Topul scumpirilor care ne ustură

Ceapa, uleiul de floarea-soarelui, zahărul alb, untul şi laptele (UHT) sunt produsele care s-au scumpit cel mai mult în acest an, arată o analiză a ZF făcută pe baza datelor de la Consiliul Concurenţei.

Mai exact, între martie 2022 (luna în care a început războiul ruso-ucrainean, iar inflaţia a început să galopeze) şi august 2022, preţurile la aceste articole ce se găsesc aproape mereu în coşul de cumpărături al românilor au crescut cu rate cuprinse între 14,4 şi 22,9%.

Pentru această analiză, au fost studiate preţurile şi evoluţiile la circa 20 de produse alimentare, cele care se găsesc în mod uzual în coşul de consum. Preţurile sunt calculate ca o medie per categoria de produs menţio­nată şi sunt analizate doar preţurile din co­mer­ţul modern, sector ce numără peste 4.000 de supermarketuri, hipermar­keturi, ma­gazine de proximitate modernă şi discount.

„Consiliul Concurenţei monitorizează constant evoluţia preţurilor la produsele alimentare, în special pentru cele de bază, care fac parte din coşul de consum. De la începutul pandemiei de coronavirus, autoritatea a cerut periodic companiilor date pentru diferite produse de bază, pentru a identifica eventualele înţelegeri între firme pentru a creşte artificial preţurile“, spun reprezentanţii Consiliului Concurenţei.

Un coş de cumpărături ce cuprinde unele dintre principalele alimente consumate în mod constant de români costa, în medie, în august 2022, în marile reţele de supermarketuri, hipermarketuri şi discount, 170 de lei. Preţul este cu 9,2% mai mare decât în martie 2022, prima lună ce a marcat începutul războiului ruso-ucrainean şi totodată galopul preţurilor. Faţă de martie 2020, începutul pandemiei şi perioada considerată de mulţi drept cea cu cele mai mici preţuri, valoarea coşului mediu a crescut cu aproape 20%.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

9 Comentarii

  1. Pentru Zelensky si planurile lui biden si nuland si soros eu zic ca merita sa ne scada nivelul de trai!! Si era sa uit si ca sa se oftice Putin…ca… nu mai da gaze si petrol Europei si le vinde de cateva ori mai scump Chinei, Indiei, Turciei!

  2. E doar începutul. Gândacii de bucătărie vor fi trufandale, iar câinii comunitari la tavă, subiect de cină romantică…?
    Slavă, bre !

  3. Ati uitat ca de vreo 3 toamne si ierni cartofii si ceapa au depasit 4,00-4,50 lei/kg? Fasolea uscata era 8,50-9,00 lei/kg? Painea era cu 1-2-3 lei mai scumpa in fiecare an? Guvernul e dator cu cifra inflationista pentru salariati si pensionari exact cu procentul de nesimtire carat de oricare politician in frunte cu plavanul, inflatia e peste 20% adunat pentru anii anteriori, mai adaugam si cresterea anuala conform legii, si, astia ar trebui sa ajunga direct la bulau pentru nerespectarea legislatiei tarii! Dar cine sa ii agate daca hustitioia are ocupate mentala cu speciala lunara grasa, mai bine nani in confort.

  4. Ne-a dat la temelie americanu bre..Noi cu scumpirile,fara gaze,fara petrol,ei cu gargara politruca si ,,donari,,de armament si banet la ucrain.Bre,unde e ,,solidaritatea,,comuna ? Apei ce ? Unii cu caimacul si altii nimic ? Ciuci bre.Ciuci.E clar cristal ca ,,aliantele,,sunt pentru catei,dulaii i-au totul la macelarie.Mari hahalere bre.Mari.

  5. Autoruleeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee , razbelul sau ce o fi in hucraina , a inceput in FEBRUARIE .

  6. Liberalizarea lui Popescu Werner Orban Rareș ori ncare au îmbogățit firmele galbejite că tinamr , noi suntem producători de aprox 80 la suta din necesar, nu are treabă războiul cum spun fanaticii galvejiti și e doar corupția și incompetenta PNL, cum există și cu Tâmpeanu , sluga de la justiție etc

  7. Aparent este asa, insa in realitate scumpirile care ii afecteaza pe cumparatori cel mai mult sunt cele ale produselor cu preturi mari. Daca pretul unui kg al unui produs costa 1 leu si creste la 3 lei, scumpirea este de 2 lei. Daca pretul unui kg dintr-un alt produs costa 20 lei si dupa scumpiri ajunge sa coste 35-45 de lei, atunci scumpirea este de 15- 20 de lei si nu mai este de neglijat( de ex la branza sau peste). Iarasi, la fel ca in cazul maririlor de salarii in procente, calculele in procente nu sunt relevante, induc in eroare, fiindca diferentele de pret rezultate in urma scumpirilor sunt mult mai mari in cazul produselor cu preturi mari.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.