Transgaz și UPG Ploiești vor lucra la producerea și stocarea de hidrogen

Monopolul transportului de gaz din România, Transgaz, și Universitatea de Petrol și Gaze din Ploiești colaborează într-un proiect care urmărește creșterea utilizării gazului cu un conținut sporit de hidrogen – H2, pentru diminuarea efectelor poluante, a spus Florinel Dinu, rector UPG, pentru energyindustryreview.com. „UPG este implicată într-un proiect finanțat din fonduri europene care presupune construcția și echiparea unor laboratoare pentru obținerea hidrogenului prin diverse tehnologii moderne. Separat, vom lucra cu Transgaz pentru a găsi metodele optime de  injectare a acestuia acestuia în conductele de gaze„, a spus Dinu.
Hidrogenul verde se poate folosi în transport, pentru traficul greu, pentru transportul maritim, pentru legătura dintre reţelele de gaz şi electricitate, pentru industria siderurgică, metalurgică şi chimică, a arătat Tudor Constantinescu, consilier principal al Directorului General pentru Energie, Comisia Europeană. El a precizat că este important să fie identificate proiecte viabile, mari, în care să fie implicaţi toţi actorii industriali, deoarece piaţa este în creştere şi există multe oportunităţi care pot fi valorificate.
Tudor Constantinescu a mai spus: „În acest moment, hidrogenul reprezintă mai puţin de 1% din mixul energetic, iar majoritatea este utilizat pentru producerea de îngrăşăminte decât pentru energie. Din procentul de 1%, doar 4% reprezintă hidrogen verde regenerat. În 2030, 55% din energie trebuie sa fie din surse regenerabile. Dacă ne uităm spre 2050, vom vedea că ponderea va creşte, dar va rămâne 40% din consumul final de energie care va fi sub formă de gaze sau combustibili lichizi care vor trebui şi ei decarbonaţi”.
El a arătat că în anul 2050, capacitatea de producţie a energiei verzi în Uniunea Europeană va creşte de la 1000 GW cât este în prezent, la 2800 GW. Comisia Europeană are în plan ca 2,6 milioane de vehicule să circule pe bază de hidrogen, până în anul 2030.
Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 3
Mihai Soare 1084 Articole
Author

11 Comentarii

  1. Poate-mi scapă ceva, dar la prima vedere sînt, cum e de așteptat la tot ce vine de la puterea care-o fi, sînt baiuri cu hidrogenul zis verde.
    Sînt trei metode de scoatere a H2 din resturi biologice:(1) fotofermentație, (2) fermentație și (3) pilă de combustie microbiană.
    1. C6H12O6+H2O=6CO2+12H2
    2. C6H12O6+H2O=2CH3CO2H+2C02+4H2
    3. ceva curent și CO2.
    Așadar, acest dioxid de carbon este bun, verde, nu ca cel de la termocentrale? Iar eficiența, cred, este de toată jena.
    Iar ne iau de proști. Totuși, cu internetu, oamenii văd multe matrapazlîcuri. Este prima oară-n istorie, de cînd lumea a încăput pe mâna cîtorva, cînd oamenii s-ar putea trezii.

  2. Dioxidul de carbon e „bun” dacă e capturat undeva.
    Că dacă e eliberat în atmosferă e la fel de verde ca orice alt dioxid de carbon.
    Toată povestea asta cu hidrogen verde, e verde pe dinafară. La fel de verde ca certificatele verzi se tranzacționează pe mulți dolari. Sau bitcoini, care la fel sunt foarte verzi.

  3. CO2 nu-i nici verde, nici albastru si nici de alta culoare. Este ca orice CO2 care rezulta dintr-o ardere, din procese de fermentatie si alte procese chimice. Cand ajung in stratosfera, nu le mai intreaba nimeni pe O-C-O cine le-a fatat. Efectul este acelasi: de sera.

  4. sursa eco de hidrogen e electroliza apei..desi fiind vorba de Transgaz s-ar putea sa aiba in vedere reformarea catalica a gazului metan, care produce mult CO2.

  5. dna Codoi,
    „La presiune atmosferica si temperatura normala (+15˚C) dioxidul de carbon (CO2) are densitatea 1,87 kg/m3 si este de aproximativ 1,5 ori mai greu decat aerul.”
    Așadar, cum ajunge sus în stratosferă?

  6. Ceva pute a afacere tot pe buzunarul consumatorului, identic cu certificatele verzi. Stiu din tarile civilizate, ca, prin procesul de topire a deseurilor naturale: legume, plante si tot ce consuma cetateanul, acea compozitie lichefiata, este folosita in perioada friguroasa la mijloacele de transport in comun si cablu pe munte! Aici nu e vorba de hidrogen, e o substanta lichefiata care la incalzirea motorului se lichidizeaza.

  7. @Calin: ai perfecta dreptate. Problema e energia pentru vehicolele autonome (absoluta majoritate a vehicolelor) care necesita stocarea energiei la bord. Hidrogenul si amoniacul, propuse ca alternative la combustibilii fosili, derivati din petrol, caci de carbune nu se mai aude aproape deloc, se produc tot din materii prime fosile prin procese complexe care la rindul lor produc derivati nocivi. Acesti combustibili alternativi necesita instalatii de stocare complicate si au o putere calorica inferioara produselor petroliere. In consecinta, zisa energie verde este, in cel mai bun caz, o solutie de nisa, cu aplicatii extrem de limitate. Fiind subventionata de stat, economic, este doar o furatura de caciula.

  8. Pai eu stiam ca hidrogenul se poate obtine , relativ usor , prin disocierea moleculei de apa prin folosirea curentului continu! Se obtin , elegant doua parti hidrogen si o parte oxigen ! Desigur , totul cu consum de energie electrica ! Nu este insa un procedeu rentabil , dar daca ne gandim la protectia mediului, poate sa merite !

  9. Rentabil este sa faca hidrogen din gazul lor, CH4, rezulta mult co2.
    Electroliza cu electricitate din surse regenerabile se poate folosi, dar se merge pe pierdere(mai bine vand curentul), pentru ca hidrogenul facut din metan este cu mult mai ieftin deocamdata.
    Sunt ceva sperante cu ultimele descoperiri,; nanotuburi din carbon, grafen, membrane din polimeri, …, electroliza din vapori la temperaturi ridicate, sa extraga hidrogenul din apa si sa elimine oxigen.
    Cred ca mai important este felul in care este inteleasa civilizatia si „fericirea” data multimii conduse samd ), problema este nerezolvabila, este un paradox, existenta sistemului si planeta curata, a ha ha ha
    cum mai supun masele de oameni prostiti, daca nivelul de viata scade? cred ca se mai pot spala creierele pana atunci, asa a spus si profetul Bill Gate )), un vaccin universal pentru creierul majoritatii 99% 😉

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.