Tratamentul pentru COVID luat acasă i-a fost fatal

Un bărbat de 70 de ani, din Botoșani, infectat cu SARS-CoV-2, a murit din cauza unei afectări hepatice grave, ca urmare a supradozei de paracetamol cu care se trata acasă.

Bărbatul a fost preluat de acasă de o ambulanță și dus la spital în stare critică, având afectare hepatică gravă, ca urmare a consumului exagerat de paracetamol.

Rudele bărbatului le-au pus medicilor că timp de o săptămână bărbatul a luat câte două tablete la fiecare două ore pentru a se trata acasă de COVID-19.

„Pacientul avea 70 de ani, era din orașul Săveni. S-a solicitat ambulanța la domiciliu, fiind într-o stare gravă, stare comatoasă. Pacientul a fost luat de la domiciliu și transferat la Botoșani. În urma declarațiilor familiei, pacientul prezenta de mai bine de o săptămână simptome respiratorii, tuse, dureri toracice, febră, frisoane și, de mai bine de câteva zile, lua tratament cu paracetamol, un gram la patru ore. În momentul în care a ajuns la UPU pacientul era într-o stare gravă, a fost transferat ulterior pe ATI, unde s-a instalat stopul cardio-respirator, s-au încercat manevre de resuscitare, dar fără succes. În urma testului rapid antigen, pacientul era pozitiv. A fost testat și PCR în UPU și a ieșit, de asemenea, pozitiv”, a spus, la Aleph News, șeful DSP Botoșani, dr. Monica Adăscăliței.

În prezent nu se cunoaște câte tablete de paracetamol a luat, în total, bărbatul, fiind o anchetă în curs, care va stabili și dacă acest pacient a fost cosultat de un medic.

„Este o anchetă în desfășurare. Automedicația în orice boală este foarte rea, atâta timp cât pacienții își iau medicamentele fie din informații de pe net sau alte surse. Întotdeauna am recomandat ca pacienții să se adreseze medicului de familie, iar dacă nu au, să se adreseze UPU-urilor pentru că medicația se administrează în funcție de niște investigații clinice, analize de sânge, radiografie, ecografie și în funcție de asta se poate stabili un tratament medicamentos pentru fiecare pacient”, a mai spus dr. Adăscăliței.

Dr. Monica Adăscăliței a mai spus, la Aleph News, că în timpul pandemiei medicii botoșeneni s-au mai confruntat cu multe cazuri de automedicație.

„Într-adevăr pandemia aceasta ne-a arătat că foarte mulți pacienți au o anumită reticență de a se prezenta la spital și pentru fiecare simptom, fie că sunt simptome specifice COVID sau simptome specifice virozei, iau medicamente la domiciliu fără a se adresa medicului de familie sau spitalelor, ceea ce e foarte grav”, a mai spus medicul.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

12 Comentarii

  1. unii nu stiu sa reduca sa fure din doza, sa ia jumatate de doza, paracetamolul la noi este de 500 de mg, iar ibuprofen poate fi si de 600 mg in alte tari este de 300, iar eu am constatat ca poti folosi jumatate de pastila si trece, unele pastile au o liniuta…
    invatati sa ”furati”din doza, invatati sa cititi efectele secundare si s-ar putea sa renuntati la ele…
    PS poate nu doza, poate un pahar de bautura, poate un organism deja cu o problema hepatica…
    stiu pe cineva de 50 de ani care a avut o problema hepatica a fost internat la Fundeni a luat si s-a vindecat de Covid, dar organismul n-a mai rezistat si dupa cateva luni a cedat…

  2. Deci omul a murit din cauza paracetamolului! De unde stiti daca nu i-au facut autopsia, avand covid? Am impresia ca vor sa faca in asa fel sa se dea si paracetamolul pe reteta! Medici de doi bani!

  3. >> …pandemia aceasta ne-a arătat că foarte mulți pacienți au o anumită reticență de a se prezenta la spital…<<<

    Chiar, oare de ce au reticente? Nu stiu ca in spitalele din Romania e foarte bine, totul curat si personalul are o grija aproape materna de ei? Ba chiar, se zvoneste ca in urma masurilor luate, s-a marit sansa de supravietuire de la 2 la 3 la suta!

  4. @Luci, vrei neaparat sa-ti arati prostia?
    din prospectul Paracetamolului:
    Doza maximă zilnică recomandată: -Doza maximă zilnică de paracetamol nu trebuie să depăşească 4 g.

    Reacții adverse posibile: Ingestia acută a unei supradoze de paracetamol de 7,5 g sau mai mult la adulţi, sau de 140 mg/kg corp la copii poate avea o evoluţie fatală prin afectarea gravă şi ireversibilă a rinichilor şi a ficatului.

    „Rudele bărbatului le-au pus medicilor că timp de o săptămână bărbatul a luat câte două tablete la fiecare două ore pentru a se trata acasă de COVID-19.”

  5. Si de la prea multa apa bauta poti sa mori. Treaba cu paracetamolul era cunoscuta, nu stiu daca in prospectul paracetamolului cat si in prospectele altor medicamente care contin paracetamol se face atentionarea cu privire la cantitatea maxima/zi.

  6. Jacardele mai multa prostie pe mm patrat ca tine nimeni nu poate arata. Esti prost si o si demonstrezi…si tu esti medic? Nu degeaba te injura toti la cat de inapoiat esti! Un diagnostic nu se poate da pe povestile neamurilor! Ai inteles papagalule?

  7. S-a gandit bietul om : intre a muri ars si riscul automedicatiei… Voi romani carora nu va pasa de bugetul sanatatii…las asa…uitati-va la un program cu catuse, dosare penale si cum se lupta impotriva comunismului!

  8. :))))))) COVID-ul este o chestie de promterista de televiziune si o știre de presă mai proastă decat progresul cincinal din epoca de aur …. COVID-ul si vaccinul care nu prea e vaccin e un soi de vitamine la seringă … știri pe bandă rulantă relatări de la morga si ATI (de parcă acum s-au inventat aceste secții si inainte batea vântul in secțiile ATI celei mai costisitoare din niște spitale care suferă nevaruite si nemobilate …ce sa mai vorbim de aparatură de monitorizare … încetul cu încetul democrația își arată incapacitatea si ineficiența structurală intr-o Europa care suferă sub ideologia Americană care se duce acolo unde ii este locul de țară inculta care dispare încet încet intr-o lume in care razboiul tradițional devine complet inutil si pentru cel mai prost om din lume …..

  9. Campania antiparacetamol continua.În prospect se recomandă doze destul de mari/24h pt.eficiență.Dacă e cu circ, sare toată ”media”.

  10. Paracitamolul este foarte bun si doar cand se depășește doza, sau cand se ia pe perioade mai lungi, acesta poate produce leziuni ale ficatului si rinichilor. Pentru atenuarea reactiilor adverse produse de paracitamol, se recomanda ACETIL CISTEINA = care este cel mai important remediu impotriva agresiunilor provocate în corpul uman de paracitamol. (AcetilCisteina perfuzabilă trebuia sa fie recomandat in cazul de supradozare la pacientul din articol) ÎN CONCLUZIE: Atât timp cât la tv se face masiv reclamă la diverse tratamente, asta înseamnă că Statul este de accord cu AUTOMEDICATIA. Păi nu?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.