Teroriștii, atrași de șvaițerul numit Schengen

”Acordul european care asigură libertatea de circulație fără pașaport și fără control la frontieră prin 26 de state este practic o zonă internațională deschisă pentru teroriștii care comit atentate pe continent și apoi scapă. Este una dintre cele mai evidente lecții pe care o dau atentatele care au lovit Parisul în urmă cu o săptămână. Și oferă una dintre cele mai simple soluții . Acordul ar trebui suspendat și fiecare țară parte ar trebuie să înceapă imediat și sistematic să verifice toate pașapoartele în baza de date a documentelor furate sau pierdute pe care o deține Interpolul”, scrie pentru New York Times americanul Ronald K. Noble, fost secretar general al Interpolului între 2000 și 2014.

”Până la aceste atentate, niciuna dintre aceste țări nu a verificat sistematic pașapoartele și nu a verificat identitatea celor care trec frontierele pe uscat, pe apă sau pe calea aerului. Este ca și cum ai face către teroriști un semn de bun venit în Europa. Iar ei acceptă invitația asta. În ultimii 20 de ani, atentatele teroriste de la Madrid și Londra și asasinarea premierului Serbiei au fost toate legate de pașapoarte furate sau falsificate. Acum avem atentatele de la Paris.

Unul dintre teroriștii de la Paris ar fi putut folosi un pașaport sirian fals pentru a intra în Grecia, unde a solicitat azil. Autoritățile sârbe au arestat apoi un individ al cărui pașaport conținea detalii identice cu cele din pașaportul găsit la locul atacurilor de la Paris, sugerând că ambele documente au fost falsificate de acelasi individ. Nu ar trebui să fie o surpriză dacă noi informații vor arăta că atentatorii au folosit pașapoarte false sau furate.

Schengen – de la o idee nobilă, la un real pericol

În septembrie, președintele Comisiei Europene a catalogat libera circulație drept ”simbolul integrării europene”. Însă ceea ce cândva părea o idee nobilă acum se transformă într-un real pericol. Pașapoartele furate și cele false din spatiul Schengen sunt printre cele mai râvnite documente de identitate de către teroriști și traficanți și alți infractori. Iar anul trecut opt dintre țările Schengen se aflau în primele zece țări care raportau Interpolului cel mai mare număr de pașapoarte furate sau pierdute. Niciuna dintre aceste țări nu verifică pașaporatele la frontieră.

Marea Britanie, care nu este membră Schengen și a început să verifice toate pașapoartele în baza de date a Interpopului începând de la atentatele din 2005, verifică 152 de milioane de pașapoarte pe an, mai mult decât toate celelalte state membre UE la un loc. Astfel Marea Britanie prinde pe an 10.000 de indivizi care încearcă să treacă fraudulos granița.

Pe baza celor 14 ani de experiență la Interpol, știu că teroriștii vor reuși să pătrundă dacă țările nu vor verifica identitatea celor care intră pe teritoriul național. După aceste atentate, țările europene își regândesc politica granițelor deschise. Este un pas pozitiv. Până când pașapoartele nu vor fi verificate sistematic la fiecare punct de trecere, cele 26 de țări trebuie să suspende acordul Schengen. Doar atunci părerea de rău și solidaritatea exprimate de șefii de stat vor însemna cu adevărat ceva.”

”Schengen este o sită”

Prezența în Franța a jihadistului belgian Abdelhamid Abaaoud, prezumtivul organizator al atentatelor din 13 noiembrie de la Paris, ucis în operațiunea de poliție de miercuri din Saint-Denis, scoate în evidență deficiențe majore în sistemul de control al frontierelor Schengen, sunt de părere experți consultați de France Presse, mai ales ca suspectul se lăudase în Dabiq, publicația online a organizației jihadiste, că mersese în Belgia în această iarnă pentru a pune la cale o operațiune.

”Trebuie să recunoaștem, Schengen este o sită”, afirmă un fost responsabil al Direcției Generală pentru Securitate Externă (DGSE), care a preferat anonimatul. ”Individul acesta, cu un CV și astfel de antecedente, indiferent pe unde a intrat în Schengen, ar fi trebuit să ridice un steguleț roșu. Faptul că un asemenea ‘client’ se poate plimba astfel fără ca cineva să-și dea seama, arată că avem o problemă, una gravă”, observă fostul responsabil DGSE.

O barbă bine aranjată păcălește autoritățile

”Contrar a ceea ce se crede, este foarte ușor să intri și să ieși din UE fără a fi reperat”, dă asigurări criminologul Christophe Naudin, specializat în depistarea actelor contrafăcute. ”Putem considera controalele la intrarea în Schengen ca aproape inexistente. Cel mai probabil, acești jihadiști au recurs la substituiri de identitate, metodă cunoscută ca ‘look-alike’ (asemănare fizică). Este suficient să fie substituit pașaportul unei persoane căutate cu cel al unei persoane care nu este (căutată) și care îi seamănă. Va trece de controale fără probleme”, explică expertul.

Primul lucru pe care grupările jihadise îl fac atunci când primesc noi recruți (se estimează că aproape 30.000 de voluntari străini au intrat în rândurile lor) este de a le confisca actele de identitate. ”Fotografia rămâne neatinsă, noul purtător al pașaportului este cel care va face tot posibilul să-i semene cât mai bine. Își va lăsa barba să crească, îi va da aceeași formă. Și, în procent de peste 99%, metoda va funcționa”, susține același specialist.

Biometria, o soluție îndepărtată

”Când Abaaoud afirmă că a făcut un du-te-vino spre și dinspre Europa, îl cred. Nu este singurul. Unica soluție este folosirea biometriei la scară europeană. Pe toate aeroporturile, la toate frontierele. Dar suntem departe de așa ceva”, mai afirmă criminologul citat de AFP.

Avertisment Europol

În același context, Agenţia poliţiei europene (Europol) avertizează că reţeaua teroristă Stat Islamic ar putea comite noi atacuri teroriste de genul celor din Franţa în alte state europene. „Este rezonabil să presupunem că există probabilitatea unor noi atacuri”, a declarat directorul Europol, Rob Wainwright, într-un discurs rostit în faţa membrilor Parlamentului European. „Avem de-a face cu o formă de terorism mai semnificativă şi mai periculoasă. Am primit o declaraţie clară de intenţii din partea reţelei teroriste Stat Islamic, care vrea să exporte în Europa şi pe scena internaţională terorismul brutal”, a subliniat oficialul Europol.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.