TNRS, sold out în Bucureşti, cu spectacolul „Perfect compus”

Teatrul Naţional „Radu Stanca” a prezentat aseară, în Bucureşti, la ARCUB, Sala Mare, cea de-a treia reprezentaţie cu „Perfect compus” de Alexandra Badea, din cadrul turneului naţional „Manifest pentru dialog„, susţinut de BRD Groupe Societe Generale. Spectacolul s-a jucat cu casa închisă.

Alexandra Badea, una dintre cele mai importante voci regizorale şi artistice ale Franţei, laureată a Marelui Premiu pentru Literatură Dramatică şi Cavaler al Artelor şi Literelor în Franţa, va participa la spectacolul din Bucureşti şi la discuţiile cu publicul care vor urma după reprezentaţie. În Bucureşti, discuţiile cu publicul vor fi moderate de jurnalistul Cătălin Ştefănescu.
Turneul naţional „Manifest pentru dialog” a debutat în data de 4 februarie 2019 la Arad, a continuat la Timişoara, pe 6 februarie când s-a jucat cu casa închisă şi va continua până în data 21 februarie 2019, în alte oraşe mari din România: Galaţi (15 februarie), Brăila (16 februarie), Râmnicu Vâlcea (20 februarie) şi Sibiu (21 februarie – sold out).
„Perfect compus” este primul spectacol montat de Alexandra Badea în România, după o pauză de opt ani în care nu a colaborat cu niciun teatru românesc.


Născută în anul 1980 în România, în prezent stabilită în Franţa, Alexandra Badea este scriitoare, dramaturg şi regizoare de teatru şi de film. A scris peste cincisprezece piese de teatru, două romane şi mai multe scenarii de film. Este absolventă a Universităţii Naţionale de Artă Teatrală şi Cinematografică „Ion Luca Caragiale” Bucureşti, specializarea regie de teatru, şi a unui program de master în Studii Teatrale la Sorbona. Majoritatea textelor sale sunt publicate la editura L’Arche, Paris, adaptate pentru Radio France Culture, traduse şi jucate în mai multe limbi străine. Primul său roman a fost adaptat şi prezentat la Festivalul de la Avignon în 2013, în regia lui Frederic Fisbach.
Pe lângă montările proprii, piesele ei au fost regizate de Cyril Teste, Matthieu Roy, Jacques Nichet, Jonathan Michel, Anne Theron, Frederic Fisbach şi alţii. În Franţa, Alexandra Badea este laureată a Marelui Premiu pentru Literatură Dramatică, în anul 2013 (Grand Prix de la Litterature Dramatique 2013) şi este totodată Cavaler al Artelor şi Literelor (Chevalier des Arts et des Lettres). Spectacolul „Perfect compus”, produs de Teatrul Naţional „Radu Stanca” Sibiu în parteneriat cu Departamentul de Artă Teatrală din cadrul Universităţii „Lucian Blaga” din Sibiu, este primul spectacol montat în România, după o pauză de opt ani în care nu a colaborat cu niciun teatru românesc.


„Perfect compus este un text despre urmele pe care le lasă istoria în noi, despre ura şi laşitatea anilor ’40, despre teroarea anilor ’50, despre frica anilor de după, despre colaboratori şi, mai ales, despre cei care au rezistat. Despre cum o familie traversează aceste perioade, despre cum contextul politic distruge iubirea, despre cum într-o familie se sacrifică întotdeauna fetele pentru a proteja viitorul băieţilor, despre cum generaţii de-a rândul îşi transmit aceleaşi scheme de gândire, şi mai ales, despre cum generaţia de azi are curajul şi forţa de a se uita în urmă şi a face curat.” , spune Alexandra Badea, regizor şi dramaturg
Spectacolul „Perfect compus” îi are în distribuţie pe Ioana Cosma, Ali Deac, Iustinian Turcu, Gabriela Pîrliţeanu, Fabiola Petri, Alexandru Malaicu, Oana Marin, Ştefan Tunsoiu, Alin Turcu, Emmanuel Antonescu / Cristian Timbuş. Conceptul scenografic al spectacolului este realizat de Alexandra Badea, costumele şi decorul de Ana Ienaşcu iar muzica este creaţia originală a lui Claudiu Urse.

Departamentul de Artă Teatrală Sibiu, una dintre cele mai active şcoli de teatru din România


Departamentul de Artă Teatrală din Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu a fost înfiinţat în anul 1997, când a debutat şi parteneriatul activ dintre comunitatea artistică şi cea universitară. Încă de atunci, colaborarea dintre cele două comunităţi a dus la crearea unui context pozitiv pentru toate părţile implicate în fenomenul teatral sibian, dar mai ales pentru studenţii departamentului. Prin Departamentul de Artă Teatrală, Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu a devenit un partener de tradiţie al Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu, al Teatrului Naţional „Radu Stanca” Sibiu şi al Bursei de Spectacole – o importantă platformă pentru dialog artistic.
Cele trei specializări ale Departamentului de Artă Teatrală (Actorie, Teatrologie – Management Cultural şi Coregrafie) au un rol foarte important în comunitatea academică sibiană, principiul fundamental al activităţilor didactice şi de creaţie artistică fiind interacţiunea directă a studenţilor celor două linii de studiu, sub coordonarea cadrelor didactice. În acest context, proiectele iniţiate şi dezvoltate de către studenţii-actori beneficiază de sprijinul calificat al teatrologilor şi al managerilor culturali. Proiectele artistice ale departamentului sunt prezentate publicului local şi internaţional în Studioul de Teatru al Centrului de Cercetări Avansate în Domeniul Artelor Spectacolului (CAVAS).


Studenţii Departamentului de Artă Teatrală se bucură de şansa unică de a colabora cu unii dintre cei mai importanţi specialişti în artele spectacolului şi management cultural din România, dar şi din lume: Silviu Purcărete, George Banu, Noel Witts, Mike Phillips, Jonathan Mills, Catherine Naugrette, Spencer Golub, Constantin Chiriac, Marian Râlea, Cristian Radu etc. De asemenea, studenţii noştri joacă şi produc spectacole care au participat şi au fost distinse cu premii la unele dintre cele mai importante festivaluri de teatru studenţesc din Europa şi din lume: „Femeia ca un câmp de luptă în războiul din Bosnia” (Cel mai bun spectacol la Festivalul Istropolitana, în 2012), „Visul unei nopţi de vară”, „Priveşte înapoi cu mânie”, „Balul burlacilor”, „Aforisme pentru un actor tânăr”, „Profesorul de franceză”, „Romeo şi Julieta” (Festivalul Internaţional Shakespeare, Essen, 2013; Festivalul Teatralny Kufar, Minsk, 2014 şi Festivalul Riverside Left din Moscova, 2015), „Omul cel bun din Sîciuan”, „ZBANG – A Musical ABBA Fantasy”, „Antisocial”, „Iubirea la oameni”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.