Twitter Files: ”acoperiții” din SUA și ipocrizia așa-zișilor liberali

O serie de documente interne Twitter făcute publice de noul șef Elon Musk arată că această platformă socială a fost în ultimii ani o ”filială” a FBI. Scandalul ”Twitter Files” nu are însă impactul altor afaceri similare, pentru că marile ziare și televiziuni americane și nu numai încearcă să reducă din impactul dezvăluirilor. De ce? Pentru că Twitter, deși cu un număr de utilizatori mult mai mic decât Facebook, spre exemplu, este platforma care adună cei mai mulți jurnaliști, este o sursă de informare și de formare a opiniilor care ulterior sunt servite publicului larg. De aici și interesul deosebit al FBI pentru Twitter. În al doilea rând, despre Twitter Files se vorbește mai puțin decât ar trebui pentru că scandalul se întâmplă sub administrația Biden, care nu trebuie deranjată nici măcar când unul dintre dosarele fierbinți ale acestui scandal este laptopul fiului președintelui SUA.

Un sondaj Harvard/Harris Poll arată că presa de mainstream din Statele Unite a ignorat ”Twitter Files”, nu însă și publicul american. Circa 70% dintre respondenți cred că Congresul trebuie să acționeze împotriva cenzurii practicate de corporațiile americane. Un procent asemănător cred că Twitter a fost implicată în cenzură motivată politic, înaintea alegerilor prezidențiale din 2020.

Operațiunea FBI a avut cea mai mare amploare în perioada 2020-2022, asta judecând doar după ceea ce miliardarul Elon Musk a dorit să facă public. FBI i-a trimis circa 150 de e-mailuri șefului departamentului Trust and Safety de la Twitter, Youl Roth, mesaje cu solicitările din partea oficialilor din guvernul SUA pentru cenzurarea unor comentarii și eliminarea de pe platformă a unor comentatori pe care nu-i înghțteau.

Guvernul american a acționat prin intermediul a circa 80 de agenți din cadrul Foreign Influence Task Force (o entitate care include FBI, dar și alte agenții care, prin lege, nu au dreptul să se amestece în afacerile interne din SUA). Nu puteau lipsi ONG-urile; Departamentul Afacerilor Interne al administrației SUA a apelat la mai mulți contractori din afara guvernului și la o serie de ONG-uri pentru a pune presiune asupra Twitter în vederea limitării dreptului la libertatea de expresie.

Twitter Files arată cum agențiile guvernului SUA limitează libertatea de expresie și libertatea presei. Twitter Files arată cât de puțin preț pun pe aceste libertăți politicienii „liberali”. Și mai arata cât de iliberali și ipocriți sunt aceștia din urma, împreună cu jurnaliștii lor de casă.

Reprezentanta Alexandria Ocasio-Cortez, printre liderii aripii ultraprogresiste a Partidului Democrat, s-a convertit la cauza libertății de expresie și a protestat foarte vocal împotriva eliminării de pe platforma Twitter a unor jurnaliști de la CNN si The New York Times. Ea a catalogat aceste decizii ale lui Elon Musk drept ”protofasciste”. Însă ce se poate spune despre poziția aceleiași Ocasio-Cortez din 2021, când cerea ca Apple și Google să interzică platforma Parler, care a apărut ca alternativă la Twitter, după eliminarea în masă a conservatorilor radicali care il susțineau pe Donald Trump. A fost această atitudine a lui Ocasio-Cortez una „protofascistă”? De aceeași ipocrizie și minte scurta au dat dovada mai mulți jurnaliști americani care s-au trezit apărând libertatea de expresie, după ce au susținut campaniile de cenzură de la Twitter comandate de FBI și guvern.

Fostul congresman american Ron Paul observă un lucru interesant în Twitter Files – obsesia guvernului SUA și a FBI legată de publicațiile satirice. În fosta URSS și în țările satelit, umorul a fost în egală măsură o supapă de eliberare a presiunii controlata de regim, dar și o forma de rezistență. Scandalul de la Twitter poate sugera că guvernul american se teme de umor ceva mai mult decât se temea regimul sovietic. FBI și CIA par hotărâte să nu lase prea multe voci să râdă de guvern – nu puține dintre indicațiile pentru cenzurare sau eliminare de pe platforma Twitter au vizat publicații satirice, chiar cu o audiență infimă.

O altă problemă ce ar trebui să fie generată de ”Twitter Files” este aceea că, în timp deciziile împotriva cenzurii luate de Elon Musk sunt salutare, libertatea de expresie rezultată este foarte fragila și ține strict de capriciile unui miliardar din Silicon Valley (care a suspendat fără vreo explicație conturi ale unor jurnaliști incomozi și ale celor ce urmăreau locația avionului privat sau a automobilelor sale – să nu uităm că Musk însuși a făcut ca mașinile Tesla să fie ușor de urmărit, niște spioni pe patru roti pentru proprietarii lor). Soarta libertății de expresie pe platformele sociale americane și, prin extensie, soarta libertății de expresie în lumea occidentală, sau în ”Occidentul colectiv”, cum spun mai marii de la Kremlin, a ajuns să depindă nu de Constituție, ci de care miliardar le controlează și de cum cooperează acesta cu serviciile secrete.

”Acum avem dovada că FBI (alături de alte agenții de informații) au acționat prin intermediul unor companii social media „private” pentru a manipula ceea ce americanii au voie să spună când comunică unii cu alții. Poate fi ceva mai neamerican decât asta? Personal, mi se face greață”, scrie Ron Paul.

 

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 29

12 Comentarii

  1. Nu e ceva neamerican,este chiar esenta americana.Oamenii astia se intristeaza cand descopera ca nu sunt asa multi prosti cum isi inchipuie.

  2. comisia ue, von urs ula, condamna twitter pentru dezinformare a dezinformarii

  3. Localizarea lui Elon Musk pe internet shi afisharea acelei locatzii este neaparat necesara pentru assasinarea lui shi Musk stie foarte bine asta ca doar el a localizat shi assasinat generalii Rushi.

  4. Asta e paradoxul proștilor. Când adversari folosesc aceleași arme stau și se miră. “Cum e posibil așa ceva? E incorect” .

  5. Cica toate „retelele de socializare” din SUA sunt populate de „fosti” angajati ai serviciilor secrete, FBI, etc. pe posturile de „securitate” si „incredere si siguranta” care cenzureaza… dar guitza ca TikTokul e controlat de CCP-ul chinez. Ipocrizie=SUA

  6. Ma faceti sa rad cu lacrimi:Facebook,Twitter,Google,Microsoft,Instagram,Linkkedit ,totul tine de dominatia SUA asupra lumii

  7. Ma faceti sa rad cu lacrimi:Facebook,Twitter,Google,Microsoft,Instagram,Linkkedin,Reddit ,totul tine de dominatia SUA asupra lumii
    Mai putin TikTok pe care SUA vrea sa puna ghiara

  8. Iti dai seama daca o tara sau un partid se indreapta spre dictatura dupa tendinta de a cenzura mass media si elimina alte idei decat cele guvernamentale. Ca ii zice „activitate impotriva poporului” sau „misinformation” sau ” agenti platiti de Rusia” e doar un pretext pentru a suprima free speach. Cei mai mari dusnani ai libertatii cuvantului sunt azi parazitii progresisti care au preluat Partidul Democrat, mass media, finantele si multe companii pe actiuni dar si Europa unde foarte putine tari mai sunt cu adevarat independente.

  9. Sunt chestii arhicunoscute care au fost fumate la vremea lor. Mai nou au fost doar confirmate. Si la ce foloseste?

  10. Statul Paralel sau Deep State sau ce alte denumiri mai primesc astfel de manifestari acapareaza lumea care e din ce in ce mai needucata si nu reuseste sa se intrebe Cine-i Statul, pentru ca asta a devenit o notiune abstracta ! Asa cum in editorialul lui Cornel Nistorescu si filmul „Ticalosii” apare sintagma „asa s-a hotarat !”.Chiar cine, Gogu ?

  11. Așa-i când sluga ticăloasă devine stăpânul stăpânului, îi astupă gura, îi ia banii, îi vinde casa și-l pune în lanț să muncească, repetându-i la nesfârșit cât de bine trăiește și ce noroc are de o slugă așa de înțeleaptă care nu închide un ochi nici noaptea, lucrând pentru binele lui.
    Așa erau comuniștii care-și băteau joc de peonii pe care-i puneau să danseze”de fericire” pe stadioane.Așa-s și bolșevicii”democrați” a lui Bidon.Despre asta-i politica în fond, la asta va ajunge întotdeauna cât timp ea va exista ca ocupație și clasă.Iar proștii vor fi fericiți pentru că le repetă la nesfârșit că are grijă de ei iar ei cred asta.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.