Toader: Guvernul autorizează publicarea raportului GRECO  

tudorel toader propunere DNA

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a precizat miercuri că guvernul este cel care autorizează publicarea raportului GRECO și nu ministerul pe care îl conduce, acesta subliniind că a semnat memorandumul prin care solicita autorizarea pentru acestei acțiuni.

„Guvernul și nu ministrul Justiției, autorizează publicarea Raportului GRECO! În cadrul reuniunii plenare din perioada 19 – 23 martie 2018, GRECO a adoptat Raportul ad-hoc privind România, în temeiul procedurii prevăzute de Regula 34 din Regulile de procedura ale GRECO. Aceasta a avut ca temă modificările aduse legilor justiției. Autoritățile române au primit raportul în data de 28 martie 2018, acesta urmând a fi tradus în limba română și înaintat Guvernului pentru a autoriza publicarea. Potrivit Regulilor 34 par. 3 și 35 din Regulile de Procedură ale GRECO, informațiile conținute în rapoarte sunt confidențiale, până la data publicării. Precizăm faptul că, până în prezent, a fost autorizată publicarea tuturor rapoartelor de evaluare și de conformitate adoptate de GRECO cu privire la România. În acest context, am semnat Memorandumul adresat Guvernului prin care se solicită autorizarea publicării raportului”, a precizat ministrul Justiției, Tudorel Toader, pe Facebook.

Explicațiile vin după ce Grupul de State împotriva Corupţiei (GRECO), un organism al Consiliului Europei, a adoptat un nou raport privind reformele justiției din România, în cadrul reuniunii plenare din 19-23 martie, și îndeamnă autoritățile române să autorizeze cât mai rapid publicarea raportului.

GRECO anunță că președintele instituției a primit instrucțiuni să informeze autoritățile române cu privire la concluziile raportului (Greco-AdHocRep(2018)2), iar șeful delegației României este chemat să prezinte, la următoarea reuniune plenară GRECO (18-22 iunie 2018), o informare scrisă privind situația reformelor justiției, se arată într-un comunicat pe site-ul instituției europene.

Totodată, GRECO invită autoritățile să autorizeze, cât mai curând posibil, publicarea raportului adoptat recent. O delegație a Grupului Statelor împotriva Corupţiei (GRECO) a vizitat România în perioada 21-22 februarie.

Într-un raport adoptat în decembrie 2017, GRECO a determinat că performanţele curente ale României în ceea ce priveşte implementarea recomandărilor sale în domeniul prevenirii corupţiei în rândul membrilor Parlamentului, judecătorilor şi procurorilor sunt „în general nesatisfăcătoare”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Julieta Tarnovan 4245 Articole
Author

5 Comentarii

  1. Sigura preocupare alde psd a fost justiția și DNA-ul. Mor oamenii în spitale pentru ca nu pot fi tratați, mor oameni pentru ca nu avem autostrăzi, iar guvernul moare de grija pușcăriașilor. Huoooo PSD.

    • NU de „grija puscariasilor”, ci de GRIJA ca Dragnea si Taricenau sa nu ajunga la Jilava!

  2. Dupa SUA, iata ca suntem colonie si a acestui GRECO. Mai, poimanie, se mai infiinteaza o asociatie a lesbianelor si ne dau si alea dispozitii. Asta pt ca INTOTDEAUNA se vor gasi niste romani limbisti care sa arunce cu laturi pe tot ce se face in tara asta si sa linga partile dorsale ale oricarei asociatii externe. Astia precis au avut parinti comsomolisti! Si precis au votat Constitutia Romaniei dar nici nu i-a interesat ce scrie acolo si nici nu-i intereseaza respectarea ei.

    • daca nu stiai iti zic eu: nu mai suntem in tratatul dela varsovia, nici in caer, ci suntem in ue si nato. de buna voie si nesiliti de nimeni.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.