Testaţi, izolaţi, anchetaţi, trataţi

Ce nu au înţeles la noi autorităţile? Au tot auzit: testaţi, izolaţi, anchetaţi, trataţi… Dar nu au înţeles, încă nu au înţeles, că acest îndemn, care vine de la nivelul OMS, rămâne valabil şi după ce ai semne că totul e sub control.

La noi, la un moment dat, curba infectărilor a devenit descendentă. Atunci, da, atunci au fost făcute greşeli majore: am redus testările şi, implicit, izolările. Atunci am redus aria anchetelor epidemiologice şi am ignorat să creştem calificarea şi numărul epidemiologilor. Pe scurt, n-am înţeles şi încă nu înţelegem că avem a adapta sistemul sanitar la prezenţa de lungă durată a noului virus, fără să periclităm, în sistem, asistenţa medicală pentru alte boli. Am lucrat într-o paradigmă mentală de tip heirup, nu am pregătit sistemul pentru o luptă de decenii (de generaţii, poate) cu acest virus. Un urgentolog cu pregătire de anestezist, doctorul Raed Arafat, nu a înţeles şi încă nu înţelege că soluţia problemei cu care ne confruntăm ţine de adaptarea durabilă a sistemului nostru sanitar la prezenţa (de durată) a noului virus. Recomandările sale heirupiste au pus situaţia sub control o vreme, dar, pentru că sistemul nostru nu este reformatat pentru lupta de durată cu noul virus, situaţia a ieşit, iată, de sub control. Au urmat noi heirupisme.

Nu vom rezolva problema (de durată) cu aceste heirupisme. Avem nevoie de o reformă a capacităţii noastre de a ancheta epidemiologic. Ceea ce înseamnă că avem nevoie de noi promoţii de epidemiologi. Avem nevoie de profesionalizarea capacităţii noastre de a interpreta rezultatele ieşite din testări. Şi avem nevoie de reforma drastică a mentalităţii heirupiste (de tip strict urgentologic) pentru a intra în şirul lung al adaptării noastre la noua entitate virusală care vieţuieşte printre noi şi nu are să dispară în următoarele decenii.

Totul a fost hâit (distorsionat) de speranţa, mult exagerată mediatico-propagandistic, că un vaccin salvator va fi omologat cât mai curând. Acum, OMS recunoaşte că această speranţă poate fi falsă: adaptaţi-vă pentru o lungă convieţuire cu noul virus, spun experţii de acolo. Mai ales când aveţi situaţia sub control, nu încetaţi să testaţi, să izolaţi, să anchetaţi, să trataţi…

Dacă ar fi avut pregătire de epidemiolog, comandantul acţiunii ar fi putut pricepe, la noi, cu capul lui, această necesitate de adaptare durabilă.

Am greşit grav că nu am avut epidemiologi cu autoritate alături de urgentologi. Cazul Cercel rămâne un punct cardinal în modul nostru de a greşi.

Acum, chiar acum, greşim negândind un plan de adaptare a sistemului nostru medical la cele necesare pentru a ţine situaţia sub control şi în 2021, şi în 2022 etc. Nu suntem capabili să înţelegem că noul nostru contemporan, SARS-CoV 2, e un terorist cu viaţă lungă şi mutaţii care necesită ipotetice vaccinuri noi?

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 3
Ioan Buduca 1112 Articole
Author

5 Comentarii

  1. Domnule Ioan Buduca ziceți: “Un urgentolog cu pregătire de anestezist, doctorul Raed Arafat, nu a înţeles şi încă nu înţelege că soluţia problemei cu care ne confruntăm ţine de…”. Doctorul urgentolog Raed Arafat a înteles în anii 90 dezastrul de la Salvare și secțiile de urgență, cum din cauza lisei echipamentelor și a unor protocoale se moare și instruire specifică cu zile. Și a început cu SMURDUL ÎN Târgu Mureș unde cu bani inclusiv din colectă publică dotat spitalul cu Ambulanțe cu aparatură de resuscitare, aparatură de descarcerare, elicopter și a schimbat organizare și dotatrea secției de urgență. A organizat cursuri de instruire a personalului de securitatea muncii din instituțiile din Ardeal, le-a convins pe cei din intreprinderi cu risc de accidentare să se doteze cu manechine de învățat resuscitare etc… Și a reușit pornind de la Zero să extindă modernizarea “Salvării” și secției de Urgență la nilelul întregii Românii cu dotări și organizare cum puține țări din lume au. Și este un luptător convins al ideii că sănătate nu este o afacere privată, hienele din pândesc momentul să pună mâna pe dotările speciale existente, ci o datoria statului în care trăiești și cotizezi. Ce să mai spunem, că ce noroc pe noi că un critic literar absolvent al facultății de filologie înțelege sistemul sanitar și dă soluții?

  2. fascism medical mengele. testati? ce ? daca chiar testele pawpaw ne infecteaza cu „ceva”? in UK deja a fost un asemenea scandal. chiar nu mai ganditi? aveti incredere in sistemul; fascist oms: testati, testati testati, in fapt inseamna: infectato, infectati, infectati! a facut cineva vreu test de „steriliatte” a acestor teste? daca „contaminarea” cu „ceva” vine chiar de la „ei”? #GANDESTE CU MINTEA TA! DREPTUL LA INTEGRITATE FIZICA SI DREPTUL DE A FI „TRATAT” CU FORTA SI „INTERNAT” ESTE UN DREPT FUNDAMENTAL CARE NU POATE FI INCALCAT DE NICI O PLANDEMIE! ROMANIA TREZESTE-TE!

  3. Aiurea! Sistemul exista si functiona de mult in Europa. Arafat doar l-a copiat bucata cu bucata, nu a produs nimic original. Autorul totusi este elegant cand il numeste urgentolog, in realitate omul a fost initial un sef de autobaza de ambulante iar in prezent nu pare sa fi progresat prea mult. Arafat este alt produs umflat expirat ‘made’ A3. Cu pandemia si-a dovedit incompetenta medicala la modul general.

  4. Care sistem social ar trebui pregătit pentru o luptă de decenii? Cel al administraţiei? Al spitalelor 3D de la TV, existente doar virtual? Al revoluţiei ministrului Victor Costache pentru finanţarea publică a afacerilor private? Aici consemnăm eşecuri totale. Ar fi fost de bun simţ ca sănătatea publică, alături de educaţie, să fie un pilon al societăţii. Cu recunoaşterea aferentă. Trist şi periculos că nu s-a întâmplat. Zeci de mii de medici români sunt răspândiţi în întreaga Europă. Lăudabil pentru şcoala română de medicină. E dreptul lor de a căuta atât realizarea profesională, cât şi un venit mai bun, într-o societate aşezată. Ce perspectivă li s-a dat aici? Ce recunoaştere socială? Exceptând publicitatea gratuită de a defila prin faţa unor procurori cu cătuşe la mâini…
    Raed Arafat, un străin, a realizat în patria lui de adopţie ceea ce autohtonii n-au fost în stare: A clădit de la zero un sub-sistem. Cu două merite incontestabile: SMURD este public şi – culmea – funcţionează. E nesemnificativ dacă a fost copiat sau nu. Aşa că rămân şi azi valabile versurile lui Tudor Arghezi:
    Zice unul: „Dragul meu, / Aşa cui făceam si eu, / Poate chiar mai dichisit, / Însa, vezi, nu m-am gândit…
    A cere SMURD să facă totul e o inepţie. N-au competenţa nici pentru politica de sănătate publică, nici pentru managementul spitalelor, nici tratamente medicale, nici pentru recuperare şi nici pentru legiferare.
    Când celelalte componente ale sistemul de sănătate publică vor funcţiona măcar ca SMURD, atunci detractorii lui pot deschide pliscul. Până atunci să facă bine să tacă. Deocamdată cazurile de la 112 sunt preluate de SMURD nu de clănţăii fără de minte care se trezesc vorbind.

  5. ba da,intelegem tovarase Buduca-terorismul medical,sanitar !
    de „viata lunga” ca ii dati si varsta in viitor, sa va „traiasca”1

    asa a fost cu ebola,cu boala vacii enbune, cu tantarul zica si sida…poate ca aveti dreptate, toate se aduna, OMS care va este icoana si adorare nu a rezolvat nimic vreun vaccin intre timp;
    si atunci va faceti datoria -fapt care ma mira nespus-chiar asa orbete sunteti- strigati pt.neadormirea panicii,alarmei…
    pana si prea cinstitul Cercel tace milc,dar continuati sa il tamaiati;
    poate este vreun erou uitat pe undeva si il repuneti pe soclu;
    cine il opreste pe erou sa faca sacrificii supreme si sa realzieze ceea ce ziceti ?

    cine va plateste, domne,sa intretineti isteria covidista-penelista?!
    o criza sanitara la pamant administrata a devenit partener politic contra dr.si libertatilor la noi?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.