Transgaz a cumpărat gaze de 53 mil. € de la MET Romania Energy

Monopolul transportului de gaze din România Transgaz a încheiat cu MET Romania Energy un contract de 262 de milioane lei, fără TVA și accize, pentru achiziția a 1.000.000 de mwH (1 TWh) gaze, potrivit unui anunț remis bursei. Gazele vor fi livrate timp de 1 an, între 1 martie 2022 și 28 februarie 2023. Contractul a fost încheiat în urma unei licitații derulate pe Bursa Română de Mărfuri.

Volumul de gaz achiziționat pentru consum tehnologic de operatorul de sistem pentru anul viitor reprezintă un nou record istoric. Explicația este că, în ultimii ani, au fost puse în funcțiune mai multe stații de comprimare, 3 numai pe traseul gazoductului BRUA 1: Podișor, Bibești și Jupa, care au crescut volumul gazelor utilizate intern de Transgaz. Alte stații de comprimare în care este utilizat gaz din consumul propriu al companiei sunt cele de la Onești, Siliștea și Șinca, iar recent au devenit funcționale alte 2 stații, una la Gherăiești și o a doua la Onești.

MET Romania Energy este un trader de energie și gaze care activează în țara noastră de mai mult de un deceniu. Are sediul central în Elveția, dar a fost înființat, la mijlocul anilor 2.000, în Ungaria. Compania se concentrează pe vânzarea și cumpărarea de energie, gaze și produse energetice în țările Europei Centrale și de Est.

 

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Mihai Soare 1072 Articole
Author

6 Comentarii

  1. 0,262 lei pe kwh este un pret bun care ajunge, din pix, la 0,888 pe factura clientului final, adica de 3,4x mai mare. Tuasu general de dreapta zice ca-i joc de piata, nu specula ordinara. Parchetarii se fac ca ninge, in Elvetia, la ski, sa nu supere ambasadele Germaniei, Frantei, Italiei si Cehiei. Continuati este comanda preferata in armata.

  2. Vorba „să vinzi pielea ursului din pădure” se potrivește de minune la acest gheșeft. Cum să cumperi de la cine n-are? Iar mulți dintre români se apără de închipuitul omicron…dacă nu-s demodat cu ultima variantă.
    Încă ceva, oare nu mUE impune separarea Producător, Transportator, Furnizor? (vezi nedeschiderea NothStream2 că Gazpromu nu se împarte) Transgaz e cu țevile, transportator.
    Orice ghidușie și minciună pt a acoperii, cred ei, matrapazlîcul cu scumpitul din pix a energiei și, aceasta-i de fapt ținta, a sărăcirii noastre.

  3. Cand vine un … euforic (da? e bine asa ?) precum L. Orban (a nu se confunda cumva cu V. Orban !!) si da hotarare ca nu mai ai voie sa stochezi propriul tau gaz (??????), normal ca apar tot felul de austro-ungari sa ne vanda gazul nostru :):):):):)
    In prezent, Engie ma factureaza cu 0,18173 lei/kwh (fara tva); domn general, tragem teava de la aragazul meu si va vand si eu gaz la 0,262 lei/kwh (fara tva, normal). Deal ?

  4. Noul pret oferit de intreprinderea de stat francez incepea cu 0,7…., cu 5 zecinale ca la aur. (vezi ANRE)

  5. @Miesile – societatea romana e inca putin divizata de subiectul pretului energiei pentru ca vreo jumatate au contracte incheiate in primavara-vara lui 2021. La anul cand n-o sa mai gaseasca oferte sub 350ron/Mwh o sa inceapa si ei sa inteleaga cum sta treaba, poate o sa inteleaga si mai devreme cand o sa explodeze preturile la bunuri.

  6. OBSERVATI SARLATANIA?
    Transgaz a cunmparat de la MET-,,Romania”, companie infiintata in Ungaria si cu sediul in Elvetia.
    MET cumpara gaze din tarile est-europene (cate tari central si est-europene au gaze?).
    Cu alte cuvinte MET cumpara gaze romanesti pe care le vide apoi tot romanilor prin Transgaz. V-ati prins de ce ungurii sunt atat de interesati de gazele din Marea Neagra?
    Este aceeasi procedura ca si cu granele romanesti sau porumbul romaneasc pe catre ungurii ni-l vand sub forma de faina, aluat congelat, sau malai ,,Kukorica”. La fel si cu lemnul romanesc pe care ungurii il transforma in celuloza si ni-l revand sub forma de hartie si manuale unguresti in care scrie ca Transilvania este pamant unguresc.
    Astea da afaceri!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.