După incidentul din strâmtoarea Kerci

Rezoluție comună Ucraina-Georgia-Moldova

Republica Moldova, Georgia şi Ucraina condamnă, într-o rezoluţie comună, acţiunile militare agresive ale Rusiei faţă de Ucraina în strâmtoarea Kerci din Marea Azov, rezoluţia fiind semnată de Adunarea Interparlamentară Moldova-Georgia-Ucraina, informează miercuri Radio Chişinău, potrivit Agerpres.

Potrivit documentului, atacurile militare ale Federaţiei Ruse, soldate cu sechestrarea navelor ucrainene şi a echipajelor acestora, reprezintă o încălcare flagrantă a normelor de drept internaţional, a principiilor de suveranitate şi integritate teritorială.

”Aceste acţiuni sunt o continuare a politicii Federaţiei Ruse de agresiune militară directă, de ocupare ilegală a teritoriilor din Georgia, Republica Moldova şi Ucraina, de anexare directă şi deghizată a teritoriilor aflate în mod legal sub suveranitatea acestor state, de menţinere şi creştere a prezenţei militare ilegale şi stabilirea frontierei ilegale în aceste zone ocupate şi anexate”, se menţionează în rezoluţie.

Adunarea Interparlamentară Moldova-Georgia-Ucraina reafirmă sprijinul necondiţionat faţă de suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei şi solicită guvernului Federaţiei Ruse să returneze navele şi să-i elibereze imediat pe ucrainenii reţinuţi ilegal. Totodată, parlamentarii celor trei ţări solicită Federaţiei Ruse să asigure circulaţia transportului internaţional prin strâmtoarea Kerci şi în Marea Azov.

Rezoluţia mai cere Rusiei să înceteze acţiunile agresive şi provocatoare pe teritoriile ocupate şi anexate, respectând angajamentele internaţionale, să-şi retragă necondiţionat trupele şi muniţiile şi să înceteze destabilizarea situaţiei interne a statelor vecine.

În document se mai spune că cele trei state nu vor accepta niciodată ocuparea teritoriilor de către Rusia şi anexarea acestora prin atacuri militare şi acţiuni ilegale. Parlamentarii afirmă că amestecul Rusiei în treburile interne ale celor trei ţări a fost recunoscut ca fiind ilegal şi destabilizator pentru întreaga regiune şi pentru comunitatea internaţională.

Adunarea Interparlamentară Moldova-Georgia-Ucraina, creată în acest an, reprezintă un for consultativ pentru promovarea unor politici comune de apărare şi securitate. Printre priorităţile Adunării Interparlamentare este promovarea activă a poziţiei celor trei state pe arena internaţională şi cooperarea împotriva dezinformării şi a propagandei.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

8 Comentarii

  1. Am fost la Kremlin. Ajuns la usa biroului prezidential, am auzit niste scancete. Cand am intrat, Putin era ascuns sub birou si plangea de frica adunaturii interparlamentare Moldova-Georgia-Ucraina. Printre lacrimi se jura ca le da toate jucariile numai sa-l lase in pace.

  2. In Ukraina problema se va rezolva ori prin razboi ori printr-un nou Maidan

    • Un Maidan care,de data asta, va cere plecarea umflatului Porosenko.

  3. Ma mir ca Basarabia a uitat de vechile sale teritorii cahul şi cetatea alba de-s azi la Ucraina Şi mă mir că nici Ucraina care tipă tare în lume ca i s-a luat ce n-a fost a lor niciodată Crimeea nu scoate un cuvânt despre teritoriile seculare ale Moldovei. România ce zice?

  4. Mai astia care-ati semnat; dar pi Dodon l-ati intrebat daca-i de-acord cu rezolutia asta? I se falfaie lui Putin di rezolutia voastra…

  5. Sub o forma sau alta, economica, culturala, coloniala etc.imperiile raman prezente.
    Insa ocupatiile militare si pretentia la „granite”ale lui Putin in cele 3 tari este fatarnica, abuziva incalca cras suveranitatea si independenta lor.
    Cerem sa-si retraga trupele imediat din Transnitria, Donbas si Georgia .
    In ce priveste rezolutia ea vorbeste despre stram.Kerci si M.Azov,deci Putin aproape a ramas cu Crimeia, nu este suficienta ac.anexare?
    Rezolutia este indreptatita si focarele perpelite de Putin sa fie stinse .Intretinerea unor politici cum ar fi aceea a lui Dodon de pilda, nu fac decat rau .O politica de respect si intelegere nu se poate duce decat pe baza liberei vointei, o lectie pe care asa zisii lideri ai lumii nu o accepta, admtiand ca anexarile si umflarea in muschi ar servi intereselor lor „nationale”.Insangeratul Pamant arata ca Forta,nu este calea.De aceea terorismul este oare mai degraba tolerat/cultivat sau se minte ca se vrea inlaturat ?Este imposibil ca diplomatia sec.21 sa nu-si gaseasca calea spre lumina.Iar asa zisii lideri devin ridicoli in piele de criminali.

  6. Orice om de bun simt poate schimba harta de mai sus cu „NOT UKRAINE!”. Hoholii sunt atat de nesimtiti, incat ignora cate teritorii ocupa ilegal. Iar miticii de serviciu la Bucresti sunt atat de lasi, incat ii lasa sa spuna ce vor. Insula Serpilor, Bucovina de Nord si Bugeacul inapoi, neam de neo-nszisti!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.