gestionarea neloială a intereselor publice
    Membrii unei autorități și oficialii care, în scopul de a obține sau de a procura unui terț un avantaj ilegal, vor fi lezat printr-un act juridic interesele publice pe care erau datori să le apere vor fi pedepsiți cu o pedeapsă privativă de libertate de cel mult cinci ani sau cu o pedeapsă pecuniară. În cazul privării de libertate, o pedeapsă pecuniară este de asemenea aplicată.

  13. da, nea călinache, sunt ţări europene în care nu există această prevedere de abuz în serviciu, pentru că nu există abuzuri…

  14. PS.Orice om din aceasta Tara napastuita vrea anticoruptie .
    Dar nu o mascarada, fara efect si eficienta ,nu un teatru dupa bunul plac ce duce Tara la saracie,infamie si slabiciune .
    O anticoruptie corecta,legala, fara scandaluri si mariri pt.cei care sunt platiti sa-si faca datoria, nu in detrimentul instabilitatii, haosului,incaierarii intre puterile si institutiile statului.
    Macovei a inlaturat toti procurorii vechi, profesionisti si asa zisa lupta o face liota de papagali incompetenta si care duc la disperarea speranta de eradicare a coruptiei.
    Trebuie sa fie numiti profesionisti, fara interventia SRI sau a politicului, oameni capabili sa retrezeasca legalitatea si aplicarea Legii ,increderea in Justitie.
    Altfel, se cheltuiesc miliarde, cum s-au cheltuit de niste potlogari infatuati si goi, de un Coldea,Dumbrava si de rezistul lui peste prajit ,pe spatele intregii natiuni.
    Unde sunt CNAIR-ul,unde sunt Transgaz,Electrica, Angie,Holzindustrie Schweighofe-vorba presei-„de ce platim apa”,Holzindustrie Schweighofe resursele,de ce n-a cercetat redeventele,de pilda ?Acestea nu fac infractiuni ?
    Adevarata anticoruptie lipseste sau este obstructionata,marii hoti ai Ro sunt ocoliti,lasati liber la furat.
    Indiferent ce om politic sau functionar sa plateasca prin pedeapsa,LEGAL.

  15. Popescu Tăriceanu zice că i-ar fi lăsat comunismul moștenire abuzul și nu știe ce să facă cu o astfel de „moștenire” ?
    Mai sunt unii de prin occident, parcă și ăia de pe la Veneția, care zic că și pe la ei mai este ?

  16. Orice articol de lege dedicat stârpirii șmecherilor, delapidatorilor, abuzatorilor și hoților este o reminiscență a comunismului ceaușist. După 1989 către încoace legile s-au creat pentru desfășurarea plenă a democrației și apărarea drepturilor tuturor. Este strigător la cer ca tu, polițist căutând un hoț să dai peste un violator sau un criminal și legea să te oblige să distrugi probele pentru că ai dat peste ele fără să le cauți. Adică norocul este numai pentru infractori (că le-ai descoperit întâmplător urmele poate fi un noroc pentru ei) nu pentru oamenii legii (pentru ei este un ghinion cât casa c-au descoperit infractorii din întâmplare). Filmezi hoțul când îți fură mașina și legea spune că nu ți-a furat nimeni mașina, că numai a dispărut chiar dacă filmul arată altceva. Filmul realizat cu smartphone-ul nu este probă, este nevoie de cameră Canon cu amprentele chestorului pe ea. Suntem tâmpiți???

    • made in romanian ccr ! da-raspuns la ultima intrebare.

  17. Halucinanta declaratie de constiinta! Pai una dintre cele mai grele mosteniri din perioada comunista este chiar analfabetul si ticalosul, coruptul si lacomul Tariceanu! La scoala aia comunista a invatat Triceanu ticalosia fara limite, sa-si torne si sa-si renege parintii ca sa aiba el beneficii, sa fura si sa denigreze, sa minta fara sa clipeasca! Taricenu este un produs 100% bolsevic, lacom ,rau, corupt si nu in ultimul rand incult si tampit promovat ca tampit folositor altora. Va indoiti de ce spun acum? Ia vedeti ce varsta are, in ce epoca si la ce scoli s-a pregatit ticalosul!! Ca doar n-o fi absolvent de Harvard sau Oxford si nici macar de Universitate. E un biet repetent la o sectie de la Constructii.

  18. Da, masonul Tariceanu vorbeste despre inexistenta abuzului in serviciu in tari in care, abuzul in serviciu, ori nu exista ori este la limite atat de mici incat poate fi intradevar declarat inexistent. In Romania insa, unde chiar Tariceanu ar putea fi acuzat de „abuz in serviciu”, vor sa-l scoata in afara legii. Cati infractori politici sau din sistemul de stat vor scapa de „abuzul in serviciu, nimeni nu stie dar, se doreste scoaterea „abuzului in serviciu in principal pentru ai scapa de politicienii „corupti” printre care si Tariceanu !. Abuzul in serviciu a ajuns in Romania … la ordinea zilei iar cei implicati sau care pot fi acuzati … MULTI. Cotidianul .ro, nu interziceti ADEVARUL pentruca un comentariu postat, dupa ce le-am vizionat pe toate, am constatat ca a fost „cenzurat in stil comunist”.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.