Turcia a pierdut peste o sută de miliarde de dolari din cauza crizei politice

Scandalul politico-financiar în care este implicat guvernul condus de Recep Tayyip Erdogan a costat până în prezent economia Turciei peste o sută de miliarde de dolari, a anunțat luni vicepremierul Bulent Aric, după prima ședință a Executivului remaniat în urma demisiei a trei miniștri ai căror fii sunt acuzați de corupție, transmite AFP, citată de AGERPRES.

Criza politică a provocat tensiuni pe piețele financiare și devalorizarea monedei naționale, care și-a revenit ușor în cursul zilei de luni odată cu bursa din Istanbul, însă mediul de afaceri se teme că economia va fi serios afectată și anul viitor.

La fel cum a procedat anterior și Erdogan, noul ministru de interne, Efkan Ala, a pus criza politică pe seama confreriei predicatorului musulman Fethullah Gulen. Mult timp aliată cu partidul islamo-conservator AKP (Dreptate și Dezvoltare) al lui Erdogan și foarte influentă în poliție și magistratură, organizația Gulen a intrat în conflict cu executivul din cauza intenției acestuia de a închide unele școli private, care pentru ea sunt o sursă importantă de venituri.

De la începutul scandalului, guvernul a destituit zeci de responsabili din poliție, acuzați că ar fi apropiați ai mișcării Gulen, și a numit noi procurori pentru a-i îngrădi pe cei care conduc în prezent ancheta anticorupție ce se apropie de premierul Erdogan, acesta manifestându-și îngrijorarea că următorii vizați de investigație ar putea să fie chiar fiii săi.

Într-o apariție inedită, un procuror a acuzat săptămâna trecută poliția că a refuzat să pună în aplicare mandatele de arestare emise pe numele a circa 30 de personalități politice apropiate puterii.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.