Testare la frontieră

Intrarea în țară a persoanelor venind din zonele aflate în carantină, iar aceasta este instituită cam peste tot, este un atentat la siguranța publică prevăzută în legislație.

Nu este o speculație, însă atâta vreme cât granițele nu sunt închise, nimeni nu ar mai trebui admis pe teritoriul României fără a fi testat. Există suficiente resurse umane și materiale care să fie deplasate în punctele de frontieră pentru a îndeplini o asemenea misiune de maximă urgență. Entități medicale de urgență pot fi constituite de armată inclusiv la principalele intrări pe teritoriul național. Lăsarea liberă a frontierelor fără un control punctual al persoanelor trebuie, în perspectiva epidemiei, principala cauză de extindere și lipsă de control al flagelului epidemiologic.

Faptul că deplasarea persoanelor reprezintă, chiar  pe spații foarte mici,  un risc de extindere a epidemiei, frontierele ar trebui deja să se afle sub un alt regim de funcționare decât cel de acum, cât și pentru descurajarea acestor reveniri ale persoanelor cu grad de risc, stabilite în altă parte. Este greu de înțeles cum măsurile de restrângere a drepturilor de deplasare se anunță drastice, însă frontierele rămân să livreze acest explozibil epidemiologic indubitabil.

Guvernul trebuie să-și adapteze de urgență măsuri drastice, similare celor din țările aflate deja sub un vârf al epidimiei, și să le facă publice, fără a se pierde în zeci de sfaturi, care sunt în principal în juridicția medicilor. Pe acest fond al crizei, cu Ministerul de Interne la cârma operațiunilor, nu ar fi deloc lipsită de eficiență  și includerea Armatei în programul de păstrare a unor standarde de aplicabilitate. Armata dispune, prin toate componentele sale, de resurse de competență mult mai complexe și utile unui asemenea context de “război”.

La fel de importantă ca „distanța socială“, „spălarea mâinilor“, controlul la frontieră, adăugat măsurilor deja luate, poate limita semnificativ epidemia în teritoriul național. Nimeni să nu mai poată face un pas în România fără a fi testat și a urma proceduri stricte, descurajante.

          

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Ioan Vieru 1335 Articole
Author

3 Comentarii

  1. În timp ce OMS militează pentru testarea extinsă autoritățile autohtone sunt de altă părere .

  2. Stau si ma gindesc la ce fac si cum actioneaza asa-zisele „autoritati” si tot nu gasesc raspunsul la intrebare : „Sint imbecili sau criminali ?” (si parca ma strafulgera o concluzie ca „si una si alta” …) … ar mai exista, desigur, si o alta varianta dar care tine deja de domeniul SF : practic ii doare la basca si „tenesi”, si-or fi facut in secret in gradina casei de vacanta fiecare cite o nava spatiala si, cind lucrurile o iau complet razna, decoleaza cu familiile sau amantele spre o alta galaxie, mai verde si mai fericita !

  3. De acord, dar cu o observație. Spălatul pe mâini, în general recomandabil, e inutil în cazul virozelor respiratorii. N-o să vă protejeze practic deloc. Virusul se transmite aproape întotdeauna prin… respirație. Doar măștile protejează.
    Unde sunt măștile românilor, Johannis?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.