Tratamentul aplicat de Dăncilă „bolilor” din sănătate

guvern-dancila

Premierul Viorica Dăncilă a stabilit formarea unui grup de lucru din care să facă parte reprezentanți ai Executivului și manageri ai unor spitale din subordinea Ministerului Sănătății, ai consiliilor locale și județene, precum și ai spitalelor monospecializate. Grupul de lucru ar urma să analizeze problemele semnalate de manageri și să propună soluții de răspuns, potrivit unui comunicat al Executivului

Viorica Dăncilă, ministrul Sănătății, Sorin Pintea, ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu, și ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, au discutat luni cu managerii spitalelor pe tema salarizării din sistemul de sănătate și a modalității de aplicare a sporurilor.

”Am vrut să avem această discuție pentru că domeniul sănătății este prioritar pentru mine, ca prim-ministru, pentru Guvernul pe care îl conduc. Din acest motiv, sănătatea, alături de educație, a beneficiat de încă o majorare salarială. Vă ascult cu toată deschiderea pentru că vreau să văd direct cu ce probleme vă confruntați. Vom analiza tot ceea ce semnalați dumneavoastră, astfel încât să venim cu soluții concrete și corecte, care să răspundă situațiilor pe care le întâmpinați”, a afirmat prim-ministru.

Conform Guvernului, managerii care au intervenit în cadrul întâlnirii au apreciat că noua legislație privind salarizarea în sănătate a determinat majorări salariale consistente, îndeosebi pentru medici. Însă, au semnalat că sunt și cazuri punctuale în care veniturile unor angajați din sistem, aferente lunii martie 2018 au scăzut în raport cu venitul încasat pentru  februarie 2018. De asemenea, au fost semnalate unele diferențe în ceea ce privește veniturile medicilor, ca urmare a aplicării regulamentului de sporuri, în funcție de ordonatorul principal de credite de care aparține spitalul în care lucrează, respectiv Ministerul Sănătății, consiliul județean sau consiliul local.

Discuțiile dintre reprezentanții Guvernului și cadrele medicale nemulțumite de regulamentul de sporuri vor fi reluate marți, de la ora 12.00.

Ce zic cadrele medicale

„Hotărârea a fost să se facă niște grupuri de lucru din câte trei reprezentanți pe fiecare categorie de unități sanitare. De mâine, de la ora 12.00, ne întâlnim și începem această activitate și o să punem pe hârtie problemele cu care ne confruntăm și soluțiile pe care le propunem noi ca la nivelul Guvernului să se ia o soluție. Ce am înțeles este că banii sunt ficși, nu pot crește alocațiile bugetare, ca atare trebuie să găsim soluții în legătură cu un calcul echitabil al sporurilor între diverse unități sanitare și categorii de personal”, a declarat, după întâlnire, Mihai Polinschi, director al Serviciului Ambulanță Galați.

Directorul Spitalului de Oftalmologie din Capitală, Monica Pop, a spus că, în cadrul negocierilor de la Palatul Victoria între managerii de spitale şi premierul Viorica Dăncilă, s-au discutat situaţiile fiecărui tip de spital, fiind luată măsura creării unui grup de lucru la nivel guvernamental.

„Doamna prim-ministru a propus în mod foarte corect să se facă un grup de lucru de câţiva manageri, pentru că la întâlnire au fost foarte mulţi, cred că erau 600 în sală, poate şi directori medicali sau administrativi, dar erau foarte, foarte mulţi. Poate erau o mie. Premierul a întrebat despre fiecare şi fiecare manager care are probleme s-a ridicat să spună ce probleme are. Asta cu grupul de lucru e un lucru foarte deosebit. Mie mi se pare absolut inadmisibil să aibă sporuri egale medicii din spitale. La spitalul din Făurei sau nu ştiu care, unde doctorul de gardă face exclusiv triaj, dar nu face el intervenţia, nu e normal să aibă acelaşi spor pe care îl are doctorul care lucrează şi care moare lângă bolnav”, a declarat Monica Pop, la ieşirea de la Guvern.

Directorul Spitalului de Oftalmologie din Bucureşti a mai spus că legea salarizării este, în principiu, o lege bună, pentru că a crescut nivelul veniturilor pentru foarte multe categorii de salariaţi din sănătate, fiind prima dată când se întâmplă aşa ceva.

„Doamna Olguţa Vasilescu a spus că cifra nu se poate modifica, dar noi am propus modificare şi am spus în ce sens, nu e normal să fie absolut egale sporuri egale la medici. Pentru că nu fac acelaşi lucru. Ar trebui ca cei care fac triaj în spitale să aibă spor 10 la sută sau 15 la sută şi spor mai mare cei care lucrează într-adevăr sau care salvează vieţi. (…) Doamna Olguţa Vasilescu a spus, dacă îmi aduc aminte bine şi cred că da, că nu impresionează nicio grevă şi că orice grevă ar fi, asta este situaţia. Că a fost o modificare substanţială de salarizare, niciodată nu o să poată fi mulţumită toată lumea”, a completat Monica Pop.

Aceasta a mai precizat că la discuţii au participat, în afară de premierul Viorica Dăncilă, ministrul Sănătăţii Sorina Pintea, ministrul Muncii Lia Olguţa Vasilescu, consilierul de stat Sevil Shhaideh şi consilierul de stat al premierului Darius Vâlcov. Ministrul de Finanţe, Eugen Teodorovici, nu a fost prezent la discuţii.

Managerii de spitale  s-au prezentat, luni, la Guvern, în număr foarte mare pentru a discuta cu premierul pe tema salariilor, astfel că s-au creat cozi la intrarea în Palatul Victoria.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Ioana Radu 8517 Articole
Author

6 Comentarii

  1. Concluzia: Olguta e tare priceputa la VARZA olteneasca, asta a facut Olguta din Legea salarizarii unitare: Varza!!
    Atat de „unitara” e Legea Olgutei, ca au carpit-o si o vor carpi pana se va alege praful de „unitara” Olgutei!
    Asta ai cand incompetenti ca Olguta, Vasilica, Andrusca, Ionut Misa, Valentin Popa si altii ajung Minsitri!
    Incompetenta, haos si o Romaniei ramasa in urma Europei civilizate!
    Rusine!

  2. Sanatatea e prioritara pentru vasilica!Si la Videle avea borcanul din care bea tuica,borcanul din care bea vin si borcanul din care bea apa,si nu le incurca ,ca dauna sanatatii!Pentru astia din Teleorman sanatatea e sfanta si educatia prioritara si invers!

  3. Este evident ca, doctorul care doarme in garda nu poate primi acelasi spor cu cel care opereaza reusit (nu operatia reusita, pacientul mort)pe timpul garzii. Asta se vedea din avion dar managerii nu-si asuma niciun fel de responsabilitate si arunca mingea in sus pana o sa le cada in cap. Asemea manageri trebuie sa plece, nu au nicio autoritate si mananca banii de la stat degeaba.

  4. In Romania functioneaza un sistem national de clasificare a spitalelor in functie de complexitatea procedurilor medicale pe care le realizeaza. Faptul ca acest criteriu nu a fost introdus in metodologia de acordare a sporurilor este o mare greseala! Spitalele care rezolva cazurile cele mai grele si care au adresabilitatea cea mai mare sunt in situatia de plati mai prost actul medical performant comparativ cu unitatile sanitare ce trateaza pacientii cu o simpla echilibrare hemodinamica urmata de trimiterea pacientului intr-un spital de categorie superioara. Poate ca acum, dupa marirea salariilor de baza, acest lucru nu va produce mari tulburari, dar perpetuarea acestei nedreptati va conduce la parasirea spitalelor de top de catre medicii supra-calificati. Si nu, nu se vor duce la Scornicesti sau Urziceni pentru acel plus de spor, ci in privat. In plus, decalajul dintre salariile medicilor se va accentua de la 1 ianuarie 2019 cand este programata eliminarea impozitului pe venit pentru aceasta categorie de personal. Sustin existenta unui spor calculat in functie de clasificarea spitalului sau macar a unui spor unic acordat pentru fiecare specialitate.

    • Nu sunt medic, dar ceea ce sustii mi se pare un punct de vedere echilibrat si de luat in seama. Poate ca se va tine cont de el?

  5. Șeful politic al celor trei așazise ministrese, nu este altceva decât un inginer repetent, cântăreț expirat la nu știu ce instrument muzical, cu patru procese pe rol, trei în România și unul afară și care are pretenția ca toți cei conduși de el să fie obligatoriu mai proști ca șeful. Județul Teleorman este unul din cele mai înapoiate din țară. Ce vă așteptați să devină România cu astfel de personaje la cârma ei? Astea sunt persoanele care stabilesc cum să fie plătiți medicii cu cel puțin 11 (unsprezece) ani de studii superioare? Adică repetentul, înapoiatul și nepriceputul hotărăsc cum va fi plătit competentul și premiantul? Asta este România? „Doamna Olguţa Vasilescu a spus, … că nu impresionează nicio grevă şi că orice grevă ar fi, asta este situaţia.” Răspuns de subnormală. Din 2016 până azi această individă (dacă o putem numi așa) a creat numai probleme tuturor salariaților din România și urmează să creeze pensionarilor.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.