Traseul Revoluţiei făcut cu bani europeni

A fost nevoie să treacă peste 32 de ani de la Revoluție și să primim niște bani europeni ca să aibă și Timișoara un Traseu al Revoluției.

Nouă puncte fierbinţi ale Revoluţiei de la Timişoara, unde au căzut cei mai mulţi martiri ai libertăţii anti-ceauşiste, vor deveni „spaţii-monument” şi vor fi expuse în spaţiul public municipal, în cadrul unui traseu tematic marcat prin granit turcoaz şi bronz, integrat în peisajul urban.

Viceprimarul Ruben Laţcău a declarat, miercuri, că investiţia de peste 10 milioane de lei este finanţată din fonduri europene, prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR).

„Cel mai important moment din istoria contemporană a Timişoarei şi a României nu trebuie uitat de generaţiile viitoare. Libertatea pentru care s-a murit în stradă în Decembrie 1989 nu a fost până acum integrată în spaţiul public cum s-ar cuveni. Locurile unde a avut loc Revoluţia vor deveni spaţii monument. Acum facem un pas important în faţă ca să implementăm investiţia. Iar această istorie vrem să o spunem şi tuturor celor care ne vizitează oraşul. Pe lângă transformarea spaţiului public, vom construi o experienţă imersivă prin intermediul realităţii augmentate. Este minimul pe care îl putem face pentru a onora această luptă”, a detaliat Ruben Laţcău.

Traseul Revoluţiei începe din Zona Maria (Piaţa Sfânta Maria – străzile Gheorghe Doja – Timotei Cipariu) şi continuă cu Podul Traian (zona Maria – Splaiul Tudor Vladimirescu); Zona Operei (Piaţa Iancu Huniade – Piaţa Victoriei); Zona Piaţa Libertăţii; Zona Piaţa Sfântul Gheorghe; Zona Prefectură (bulevardul Revoluţiei din 1989); Zona Băile Neptun (Splaiul Nistrului); Zona Cimitir Eroilor (bulevardul Sever Bocu nr. 1) şi Zona Martirilor (strada Mareşal Constantin Prezan).

„Traseul Revoluţiei din Decembrie 1989 în Timişoara” propune marcarea punctelor – cheie, identificate ca având o importanţă istorică pentru Timişoara pe parcursul evenimentelor din Decembrie 1989. Aceste locuri cu încărcătură simbolică vor oferi, prin abordarea propusă de proiect, o experienţă directă, dar şi o incursiune virtuală în contextul istoric şi social al Revoluţiei, printr-o platformă de realitate extinsă.

Aceste elemente vor cuprinde unul sau mai multe dreptunghiuri acoperite cu dale din granit turcoaz, de dimensiuni identice şi vor fi înconjurate de o bandă din bronz, cu rol de delimitare; pe banda metalică va fi inscripţionat un text despre momentul particular legat de acel loc în zilele Revoluţiei din Decembrie.

O placă din acelaşi metal va conţine un scurt citat dintr-o mărturie a unui participant direct la evenimente.

Acolo unde spaţiul o permite, va fi aşezat un element de mobilier urban, care va permite marcarea mai bună, dar şi folosirea spaţiului pentru odihnă sau socializare, iar o placă din acelaşi metal (bronz) va fi integrată în suprafaţa băncii şi va conţine un text gravat de dimensiuni minimale care va menţiona locul. Textul va avea şi o variantă sintetică în Braille.

Traseul Revoluţiei aduce împreună istoria şi prezentul, unind comunitatea printr-o  intervenţie durabilă, discretă, capabilă să evolueze.

„Traseul Revoluţiei din Decembrie 1989 în Timişoara” face parte din proiectul „Timişoara Capitală Europeană a Culturii: Memorialul Revoluţiei-Decembrie 1989”, finanţat prin PNRR.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

7 Comentarii

  1. Mersul real al Contrarevolutiei de Restaurare Capitalista din 1989 este catre Sparanghel, Capsuni si Spalat de cururi in Occident.

  2. Sperăm ca unul din revoluționari memorabili să fi exclamat: “ De aici a pornit dezindustrializarea totală și exhaustivă a României”!

  3. Să omagiezi Revoluția Română pe bani de la UE mi se pare chiar deplasat și lipsit de demnitate.

  4. Traiasca Lovitura de Stat de la 23 decembrie 1989 !Traiasca reviolutionarii timisoreni,care au facut cu mainile goale tot dezastrul!Tradatori din toate tarile uniti-va!

  5. Nu vi se pare cinic că din Planul Nenorocirii și Ruinării României să finanțați experiența imersivă a faptelor care au condus la distrugerea economică a Timișoarei? Un simplu exemplu: COMTIM ajunsese la un moment dat să crească 1.5 milioane porci/an și avea 15.000 de angajați. Realitatea neaugmentată a făcut că ăștia care stau în spatele PNRR-ului vostru au fost cei care l-au distrus, așa cum au distrus cam toată economia românească.

    Au murit timișoreni nevinovați în timpul loviturii de stat din 89, dar dacă tot voiați să le cinstiți amintirea, tu și Fritz, nu puteați s-o faceți fără să întindeți mâna la călăii lor ca să vă împrumute niște arginți mânjiți cu sânge?

  6. Nu inteleg de ce se evoca cu atata fetisism evenimentele nefericite impropriu numite „Revolutie”. Oare nu observati ca nu ne-au adus nimic bun!?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.