Toni Neacşu: Va urma un val de plângeri similare 

Avocatul Toni Neacşu precizează că, după sesizarea agenţiei de presă MEDIAFAX, va urma un val de plângeri similare din partea tuturor celor care au suspiciuni privind implicarea SRI în dosare. Potrivit acestuia, lucrul cel mai important în acest moment este sesizarea Curţii Constituţionale de către Parlament.

„Dacă se va dovedi că acest Protocol a fost aplicat – cu echipe mixte, planuri de acţiune şi probe obţinute în comun – pentru dosare în care s-au dat în cele din urmă condamnări penale, atunci înseamnă că cel puţin din 2009 încoace am avut o justiţie de tip NKVD. Nu există alt precedent în lumea civilizată în care justiţia să fie astfel subordonată serviciilor secrete. Suntem un stat de drept eşuat, jalnic, ruşinos şi nu contează câţi dintre noi am ştiut sau nu asta, este suficient că s-a putut întâmpla aşa. Este un faliment al instituţiilor, al regulilor şi al mecanismelor de control şi autocontrol, dar şi al tuturor celor care am deţinut funcţii publice în stat şi chiar al întregii clase politice. Pentru cine mai avea îndoieli privind enormitatea pentru statul de drept a unor astfel de colaborări sulfuroase între procurori şi SRI, păcălit de aspectul aparent tehnic al documentului, deja judecăţile aspre din spaţiul public au avut timp să fie înţelese de toţi. O spun asociaţiile profesionale ale judecătorilor (UNJR şi AMR), specialiştii în drept, iar astăzi şi Daniel Morar, fostul procuror şef DNA şi judecător la CCR”, a scris, pe Facebook, avocatul Toni Neacşu.

Fostul membru al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) aduce aminte că primul care a vorbit de nelegalitatea protocololui a fost chiar Procurorul General, „chiar dacă apoi şi-a înghiţit vorbele” şi avertizează că vor mai urma astfel de sesizări.

„Sunt convins că în afară de această plângere penală va urma un val de plângeri similare. Practic toţi cei trecuţi prin justiţie în ultimii ani şi care au suspiciuni privind implicarea SRI vor face plângeri penale similare. Revizuirile hotărârilor penale nu vin singure, ci doar dacă se constată că s-au săvârşit infracţiuni în legătură cu acele dosare. Prezentarea judecătorilor a unor probe obţinute în mod nelegal este o altfel de infracţiune”, mai scrie avocatul.

Cel mai important lucru este însă, în opinia acestuia, sesizarea Curţii Constituţionale.

„Mai cred că cel mai important este că Parlamentul să sesizeze de urgenţă Curtea Constituţională cu un conflict juridic de natură constituţională creat de CSAT care şi-a arogat, prin hotărârile pe care le-a dat, competenţe legislative. CSAT este organ al administraţiei publice centrale ( art. 119 din Constituţie) şi nu are niciun fel de atribuţie constituţională sau legală de a asimila faptelor care aduc atingere securităţii naţionale din Legea nr. 51/1991 alte fapte sau infracţiuni, decât cele care sunt expres trecute acolo. CSAT a funcţionat ca un Parlament din umbră, ascuns, secret. Asimilarea, prin hotărâri secrete, a infracţiunilor de evaziune fiscală, de corupţie precum şi a oricăror altora similare faptelor care aduc atingere securităţii este un abuz incalificabil de statutul sau constituţional”, potrivit sursei citate.

Toni Neacşu transmite că la Curtea Constitutitionala trebuie să ajungă toate hotărârile CSAT începând cu cea din 2004 prin care, „substituindu-se legiuitorului, s-a creat Autoritatea naţională de interceptări în cadrul SRI” şi continuând cu Hotărârea 17/2005 prin care infracţiunile de corupţie au fost date în portofoliul SRI, subliniind faptul că toate hotărârile Consiliului Suprem de Apărare a Ţării invocate în preambulul Protocolului PICCJ-SRI trebuiesc analizate din perspectiva acestui conflict juridic de natură constituţională.

„Comisia SRI sau poate o comisie specială va putea lua urma tuturor documentelor, activităţilor şi persoanelor implicate din partea SRI în derularea concretă a Protocolului. Sunt convins că există toate urmele scriptice ale acestor activităţi, chiar Protocolul le cerea într-un mod aproape militarizat. Fiecare dosar penal – cu excepţia celor privind securitatea naţională şi cele privind criminalitatea organizată şi transfrontalieră, unde au competenţe legale – în care SRI-ul a fost implicat în numele acestui Protocol va trebui identificat. Tot comisia SRI ar trebui apoi să informeze individual persoanele care au făcut obiectul acestui Protocol, pentru că acestea să-şi apere drepturile în justiţie”, mai scrie avocatul.

Toni Neacşu spune că membrii CSM, care de altfel au şi fost sesizaţi, trebuie să stabilească în ce măsură echipele mixte şi cooperarea strânsă prin planuri de acţiune comună procurori-SRI au adus atingere independenţei justiţiei.

„Desigur, sunt convins că Inspecţia Judiciară va fi asaltată de plângeri punctuale împotriva unor procurori în legătură cu care există suspiciuni că au efectuat urmăriri penale de tipul celor descrise în protocol. Cam asta cred că se va întâmpla. Personal cea mai importantă mi se pare sesizarea CCR. Statul de drept trebuie să aibe el însuşi resurse pentru a regla aceste excese”, concluzionează fostul membru CSM.

Reacţia acestuia vine după ce MEDIAFAX SA a transmis Procurorului General sesizarea în legătură cu posibile infracţiuni comise prin semnarea şi punerea în aplicare a Protocolului SRI- Parchetul ÎCCJ, cu următoarele suspiciuni: uzurparea funcţiei, abuz în serviciu, compromiterea intereselor justiţiei, delapidare, deturnare de fonduri.

Documentul îi cere totodată lui Augustin Lazar să dispună desecretizarea şi cercetare celorlalte protocoale semnate de către Serviciul Român de Informaţii cu alte instituţii ale statului şi aducerea lor la cunoştinţa publicului.

Sesizarea MEDIAFAX SA urmează să fie transmisă Consiliului Superior al Magistraturii, Ministrului Justiţiei, Avocatului Poporului, Preşedinţiei, Preşedintelui Camerei Deputatilor, Preşedintelui Senatului, Comisiilor judice ale Senatului si Camerei Deputatilor, Comisiilor de abuzuri a Senatului şi Camerei Deputaţilor, Comisiilor parlamentare de control al SRI.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Julieta Tarnovan 4245 Articole
Author

3 Comentarii

  1. E clar ca toti cei implicati in protocoale si in executarea ordinelor oneroase in consecinta acestor protocoale incearca acum sa divulge cu bucata si sa se discuple,chiar sa se si victimizeze, ei au afla tarziu, ei niciodata, ei nu… Raman tot fraierii, buni de plata daunelor..

    • Ar trebui sa existe un moment ZERO…Inalta Curte TREBUIE investita cu un dosar de recurs in interesul legii… Iar toate dosarele instrumentate ilegal si abuziv din 2009 sa fie anulate…Odata cu intrarea in vigoare a raspunderii magistratilor TOTI cei care au aprobat in CSAT aceea strategie si pe cale consecinta si TOATE protocoalele in afara legii sa fie trimisi in judecata pt constituirea unu grup infractional menit sa distruga ordinea constitutionala…Dar pt asta e nevoie de curaj si de independenta in luarea unor astfel de decizii…Avem asemenea calitati!? Ma tem ca nu…iar kwi tace…

  2. De ce nu cer Parlamentul si Guvernul publicarea tuturor protocoalelor ?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.