Trenul Orient Expres și vizita unui grup de olandezi la Vila cu clopoței

Trenul Orient Expres blocat din cauza zăpezii, 1929.

În anul 1883, primul tren Orient Expres avea să plece din Strasbourg cu destinația Constantinopol. În drumul său ajungea și la București și Sinaia. Este cunoscut faptul că, regina Elisabeta pentru a promova România a încercat să introducă în circuitul internațional obiective culturale, printre care și castelul de la Sinaia. În acest sens, din scrierile vremii aflăm că trenul avea popas la Sinaia, iar călătorii erau găzduiți la palat, „Regina Elisabeta şi doamnele sale de onoare îi întâmpină pe oaspeţi îmbrăcate în costume naţionale. De la Sinaia se pleacă spre Bucureşti, unde are loc un alt dineu oferit de oficialităţile şi politice ale ţării”. În jurnalul său, regele Carol I nota: „ …ora 3,30, cei care au sosit cu trenul Orient Expres, Abort, von Blanitz, ministrul bulgar al lucrărilor publice etc., 30 de persoane. Li se arată castelul, iar noi (regina și cu mine) îi invităm la ceai. Rămas până la ora 6. Toți se întorc la București…”.

Călătoria cu trenul istoric Orient Expres și popasul acestuia pe tărâm românesc devenise tradiție. În după-amiaza zile de duminică, 1 mai 1927, la orele 16:55, sosea în Capitală cu faimosul tren Orient Expres, un grup de profesori olandezi, veniți să viziteze țara și toate instituțiile noastre de cultură.

Acest grup era alcătuit din 16 persoane în frunte cu prof. dr. Soesman, profesor la Universitatea din Haga, însoțit de soția sa, dl. Dozi, Consulul olandez la București. Grupul a fost întâmpinat în Gara de Nord de către dl. Ion Bălteanu, Secretarul General al Academiei de Înalte Studii Comerciale și Industriale. După această primire, oaspeții olandezi au fost conduși la Athénée Palace Hotel, unde aveau camere rezervate şi unde au rămas pe întregul parcurs al şederii lor în Capitală.

Cu privirea la această vizită, ziarul Adevărul surprindea momentele cheie ale acestei vizite. Profesorii şi intelectualii au fost însoțiți în prima zi de dimineață, la orele 9, în parcul Carol, unde au depus o splendidă coroană de flori naturale, la mormântul „Eroului Necunoscut”, vizitând apoi și Muzeul Militar. Vizita a continuat la Palatul Băncii Naționale, iar la orele 11 se vizitează Fundația Universitară Carol I. Dejunul a fost oferit la Athenée Palace, iar cina la restaurantul Enescu.

De asemenea, delegația olandeză a vizitat grădina Cişmigiu, muzeele Simu şi Kalinderu, şoseaua Kiseleff, precum şi vila cu clopoței de la Băneasa a domnului prof. universitar dr. Nicolae Minovici. După aceasta vizită spectaculoasă, conduși de proprietar, oaspeţii olandezi au luat parte la ceaiul oferit la Country-Club, de la Băneasa. Iar cina le-a fost oferită la orele 8,30 sub forma unei agape colegiale la restaurantul „Leul şi Cârnatul”.

Marţi, la orele 8, oaspeţii au vizitat Regia Monopolului Statului, Facultatea de Medicină şi Institutul Antirabic. După masa de prânz s-a vizitat Palatul Adunării Deputaţilor şi Patriarhia, iar la orele 5 a avut loc o recepție la Reprezentanța Diplomatică Olandeză. Seara la orele 9, oaspeţii au luat parte la banchetul oferit de Ministerul Instrucţiunii Publice, banchet care a avut loc la Școala de Menaj Filipescu, pe Calea Victoriei.

Surse:

Jurnalul Regelui Carol I, Vol I, 1881-1887, Ed. Polirom, București, 2007.

Adevărul, nr. 13305, 05.05.1927, p.2

Sursă foto: https://www.wagons-lits-diffusion.com

Articol scris de Ionuț Alexandru Banu, muzeograf/Muzeul de Artă Populară Dr. Nicolae Minovici, Muzeul Municipiului București.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

1 Comentariu

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.